Budoucí Ostravská proslulá galerie nebo historický chátrající objekt?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
účastníci: Z.Jedličková, P.Hatrik D.Chvátalová, V.Huňová. K. Vraštilová.
Advertisements

PROJEKT - WebRangers ALŽBĚTA a KLÁRA. Dvě nejlepší kamarádky, Kláris a Betty, se hodlají sejít jedno odpoledne, aby Kláris pomohla Betty založit Facebook.
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Kolja 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol? RL8 nová slova.
Začátky Koncem 19. století byla situace v Ostravě krizová. Město nemělo vybudovanou kanalizaci a řezníci poráželi dobytek lokálně, to vedlo k špatným.
ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ.
„Jak ovlivňuje můj život současná technika“.
JÁ A MOJE ŽENA.
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
1. Dávno před mým narozením Pán Bůh mě už znal.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Internet - historie.
Nezaměstnaný…. Bihal.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
!!! POZOR !!! Vytočí Tě to a pořádně!
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
FIRMEN – CONSULTING… nVe Vaší firmě dojde v blízké době k několika důležitým změnám… nV následujících 3 lekcích se naučíte, jak tyto změny můžete snadněji.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Moje Firma Zvěrolékařka Dobrý den.Mé jméno je Veronika Borbášová.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Be, fe, le, me, pes se veze, ke kterému i, y nás veze?
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
Dejmlová Karolína Příběh o dívce a jejích přátelích.
Bakara N ě mecký jezdecký pony. Příchod Když Bakaru poprvé přivezli do stáje ve Vranči byla pohublá a vyděšená nepřijela, ale sama spolu s ní totiž přivezli.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny
b. kolínková, l. swiatková, p. poremski a v. valková
Dopis od Boha.
Je zajímavé sledovat, jestli to pošleš zpět
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
PAMÁTKY PRAHA.
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Tři prasatka Autor: Josef Hrůša.
Pár vtípků.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
Námitky Karel Jarušek, Fit Academy
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Interpunkce v souvětí Cvičení.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_5B_08_Vyjmenovaná_slova_po_B.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
 Kde: chata Radost, Plasnice, Orlické hory  Kdy: 12. –  Účast: 28 žáků  Inspirace: publikace Michal Dubec, Adaptační (stmelovací) soustředění.
VÝLETY S BABIČKOU Můžeš přijít na každý výlet s babičkou.
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Internet - historie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan
Svitavské památky – Langrova vila
Nezaměstnaný…. Bihal.
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
!!! POZOR !!! Vytočí Tě to a pořádně!
Otázky pro průběžnou práci
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
VŠE O PENĚZÍCH..
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Zem v miniatuře.
Transkript prezentace:

Budoucí Ostravská proslulá galerie nebo historický chátrající objekt? Ostravské jatky Budoucí Ostravská proslulá galerie nebo historický chátrající objekt?

„Dobrý den, povíte nám tedy ten příběh?“ Pro tento článek jsme udělaly exkluzivní rozhovor s jednou vysoce postavenou krávou Ing. Květulí Kravnatou, která získala Nobelovu cenu za mír ve stádu. Sdělila nám, že pro nás má vzrušující příběh o Ostravských jatkách. Pochází z rodu Kravnatců a setkala se už s velmi známými osobnostmi jako je např. Elvis Cow nebo Kravina Bílá. „Dobrý den, povíte nám tedy ten příběh?“ „Takže, tento příběh se odehrál roku 1925, kdy mojí prababičku poslali na porážku na jatka. Mojí prababičce se nakonec podařilo uprchnout, protože ovládala kung-fu. Řekla bych vám jak to probíhalo, ale vše co mi má babička pověděla jsem zapomněla, protože jsem v tu dobu přemýšlela jaké šaty jsi vezmu na přebírání Nobelovy ceny za mír ve stádu. Myslím, že jsem si nakonec vzala růžové.“

místě bývalého uzenářského závodu, nakonec k tomu nedošlo. „ A to je jako všechno? Kvůli tomuhle jsme sem jeli?!!“ „No, a co jste čekal?“ „ Nějaké vzrušení, napínavý příběh nebo alespoň něco inteligentního!! I já toho vím víc než vy!“ „Opravdu?“ „Opravdu, poslouchejte: Jatka se začala stavět roku 1880 kvůli špatné hygieně na ulicích (řezníci poráželi dobytek doma). Měly stát poblíž místa Nové radnice a nebo v místě bývalého uzenářského závodu, nakonec k tomu nedošlo. Jatka byla stavěna stavitelem Františkem Jurečkem. Dokončena byla roku 1881. Po otevření jatek byly zakázány domácí porážky. Jelikož byly jatka postaveny příliš rychle a nekvalitně přestaly brzo řezníkům vyhovovat. Začínala se rozpadat, a proto řezníci přestali dovážet dobytek a začali ho znovu porážet doma.Kvůli tomu vznikly v roce 1890 plány pro nová jatka, nakonec byl objekt jen rozšířen.

Po letech začali areál znovu rozšiřovat, jelikož jatka nestačila pro všechny řezníky. Byla přistavěna i věž ve které se nacházela chladírna. Od roku 1909-1914 jatka rozšiřovali svou plochu což se nelíbilo obyvatelům. Během 1. Světové války zásobovala jatka masem celou Ostravu. Chtěli je zase rozšířit, ovšem už nebylo kam , a proto se uvažovalo i o přesunutí k Odře, k tomu ovšem nedošlo, a jatka se začali pouze přestavovat. Bylo ovšem využito více peněz než bylo v plánu, proto začaly různé protesty proti dalším opravám. Další přestavby překazila okupace. Po 2. Světové válce vznikly další návrhy na rozšíření ,ty byly ovšem zamítnuty. Začal se hledat vhodný pozemek za městem a jatka se dostaly do správy podniku Ostravský průmysl masný n. p. V roce 1965 se jatka přestěhovala do Martinova. Jatka v Ostravě se začala používat jako skladiště, a protože se o ně nikdo nestaral začala chátrat. Posledním uživatelem byly do roku 1995 Služby města Ostravy.

V roce 1995 odkoupila jatka firma Bauhaus, která si tam chtěla postavit velkoprodejnu. Žádné opravy však nenastaly a v zimě roku 2010 se zbořila i část objektu (bývalá porážka skotu). Bohužel v listině o prodeji chyběly povinnosti týkající se péče o tento objekt. Město chtělo jatka odkoupit, a opravit je, aby se z nich mohla vybudovat např. galerie. Bauhaus ovšem jatka prodat nechtěl a stále zvyšoval cenu prodeje. V roce 2013 Bauhaus svou pobočku uzavřel, město by tedy mohlo jatka odkoupit, ale jedině i s bývalou prodejnou Bauhausu. Vzhledem ke krizi ovšem město šetří peníze a doteď se o prodeji jedná.

(reportér upadá do bezvědomí) … No to je asi všechno.“ „Tssss, toho teda moc nevíte.“ „No, náhodou jsem toho řekl mnohem víc, od vás jsme se nic nedozvěděli.“ „ No to si nemyslím. Ale aby jste byl spokojen řeknu vám aspoň vtip: "Pane doktore, sotva začnu pracovat, hned usnu." - "A kde pracujete?" - "Na jatkách." - "A co tam děláte?" - "Počítám ovečky na příjmu...“ „ To není vůbec vtipný vtip“ „ Náhodou jsem ho vymyslela sama!“ „ Hm.. To vysvětluje proč vůbec není vtipný.“ „ Cože? Já Vám ukážu: (reportér upadá do bezvědomí) BOOM! POW!

O dvě hodiny později: Reportér: „ Poučení: Nikdy nedělejte rozhovor s krávou (to Kung-fu jim opravdu jde).“

Připravily: Karolina Schwarzová, Irena Andrašková, Barbora Ohnoutková a Tereza Košťálová Zdroje: obrázky: www.google.cz/obrazky a vlastní tvorba. Další zdroje: http://architektura.klenot.cz/architektura-v-cr/153-smutny-pribeh-jedne-pamatky-mestska-jatka-v-ostrave Ostrava, 10.května 2014.