Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Oddělování složek směsí
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Aktivita č.5: Tajemství chemie
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
ČOV (čistírna odpadních vod)
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Základní vzdělání - 2. stupeň
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Voldán Fabián 2L Školní rok 2013/  ZÁKLADNÍ ŽIVOTNÍ POTŘEBY:POTRAVA VODA KYSLÍK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Světlo Opletal Stanislav Předmět : Biologie Vyučující : Mgr. Kašpar Ludvík.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.56 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Ch_114_Zdroje, výroba pitné vody, čistota vody
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
Exotermické a endotermické reakce
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Blues Richard Malý.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Voda Mgr. Helena Roubalová
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Digitální učební materiál
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková Úprava pitné vody Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

VY_52_inovace_CH_8.52 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_8..52 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Úprava pitné vody Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 12.10. 2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum: 19. 11. 2013 Metodický list/anotace: Prezentace poskytuje žákům díky motivačnímu videu získat informace o úpravě pitné vody. Nabádá k zamyšlení nad druhy vod, znečištěním a úpravou. Obrázky poskytují ukázky běžných zařízení.

video http://www.youtube.com/watch?v=A1-DnJJyGsE 7min 44s

Pitná voda zdravotně nezávadná voda nezpůsobuje onemocnění ani poruchy zdraví

Zdroje pitné vody Podzemní – asi 45 % zdrojů odstraňování oxidu uhličitého, železa a manganu Povrchové – asi 55 % zdrojů méně kvalitní a spolehlivá kvalita se mění v závislosti na přírodních podmínkách- tání sněhu a po záplavách znečištění tvoří organické látky, koloidní látky a suspendované látky (řasy), zákal, někdy železo a mangan

Druhy vod podle původu či výskytu Atmosférická voda - vzniká v ovzduší z vodních par Vyskytuje se v kapalném nebo tuhém skupenství Rozeznáváme srážky  : horizontální (mlha, rosa, déšť, vertikální (sníh, led)              

Druhy vod podle původu či výskytu Povrchová voda Dělí se na vody mořské a kontinentální Kontinentální se dělí - vody tekoucí (stružky, potoky, řeky) a vody stojaté (jezera, rybníky, přehradní nádrže). Zdrojem kontinentálních povrchových vod jsou atmosférické nebo podzemní vody, které později vyvěrají na zemský povrch . Podpovrchová voda - nachází se ve všech skupenstvích pod zemským povrchem Jako voda půdní a podzemní

Znečištění pitné vody Může pocházet z nejrůznějších zdrojů Nejvíce je to zemědělství, doprava, těžba, průmyslová výroba, těžba, služby, ale také přirozené zdroje Na znečišťování se podílí lidská činnost, ale také přírodní pochody (sopečná činnost, sesuvy půdy, vyplavování toxických látek z podloží)

Znečištění organickými látkami bílkoviny, sacharidy, tuky (fekální znečištění) karcinogenní aromatické látky (průmysl) průmyslové tuky a oleje organická rozpouštědla (průmysl) fenoly, tenzidy (čistící prostředky) pesticidy (zemědělství) ropné produkty mikrobiální znečištění (patogenními zárodky) přemnožení planktonu v důsledku zvýšeného obsahu živin - hlavně dusíku a fosforu (eutrofizace)

Znečištění anorganickými látkami toxické látky (rtuť, kadmium) anorganické průmyslové kaly anorganické soli (zemědělství, chemie) fosforečnany (prací prášky) půdní a jílovité částice splavené do vody erozí

Předúprava pitné vody vodu připraví na čištění v úpravně může probíhat přímo na místě vzniku znečištění využívají se organismy spotřebovávající nadbytečné živiny ve vodě dále jsou využívány denitrifikační bakterie, které zpracovávají dusičnany

Úprava vody Úprava vody probíhá v úpravnách pitné vody na principu mechanickém, biologickém, chemickém nebo fyzikálněchemickém. Surová voda se upravuje v případě, že svojí kvalitou nevyhovuje požadavkům stanoveným vyhláškou pro pitnou vodu

Postup úpravy Usazování v usazovacích nádržích Odstraňuje z vody hrubší suspendované částice Čiření Po přidání chemikálií – koagulačních činidel (síran hlinitý, chlorid železitý, skalice zelená) probíhá vyvločkování (flokulace). Vločky mají záporný náboj a váží na sebe mikrobiologické látky. Tento krok zvětšuje velikost částic a umožňuje lepší filtraci. Filtrace

Postup úpravy Pomalé flitry: obsahují vrstvu z říčního písku a křemeliny; na jejich povrchu se tvoří "filtrační pokožka" – která zvyšuje účinnost filtru. Rychlé filtry: Filtrace probíhá pod tlakem, což zkracuje čas nutný k filtrování a umožňuje takto očistit daleko větší objem vody (méně účinná)

Postup úpravy Sorpce odstranění přirozených organických látek (ropné látky, pesticidy, fenoly, chlorované uhlovodíky) probíhá na aktivním uhlí

Postup úpravy Oxidace k rozrušení organických látek oxidací, některých anorganických složek (NH4, NO2, Fe2+, Mn2+) Dezinfekce Chlorace- používá se chlór, chloramin B, chloran sodný nebo chloroxin ničí baktérie, spóry a viry. UV záření a ozonizace odstraňují zápach a na rozdíl od chlóru nemění chuť vody

Postup úpravy Provzdušňování (aerace)- k nasycení vody kyslíkem a odstraňování zapáchajících látek (amoniaku a sulfanu) Odželezování a odmanganování - k odstranění železa a manganu s využitím provzdušňování, alkalizace, oxidace

Mikrobiologická úprava slouží k odstraňování organických látek, živin a bakteriálního znečištění

Skladování upravené vody Upravená voda vedena do zásobních vodojemů

Čištění odpadních vod http://www.youtube.com/watch?v=duKHJC_0MqI& feature=relmfu

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Pitn%C3%A1_voda http://www.youtube.com/watch?v=A1-DnJJyGsE http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.voda- pramenita.cz/userfiles/image/Informace/schema1f.jpg&imgrefurl=http://www.voda- pramenita.cz/informace&h=514&w=640&sz=72&tbnid=QUpivYo4rPcEOM:&tbnh=100&tbnw=124&zoo m=1&usg=__htTPesUDqTUkSKWCDd0srdrrNi8=&docid=LBfpgImIA45OkM&sa=X&ei=KJGIUuqbDvH07A a6_YDoDw&ved=0CEkQ9QEwAg&dur=706 http://voda-organismy.webnode.cz/druhy-vod/ http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vod%C3%A1rensk%C3%A1_%C3%BAprava_pitn%C3%A9_vody https://www.google.cz/search?q=d%C3%A9%C5%A1%C5%A5&client=firefox- a&hs=HcL&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2paIUu_7IIfW7Qax64CICw&ved =0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=podzemn%C3%AD+voda&client=firefox- a&hs=230&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lZiIUoiyL8W47AbO7oEQ&ved= 0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=sope%C4%8Dn%C3%A1+%C4%8Dinnost&client=firefox- a&hs=hrL&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lpqIUrClJ- yw7AbHzID4Bg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443

Použité zdroje https://www.google.cz/search?q=ropa&client=firefox- a&hs=7F1&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gpuIUqaDDuHE7Aaf 1oGgAw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=44 https://www.google.cz/search?q=prac%C3%AD+pr%C3%A1%C5%A1ky&client=firefox- a&hs=Udg&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KJyIUtGJD4Gp7Ab 7tYDgBg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=denitrifika%C4%8Dn%C3%AD+bakterie&client=firefox- a&hs=gfM&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=saaIUrOHL8yd7Qa 55YCACA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#facrc=_&imgdii=_&imgrc=2FZpUpw Aeu1W6M%3A%3BhLijFUMPAPVlVM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%2 52Fwikipedia%252Fcommons%252F0%252F02%252FBacterial_morphology_diagram_cs_% 282%29.svg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.biomach.cz%252Fmikrobiologie%252Fbakt erie%3B825%3B762 https://www.google.cz/search?q=p%C3%ADskov%C3%BD+filtr&client=firefox- a&hs=BSh&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b6iIUuuSONKQ7Abs roHYDw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=aktivn%C3%AD+uhl%C3%AD&client=firefox- a&hs=1Uh&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=H6mIUuqmGYfH7Aa ikICADg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443

Použité zdroje https://www.google.cz/search?q=m%C3%ADchadlo&client=firefox - a&hs=dtM&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X &ei=EqqIUpCZJM6I7Ab1s4HYDA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911 &bih=443 https://www.google.cz/search?q=vodojem&client=firefox- a&hs=mah&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa= X&ei=hKqIUuv5F66O7Abm3IBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911 &bih=443 http://www.youtube.com/watch?v=duKHJC_0MqI&feature=relmfu https://www.google.cz/search?q=sklenice+vody&client=firefox- a&hs=ZI2&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X &ei=HquIUuK5GeXm7AaX1oC4Bw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=91 1&bih=443