Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Státní symboly České republiky
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_08 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Představení výukové aktivity či projektu využívajícího ICT pro žáky
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Česká republika: Státosprávní uspořádání Hospodářský zeměpis
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Žiji ve státě Autor: David Kopecký kód DUMu:
Státní symboly České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Česká hymna a Státní symboly
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Státní symboly ČR 4. ročník
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Státní symboly České republiky
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
Státní symboly České republiky
Státní symboly ČR Autor: Arz, BY.
Česká republika - státní symboly
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Česká republika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Česká republika - státní symboly
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_1C_10 Číslo projektu: CZ /1. 5
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly České republiky
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Česká republika - státní symboly
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Autor: Andrea Kolářová
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2852 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_180 Jméno autora: Mgr. Lenka Rusová Třída/ročník: III. Datum vytvoření: 26.9.2012

Naše vlast – státní symboly Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematická oblast: Naše vlast – státní symboly Předmět: Prvouka Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Zná hlavní město naší republiky, kdo v něm sídlí, z čeho se skládá vláda a parlament. Zná státní symboly české republiky. Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí. Klíčová slova: Praha, vláda, parlament, velký a malý státní znak, státní vlajka a hymna, státní pečeť a vlajka prezidenta republiky. Druh učebního materiálu: Prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není – li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Rusová

NAŠE VLAST STÁTNÍ SYMBOLY

ČESKÁ REPUBLIKA Vznikla 1. ledna 1993. (Dříve Česká a Slovenská Federativní republika, poté dva samostatné státy ČR a SR. Kdysi se ČR dělila na tři země – Čechy, Moravu a Slezsko. Dnes je území ČR rozděleno do 14 krajů. Hlavním městem České republiky je Praha, někdejší sídlo českých králů. Praha je samostatným krajem. Nejvyšším zákonem ČR je Ústava.

PRAHA Sídlí zde prezident, vláda a parlament ČR Vláda se skládá z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů. Parlament tvoří poslanecká sněmovna a senát (projednávají a schvalují zákony)

ČESKÁ REPUBLIKA – STÁTNÍ SYMBOLY velký státní znak malý státní znak státní vlajka státní hymna pečeť vlajka prezidenta republiky

VELKÝ STÁTNÍ ZNAK Tvoří ho čtyři pole, kde jsou umístěny historické znaky zemí Českého království – Čech, Moravy a Slezska. Nosí ho například vojáci a policisté na uniformách, najdeme ho na úředních budovách.

MALÝ STÁTNÍ ZNAK Je tvořen červeným polem a na něm je uložen historický znak Čech – stříbrný dvouocasý lev. Užívá se na razítkách a pečetidlech státní správy a samosprávy.

STÁTNÍ VLAJKA Je nejdůležitějším státním symbolem. Vlajka se vyvěšuje při příležitosti státních svátků a při příležitostech státního významu vyhlášených vládou.

STÁTNÍ HYMNA Kde domov můj, Českou hymnou je píseň „Kde domov můj“, kterou složil skladatel Fantišek Škroup a dramatik Josef Kajetán Tyl. Poprvé zazněla v roce 1834 v Tylově hře „Fidlovačka.“ Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj!

STÁTNÍ PEČEŤ Je tvořena velkým státním znakem podloženým lipovými ratolestmi po stranách a nápisem ČR. Pečeť má prezident a používá se při významných událostech.

VLAJKA PREZIDENTA REPUBLIKY Jediný, kdo může používat tuto vlajku je prezident republiky. Vlajka prezidenta se může použít na dopravním prostředku, který používá prezident a na sídle prezidenta v době, kdy je v ČR.

Zdroje: [ONLINE] [CIT. 2012 – 09 – 26] Dostupné pod licencí Commons wikimedia na: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Hradcany_karol_bridge_beentree.jpg/640px-Hradcany_karol_bridge_beentree.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg&page=1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Flag_of_the_Czech_Republic.svg/320px-Flag_of_the_Czech_Republic.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Skroup-Anthem.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Seal_of_the_Czech_Republic.png/242px-Seal_of_the_Czech_Republic.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg AUGUSTA,P.,HONZÁK,F. Naše vlast. Praha. 2009 ISBN 978-80-7391-346-5