Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
DOPRAVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Příprava nové dopravní politiky ČR
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
DOPRAVA VYPRACOVALA: VERONIKA STEINOVÁ C1.B. Co je doprava Doprava je způsob přemisťování objektů z místa na místo. Těmito objekty rozumíme osoby, předměty,
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Vliv dopravy na životní prostředí
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
DOPRAVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Doprava Vojtěch Růženec – Letecká doprava Zdeněk Suldovský – MHD
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Dopravní síť České Republiky
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Doprava a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Úloha dopravy v hospodářství
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Elektronická učebnice - II
Vypracoval: Marek Trefil Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Kritické stanovisko k termínu „charakteristický letový den“ jež byl zaveden do NV 272 / 2011 Sb. ( § 12, odst. 5) Ing. Josef Drahota červenec 2015.
VLIV DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ OBYVATEL NA KVALITU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Lenka ZAJÍČKOVÁ, Jaroslav BURIAN, Vít VOŽENÍLEK GIS v plánování.
Doprava Č R. HISTORIE hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová cesta.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Hlukové mapy Historie, výpočty a vizualizace Petr Duda.
Problematika dopravy na Rychnovsku
Znečištění vzduchu dopravou
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
osobní doprava patří do sféry služeb
Digitální učební materiál
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Pozitivní ekologické dopady projektu
Transkript prezentace:

Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací Kateřina Hudosová, 9.B ZŠ Šumperk, Dr. E. Beneše 1

Doprava a dopravní prostředky neodmyslitelná součást dnešního života – neustálým vzrůstem hustoty dopravních cest a počtu dopravních prostředků čím dál tím častěji působí vážné ekologické problémy

Jak ovlivňuje doprava životní prostředí? Životní prostředí ovlivňuje doprava zejména tím, že je: původcem hluku škodlivých emisí zabírá stále větší prostor narušuje ekologickou stabilitu krajiny

Jak lidé odpovídali na otázku: A co si o tom myslíte vy? Jak lidé odpovídali na otázku:

Hluk a vibrace Většina studií zkoumá vliv škodlivých emisí na životní prostředí. Nepřehlédnutelný je ale také vliv hluku a vibrací na život a zdraví člověka.

Hluk a vibrace Velkým problémem dopravy je produkce značného množství nadměrného dopravního hluku a vibrací. Většinový podíl na něm má : silniční doprava hlavní železnice seřazovací nádraží letiště osobní auta

Co ovlivňuje hladinu hluku? Rozhodujícími faktory jsou: hustota osídlení struktura silniční sítě hustota silniční sítě rostoucí množství automobilů

Co ukázaly odborné psychologické studie? zatěžování hlukem způsobené jedním nákladním automobilem se rovná hluku vyvolanému šesti osobními automobily

Opatření v jednotlivých druzích dopravy: Silniční doprava - v současnosti se uplatňují odvodňovací živičné směsi a protihlukové zábrany. V případě blízkosti dálnice oblasti hustého osídlení lze použít kombinace obou opatření. Koncepce a budování protihlukových zábran v městském prostředí vyžaduje uplatnit požadavek jejich integrace do konkrétního prostředí.

Opatření v jednotlivých druzích dopravy: Železniční doprava - protihluková opatření jsou zajišťována při realizaci železničních koridorů. Při rekonstrukcích tratí dochází, vlivem realizace nových železničních spodku a svršku a pružnému upevnění kolejí, ke snížení hluku u zdroje. Při posuzování hlukové zátěže jsou uplatňovány, různé druhy korekcí.

Opatření v jednotlivých druzích dopravy: Letecká doprava - obyvatelé bydlící nedaleko letiště si stěžují na velký hluk. Řešení tohoto problému si vyžádalo úpravu podmínek pro noční létání ve vztahu hmotnosti letadel a dodržování stanovených hlukových limitu při startu a přistání.

Ač si to mnohdy ani neuvědomujeme, krajina je naším domovem, ovlivňuje náš život, poskytuje nám prostor pro práci i odpočinek, formuje naši duši. Byly doby, kdy se člověk přizpůsoboval krajině, ve které žil, ale později se vztah obrátil a člověk se snaží krajinu přizpůsobit svým potřebám.

Jak můžeme chránit životní prostředí? Odpověď je jednoduchá! Snažme se více využívat hromadnou dopravu nebo více jezdit na kole. Prospějeme tím nejen životnímu prostředí, ale i svému zdraví. Jak můžeme chránit životní prostředí?