Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: Datum: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
VY_32_INOVACE_11_GAS_614_Per
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_11_GAS_618_Per
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. ročník
VY_32_INOVACE_11_GAS_617_Per
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
-charakteristika -tepelné úpravy
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pečení na anglický způsob
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552.
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých částí. VY_32_INOVACE_TPP_546 Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých.
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 34 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 12 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava pokrmů z vepřového masa
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh:Pečení vepřového masa Ročník:2. ročník Autor:Petr Štěpánek Datum/období vytvoření:březen 2013 Anotace:Úprava vepřového masa pečením, používané části vepřového masa, receptury. Cvičení probrané látky VY_32_INOVACE_B20

Pečení vepřového masa - části Pečením nejčastěji upravujeme: -kýtu -pečeni -plec -panenskou svíčkovou -bok -kolena

Pečení vepřového masa Před pečením maso úplně nebo částečně vykostíme. Pečeme vcelku, krájené na menší kusy, kostky, plátky, plníme do kapes, svinujeme závitky nebo rolády. Ochucujeme solí, kmínem, česnekem, doplňujeme cibulí, rajčatovým protlakem atd.

Pečení vepřového masa Abychom získali kvalitní šťávu, vkládáme na rozsekané kosti a pečeme za občasného podlévání vodou nebo vývarem. Během pečení přeléváme a obracíme. Do masa při pečení nepícháme ( vytéká šťáva ). Šťávu zahušťujeme zaprášením.

Maso pečené s kůží: Maso položíme do pekáče kůží dolů a obracíme až po částečném změknutí. Kůži i s vrstvou sádla nakrojíme na proužky nebo kostičky, osolíme, okmínujeme a pečeme dozlatova. Receptury např.: Vepřová pečeně, Vepřový bůček pečený, Moravský vrabec, Vepřové výpečky, Vepřový bůček nadívaný, Vepřové koleno pečené po selsku

Vepřová pečeně Do pekáče vložíme oprané, rozsekané kosti. Na kosti položíme opláchnutou, osolenou a okmínovanou pečeni, mírně podlijeme vodou a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podléváním vodou doměkka a dozlatova ( v průběhu pečení maso obrátíme a tučné části propichujeme, aby se částečně vypekl tuk ). Upečené maso vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme prosátou hladkou moukou, osmahneme, přiměřeně zalijeme vodou, rozmícháme a šťávu vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu ji podle potřeby přisolíme a nakonec procedíme.

Vepřová pečeně

Cvičení Které části vepřového masa používáme na pečení: Jmenuj: ………………………………………………… …………………………………………………………... Uveď alespoň 3 pokrmy z pečeného vepřového masa: Jmenuj: ………………………………………………… …………………………………………………………...

Cvičení - řešení Které části vepřového masa používáme na pečení: Jmenuj: kýta, plec, pečeně, bok, koleno, panenská svíčková Uveď alespoň 3 pokrmy z pečeného vepřového masa: Jmenuj: Vepřová pečeně, Moravský vrabec, Vepřové výpečky, Vepřový bůček pečený, Vepřový bůček nadívaný

Použité zdroje: ČERMÁKOVÁ, Ludmila; VYBÍRALOVÁ, Ivana. Kuchařské práce Technologie 2. díl pro OU. Praha: Parta, ISBN SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 3. učebnice pro SOU. Praha: Fortuna, ISBN