4. Výroba a plán provozu Štěpánka Pšeničková Barbora Stejskalová Jiří Jirotka FŽP UJEP 2013/2014
oBSAH Předpisové a právní problémy Zeměpisné umístění Plán výrobní a administrativní časti budovy Popis Technologie Potřebný majetek Potřeba zaměstnanců Časový fond výrobních pracovníků Maximální výrobní kapacita Počáteční zásoby Předpokládaní dodavatelé Předběžná kalkulace Ostatní provozní náklady
Předpisové a právní problémy Finanční prostředky- s.r.o Hygienické požadavky Požární a zdravotní zabezpečení Provozní řád Bezpečnostní řád Zaměstnanci - zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství Potvrzení od lékaře Proškolený personál (BOZP) Revize zařízení
Zeměpisné umístění Produkce a výroba: Mimo městskou zástavbu Prodej: V blízkosti zájmové skupiny Farmářské trhy Kamenný obchod Pronájem regálu v kamenném (zdravá výživa) Přímo ve výrobně, na farmě
Plán výrobní a administrativní části budovy Plán výrobní části budovy: Dělníci Zahradník Technik Uklízeč Brigádníci Mistr výroby Plán administrativní části budovy: Vedení společnosti Management Účetní Prodejce
Popis technologie Péče o sady Sběr ovoce ze stromů Skladování Zpracování ovoce Technologický postup výroby: Počáteční úprava ovoce Džemy: Ovoce pečlivě omyjeme a necháme dobře okapat. Eventuální poškozená místa a stopky, jádra, pecky atd. odstraníme. Ovoce nakrájíme na malé kousky. Postup Ve velkém hrnci se širokým dnem smícháme ovoce s Želírovacím ovocným cukrem Super 3:1 Dr.Oetker a dobře promícháme. Vaříme. Plnění Hotovým džemem naplníme až po okraj připravené sklenice a uzavřeme je víčky. Sklenice necháme asi 5 minut stát dnem vzhůru. Konečná úprava Lepení etiket, Kontrola jakosti, Balení, Expedice
Přístupy k udržení kvality Používání méně cukru a více ovoce (od 1:1 ke 3:1) Používání želírovacího ovocného cukru (vhodný pro diabetiky) Balení do skleněných nádob Kvalitně ošetřené ovoce Kvalitní hnojení Sběr zralého ovoce Bez umělých barviv Dodržení správného výrobního postupu Pěstování odolnějších odrůd Pěstování na místech s ustálenějšími klimatickými podmínkami Odborné dohlížení nad zaměstnanci Dohlížení nad technikou zpracování
Potřebný majetek Počáteční majetek: Výrobní a administrativní budova Sklad potravin Pozemek se sadem ( cca 2ha) Výrobní linky, Varná zařízení a příslušenství Zahradní náčiní, technika Zásoby Farmářský stánek, Kamenný obchod Ostatní
Potřeba zaměstnanců Vedení: Ředitel Manager Zaměstnanci: Mistr výroby Účetní Technik Dělníci Zahradník Uklízečka Prodejce Brigádníci
Časový fond výrobních pracovníků Mzda placená hodinově Stálý zaměstnanci : základní plat 70 Kč/ hodinu Nárazový zaměstnanci: základní plat 50Kč/hodinu Pracovní doba ( v hodinách):
Maximální výrobní kapacita Maximální výrobní kapacita záleží na: Finančních prostředcích Velikosti pozemku Úrodě (škůdci, počasí) Kvalitní péči Odhad výrobní kapacity: *Produkce po 5 měsíců v roce (červen – říjen) Ovocný džem Měsíční produkce* Roční produkce* Jablečný 1 000 Ks 5 000 Ks Broskvový 800 Ks 4 000 Ks Rybízový 680 Ks 3 400 Ks Celkem 2568 12 400 Ks
zásoby Druh ovoce Počet stromů/keřů Produkce z 1stromu/ keře rok Produkce celkem Jablka 10 150 Kg 1,5 t Broskve 120 Kg 1,2 t Rybíz 200 5 Kg 1t Celkem 240 275 Kg 3,7t
Ostatní zásoby 1,5 Kg ovoce = 5 sklenic marmelády (300ml) Želírovací ovocný cukr (500g) = 1,5 Kg ovoce Balící krabice 1 240 Ks Přepravky 93 Ks
Předpokládaní dodavatelé Druh dodávaného zboží Dodavatel Cena Kč/Ks Zavařovací sklenice Gastromex s.r.o. 100/10Ks Želírovací ovocný cukr Dr.Oetker 49,90 Výrobní zařízení: (první varianta) Varné kotle Myčky nádobí Váhy Drtiče odpadu Mixéry GastroRex s.r.o 120399-187803 35649 10194 32000 700 (druhá varianta) Hrnce Sporáky a vařidla elektrické Stolní váhy Myčky 1299 10306-48897 2783 9279
Druh dodávaného zboží Dodavatel Cena Balící krabice Manutan s.r.o. 12 Kč Přepravky Manutan s.r.o 279 Kč
Předběžná kalkulace přímých výrobních nákladů Počáteční náklady: Zařízení (varianta 1) Náklady Varné kotle 120 399 Kč Myčky nádobí 35 649 Kč Váhy 10 194 Kč Drtiče odpadu 32 000 Kč Mixéry 700 Kč Celkem 198942 Kč Zařízení (varianta 2) Náklady Hrnce (3) 3 897 Kč Mixéry 700 Kč Sporáky 48 897 Kč Váhy 10 194 Kč Myčky 9 279 Kč Celkem 72 967 Kč
Náklady na příslušenství: Náklady na suroviny: Surovina Náklady /měsíc Náklady/rok Želírovací ovocný cukr 8200 Kč 98 400 Kč
Ostatní provozní náklady Náklady na mzdy: *nárazová brigáda 5 měsíců v roce v době sklizně Zaměstnanci Hrubá mzda/ měsíc Čistá mzda/ Hrubá mzda/rok Čistá mzda/rok Dělníci (4) 44 800 Kč 39 032 Kč 537 600 Kč 468 384 Kč Brigádníci (10)* 40 000Kč 35 600 Kč 200 000 Kč* 178 000Kč*
Ostatní náklady: Daň z nemovitostí tvoří dvě dílčí daně – daň ze staveb a daň z pozemku Položka Náklady/rok Nájem prostor 60 000 Kč Energie 48 000 Kč Pohonné hmoty 30 000Kč Reklama 10 000 Kč Telefon, Internet 15 000 Kč Účetní práce 24 000 Kč Celkem 187 000 Kč
Zdroje http://www.ipodnikatel.cz/Bezpecnost-a-ochrana-zdravi-pri-praci/hygienicke-pozadavky-na-potravinarske-provozovny.html http://www.technicke-normy-csn.cz/normy-pozarni.html http://www.manutan.cz/potravinarske-euro-prepravky-bile_M894019.html http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/home http://comps.canstockphoto.com/can-stock-photo_csp5153280.jpg http://www.centrshop.cz/upload_images/borek.jpg http://www.hzsmsk.cz/prevence/image/hasic_pristroj_kresleny.jpg http://prozdravi.usedmikrasek.cz/files/Ilustra%C4%8Dn%C3%AD%20obr%C3%A1zky/l%C3%A9k%C3%A1rni%C4 %8Dka%20kreslen%C3%A1.gif http://www.nalok.cz/data/obrazky/b3/farmarske-trhy-obora-pribram_b34240b8-f9c5-44ca-8ab4- 803ee382304b.jpg http://generic.pixmac.com/4/vector-86316458.jpg http://www.gastromex.cz/ http://www.gastrorex.cz/ http://www.sadarstvi.cz/ http://fzp.ujep.cz/~vosatka/
Děkujeme za pozornost