ZÁKLADNÍ PŘEDLOŽKOVÉ VAZBY MÍSTNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
Grammar – Verb „to be“ Střední odborná škola Otrokovice
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Osobní a přivlastňovací zájmena
Vypracovala:Mgr. Silvie Reitharová
Rod podstatných jmen.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_36.
Sloveso BÝT – přítomný čas
Číslo: VY_32_INOVACE_15_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Past simple.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
EXPRESSING FUTURE vyjadřování budoucnosti Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová.
PRESENT SIMPLE přítomný čas prostý kladné oznamovací věty Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová.
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
Pořadí slov.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
„Předložky místa“ at home home at school to school at work to work * at University.
Sloveso „být“ v záporu a otázce, otázky Yes/No
stručný přehled a závěrečné procvičení
Tázací dovětky- Question Tags
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
gramatika BÝT - otázka VY_22_INOVACE_41
MY FAMILY (slovní zásoba) THIS x THAT, ZÁJMENA
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Grammar – Possessive pronouns
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_14
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Předmět a očekávaný výstup
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Časová příslovce VY_22_INOVACE_04 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_18
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_AJ1G Ročník: IV. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Časování slovesa BÝT (to be)
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
QUESTIONS present continuous. Questions YES / NO questions žádáme potvrzení / popření obsahu otázky před podmětem je sloveso odpovídáme:  Yes, ….. 
Členy u jmen a názvů – 8.ročník
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Vepřeková Třída/ročník:
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_78 NázevGoing to … Téma hodinyFuture tense PředmětAnglický jazyk Ročník/y/7.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
FUTURE ARRANGEMENTS. Sejdeme se na náměstí. V pondělí jede Jana do Vídně. Oni budou obědvat v restauraci. Zítra navštívíme národní park. O víkendu Tom.
My family NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Jazyk anglický TEMA: My family ČÍSLO.
Anotace Žáci si zopakují, jak říci v angličtině, kde co ve městě je a procvičí si nejdůležitější slovíčka. Naučí se, jak se v angličtině zeptat, kde něco.
Anotace: Určeno pro 4. a 5.ročník ZŠ Zpracováno jako opakovací test, příp. jako příprava na test, k učebnici ENGLISH 5, ENGLISH 4, Milena Kelly, Angličtina.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
A B C DE F VY_22_INOVACE_AJK.30 Autor: Martina Majtánová Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: II.stupeň (6.-7.ročník) Vzdělávací oblast: Jazyk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková My family and I were in Italy last year. Where were you last summer?
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Č. DUMu: VY_22_INOVACE_02_TO BE – krátká odpověď
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk-anglický jazyk DUM 08
VY_32_Inovace_ Past simple – to be Project 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 1
VY_32_Inovace_ Sloveso „to be“- opakování
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Anglický jazyk – No Article - 9.ročník
Téma (název prezentace)
Dále si procvičí nejčastější situace, při kterých se časy používají
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_13_Sloveso to be 2
INDIRECT SPEECH I. NEPŘÍMÁ ŘEČ.
Possessive adjectives
Translation 05/07 Jessica ráda chodí do divadel, že? Jessica likes going to theatres, doesn‘t she? Ten koncert nevypadá zajímavě, že? The concert doesn‘t.
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ PŘEDLOŽKOVÉ VAZBY MÍSTNÍ Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová

předložky at, in, on Českým základním místním předložkám v, na odpovídají nejčastěji anglické výrazy at, in, on Překládání předložek není automatické a nedá se jednoduše určit jaké české předložce vždy odpovídá předložka anglická Při vyjadřování musíme pracovat s celým předložkovým výrazem, ne jen se samotnou předložkou

předložky a členy Ve většině předložkových výrazů je přítomen také člen – určitý (the) nebo neurčitý (a, an) Některé předložkové výrazy jsou vždy bezčlenné - například at home, on holiday, at school… Některé předložkové výrazy mají pevně dáno jaký člen se v nich používá například in the cinema, in the theatre Většina předložkových výrazů se řídí situací v konkrétní větě. Je-li výraz (místo) ve větě zmíněno obecně, užíváme jej s členem neurčitým. Je-li výraz (místo) použito ve větě konkrétně, je blíže určeno ( například ta výstava, ten park…) používáme jej se členem určitým

at home doma at school ve škole at work v práci výrazy s předložkou AT [ h∂um ] ve škole at school [ sku:l ] v práci at work [ w∂: k ]

výrazy s předložkou AT + událost na večírku at a/the party [ pa:ti ] na koncertě at a/the concert [ kons∂t ] na představení at a/the performance [ p∂form∂ns] na výstavě at a/the exhibition [ egzibiš∂n ]

výrazy s předložkou IN ( v češtině předložka v) v kině in the cinema [cinema] v divadle in the theatre [θiet∂ ] v restauraci in a/the restaurant [rest∂ran] v kanceláři in a/the office [ofis] v nemocnici in a/the hospital [hospitl]

výrazy s předložkou IN (v češtině předložka na) na ulici in a/the street [ stri:t ] na zahradě in a/the garden [ ga:d∂n ] na louce in a/the meddow [ med∂u ] na poli in a/the field [ fi:ld ] na nádraží in a/the station [ steiš∂n ]

výrazy s předložkou ON on holiday na dovolené na prázdninách [ holidei ]

příklady ve větách Jsme doma. We are at home. Nejsme v práci. We aren´t at work. Jejich přátelé jsou ve škole. Their friends are at school. Naši rodiče nejsou na dovolené, jsou v práci. Our parents aren´t on holiday, they are at work.

Jsou její rodiče v kině? Are their children in the cinema ? Ta dívka není v té nové restauraci. The girl isn´t in the new restaurant. Jeho otec není na koncertě, je na výstavě. His father isn´t at a concert, he is in an exhibition. Je její sestra v kanceláři ? Is her sister in the office? Jsou jejich děti na té louce? Are their children in the meddow?