Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková Úprava pitné vody Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VY_52_inovace_CH_8.52 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_8..52 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Úprava pitné vody Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 12.10. 2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum: 19. 11. 2013 Metodický list/anotace: Prezentace poskytuje žákům díky motivačnímu videu získat informace o úpravě pitné vody. Nabádá k zamyšlení nad druhy vod, znečištěním a úpravou. Obrázky poskytují ukázky běžných zařízení.
video http://www.youtube.com/watch?v=A1-DnJJyGsE 7min 44s
Pitná voda zdravotně nezávadná voda nezpůsobuje onemocnění ani poruchy zdraví
Zdroje pitné vody Podzemní – asi 45 % zdrojů odstraňování oxidu uhličitého, železa a manganu Povrchové – asi 55 % zdrojů méně kvalitní a spolehlivá kvalita se mění v závislosti na přírodních podmínkách- tání sněhu a po záplavách znečištění tvoří organické látky, koloidní látky a suspendované látky (řasy), zákal, někdy železo a mangan
Druhy vod podle původu či výskytu Atmosférická voda - vzniká v ovzduší z vodních par Vyskytuje se v kapalném nebo tuhém skupenství Rozeznáváme srážky : horizontální (mlha, rosa, déšť, vertikální (sníh, led)
Druhy vod podle původu či výskytu Povrchová voda Dělí se na vody mořské a kontinentální Kontinentální se dělí - vody tekoucí (stružky, potoky, řeky) a vody stojaté (jezera, rybníky, přehradní nádrže). Zdrojem kontinentálních povrchových vod jsou atmosférické nebo podzemní vody, které později vyvěrají na zemský povrch . Podpovrchová voda - nachází se ve všech skupenstvích pod zemským povrchem Jako voda půdní a podzemní
Znečištění pitné vody Může pocházet z nejrůznějších zdrojů Nejvíce je to zemědělství, doprava, těžba, průmyslová výroba, těžba, služby, ale také přirozené zdroje Na znečišťování se podílí lidská činnost, ale také přírodní pochody (sopečná činnost, sesuvy půdy, vyplavování toxických látek z podloží)
Znečištění organickými látkami bílkoviny, sacharidy, tuky (fekální znečištění) karcinogenní aromatické látky (průmysl) průmyslové tuky a oleje organická rozpouštědla (průmysl) fenoly, tenzidy (čistící prostředky) pesticidy (zemědělství) ropné produkty mikrobiální znečištění (patogenními zárodky) přemnožení planktonu v důsledku zvýšeného obsahu živin - hlavně dusíku a fosforu (eutrofizace)
Znečištění anorganickými látkami toxické látky (rtuť, kadmium) anorganické průmyslové kaly anorganické soli (zemědělství, chemie) fosforečnany (prací prášky) půdní a jílovité částice splavené do vody erozí
Předúprava pitné vody vodu připraví na čištění v úpravně může probíhat přímo na místě vzniku znečištění využívají se organismy spotřebovávající nadbytečné živiny ve vodě dále jsou využívány denitrifikační bakterie, které zpracovávají dusičnany
Úprava vody Úprava vody probíhá v úpravnách pitné vody na principu mechanickém, biologickém, chemickém nebo fyzikálněchemickém. Surová voda se upravuje v případě, že svojí kvalitou nevyhovuje požadavkům stanoveným vyhláškou pro pitnou vodu
Postup úpravy Usazování v usazovacích nádržích Odstraňuje z vody hrubší suspendované částice Čiření Po přidání chemikálií – koagulačních činidel (síran hlinitý, chlorid železitý, skalice zelená) probíhá vyvločkování (flokulace). Vločky mají záporný náboj a váží na sebe mikrobiologické látky. Tento krok zvětšuje velikost částic a umožňuje lepší filtraci. Filtrace
Postup úpravy Pomalé flitry: obsahují vrstvu z říčního písku a křemeliny; na jejich povrchu se tvoří "filtrační pokožka" – která zvyšuje účinnost filtru. Rychlé filtry: Filtrace probíhá pod tlakem, což zkracuje čas nutný k filtrování a umožňuje takto očistit daleko větší objem vody (méně účinná)
Postup úpravy Sorpce odstranění přirozených organických látek (ropné látky, pesticidy, fenoly, chlorované uhlovodíky) probíhá na aktivním uhlí
Postup úpravy Oxidace k rozrušení organických látek oxidací, některých anorganických složek (NH4, NO2, Fe2+, Mn2+) Dezinfekce Chlorace- používá se chlór, chloramin B, chloran sodný nebo chloroxin ničí baktérie, spóry a viry. UV záření a ozonizace odstraňují zápach a na rozdíl od chlóru nemění chuť vody
Postup úpravy Provzdušňování (aerace)- k nasycení vody kyslíkem a odstraňování zapáchajících látek (amoniaku a sulfanu) Odželezování a odmanganování - k odstranění železa a manganu s využitím provzdušňování, alkalizace, oxidace
Mikrobiologická úprava slouží k odstraňování organických látek, živin a bakteriálního znečištění
Skladování upravené vody Upravená voda vedena do zásobních vodojemů
Čištění odpadních vod http://www.youtube.com/watch?v=duKHJC_0MqI& feature=relmfu
Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Pitn%C3%A1_voda http://www.youtube.com/watch?v=A1-DnJJyGsE http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.voda- pramenita.cz/userfiles/image/Informace/schema1f.jpg&imgrefurl=http://www.voda- pramenita.cz/informace&h=514&w=640&sz=72&tbnid=QUpivYo4rPcEOM:&tbnh=100&tbnw=124&zoo m=1&usg=__htTPesUDqTUkSKWCDd0srdrrNi8=&docid=LBfpgImIA45OkM&sa=X&ei=KJGIUuqbDvH07A a6_YDoDw&ved=0CEkQ9QEwAg&dur=706 http://voda-organismy.webnode.cz/druhy-vod/ http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vod%C3%A1rensk%C3%A1_%C3%BAprava_pitn%C3%A9_vody https://www.google.cz/search?q=d%C3%A9%C5%A1%C5%A5&client=firefox- a&hs=HcL&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2paIUu_7IIfW7Qax64CICw&ved =0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=podzemn%C3%AD+voda&client=firefox- a&hs=230&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lZiIUoiyL8W47AbO7oEQ&ved= 0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=sope%C4%8Dn%C3%A1+%C4%8Dinnost&client=firefox- a&hs=hrL&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lpqIUrClJ- yw7AbHzID4Bg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443
Použité zdroje https://www.google.cz/search?q=ropa&client=firefox- a&hs=7F1&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gpuIUqaDDuHE7Aaf 1oGgAw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=44 https://www.google.cz/search?q=prac%C3%AD+pr%C3%A1%C5%A1ky&client=firefox- a&hs=Udg&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KJyIUtGJD4Gp7Ab 7tYDgBg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=denitrifika%C4%8Dn%C3%AD+bakterie&client=firefox- a&hs=gfM&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=saaIUrOHL8yd7Qa 55YCACA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#facrc=_&imgdii=_&imgrc=2FZpUpw Aeu1W6M%3A%3BhLijFUMPAPVlVM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%2 52Fwikipedia%252Fcommons%252F0%252F02%252FBacterial_morphology_diagram_cs_% 282%29.svg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.biomach.cz%252Fmikrobiologie%252Fbakt erie%3B825%3B762 https://www.google.cz/search?q=p%C3%ADskov%C3%BD+filtr&client=firefox- a&hs=BSh&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b6iIUuuSONKQ7Abs roHYDw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 https://www.google.cz/search?q=aktivn%C3%AD+uhl%C3%AD&client=firefox- a&hs=1Uh&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=H6mIUuqmGYfH7Aa ikICADg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911&bih=443
Použité zdroje https://www.google.cz/search?q=m%C3%ADchadlo&client=firefox - a&hs=dtM&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X &ei=EqqIUpCZJM6I7Ab1s4HYDA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911 &bih=443 https://www.google.cz/search?q=vodojem&client=firefox- a&hs=mah&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa= X&ei=hKqIUuv5F66O7Abm3IBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=911 &bih=443 http://www.youtube.com/watch?v=duKHJC_0MqI&feature=relmfu https://www.google.cz/search?q=sklenice+vody&client=firefox- a&hs=ZI2&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X &ei=HquIUuK5GeXm7AaX1oC4Bw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=91 1&bih=443