Internet - historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet - opakování.
Advertisements

Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Historie a princip INTERNET.
počítačová síť - propojení počítačů, které vzniklo za účelem pohodlnějšího a rychlejšího šíření informací. Počítače mohou být propojeny buďto kabely nebo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
Základy práce s počítačem – lekce V.
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
Informatika Internet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ANOTACEPrezentace obsahuje základní informace o internetu, o historii a možnostech prohlížení internetu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Využití internetu a sociálních sítí v lesní pedagogice Jiří Dolejší
Internet.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Etika a Bezpečnost v síti internet
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_389_Počítačové sítě AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
INTERNET.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Informatika – Datové sítě
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Internet – pojmy, služby
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet - historie.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Historie Internetu.
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Provádí se první počítačový výzkum.
Provádí se první počítačový výzkum.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet - historie

Co to znamená? Jde o složeninu slov inter (mezi) a net (síť)… … což můžeme přeložit jako „mezi sítěmi“… …protože se v prostředí internetu pohybujeme mezi mnoha propojenými počítačovými sítěmi… …jak můžeme vidět na následujícím obrázku…

Historie Internet začal vznikat již koncem 60. let v USA, konkrétně v roce 1969 byl spuštěna síť ARPANET, skládala se však pouze ze 4 počítačů Úkolem ARPANETU bylo, aby se její uzly (počítače) nacházeli na různých místech a síť tak mohla pracovat dál i při zničení jednoho (nebo více) z nich v případě války

Historie Už v těchto raných dobách předchůdců internetu existovala služba e-mail, tedy možnost zasílat si elektronicky různé zprávy, tehdy samozřejmě pouze textové – první e-mailový klient byl vytvořen v roce 1972

Historie Vzhledem ke svým možnostem byl ARPANET používán mimo armádu i v prostředí univerzit, jelikož tehdy nabízel jedinečnou možnost komunikace mezi vědeckými pracovišti, postupně se rozšiřoval a nakonec v roce 1983 se od něj armáda oddělila pro svoji čistě samostatnou síť – MILNET (military network)

Historie Do ARPANETU se začalo připojovat stále více počítačů, stále však šlo hlavně o univerzity a výzkumné pracoviště

Historie V roce 1990 ve výzkumném zařízení CERN startuje první webová stránka na světě. Stále je možné ji najít na adrese http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html O něco později, v roce 1992 je připojena k internetu i česká republika, připojeno je však pouze VUT v Praze

První server na kterém byla umístěna první www stránka

Historie V 90. letech se internet komercializuje, začínají se na něm objevovat první soukromé firmy a začíná pomalu pronikat do domácností – právě díky službě internetu – webovým stránkám Koncem 90. let je internet již celosvětovým pojmem a v roce 2000 je k němu připojeno již okolo 250 milionů uživatelů

Vývoj počtu uživatelů internetu v procentech

Vývoj internetu je po roce 2000 velice rychlý a dnes se počet uživatelů internetu počítá na miliardy Zajímavý vývoj tohoto fenoménu můžeme pozorovat ve Finsku, kde bylo začleněno právo na přístup k internetu mezi základní občanská práva…