KmKII 4 M. Hádková. Barvy a barevnost v českém obrazu světa Vaňková a..., : Co na srdci, to na jazyku. Praha 2005. Sémantická analýza slovní zásoby týkající.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie.
Advertisements

Vliv barev na psychiku člověka
OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník. OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Zpracovala Jitka Ciprová
SLOH – popis statický líčení
VAN GOGH V I N C E N T ( ) Zažij si obrazy, doprovázené hudbou a poezií. Pro největší působení a plný zážitek nechte snímky automaticky plynout.
6.5 Psychologie vnímání barev
Keře a jejich plody.
Velikonoční inspirace
Digitální učební materiál
Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva.
Impresionismus Impresionismus není ještě moderním uměleckým směrem, za počátek moderního umění považujeme až postimpresionismus. Zato zůstává impresionismus.
Moře je naše třída Moře je země Prales Moře je jako člun Převozník který převáží jen toho, koho chce Moře je každý den mladé A staré jako svět Moře je.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Psychologie štíhlé postavy
Š I L H Á N Í (strabismus) zraková vada, při které je porušena vzájemná spolupráce obou očí každé oko míří jiným směrem v naprosté většině případů se jedno.
Barva Jak vybrat barvy.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Každý den jsme trochu starší…
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
JARO V březnu je první jarní den. My s tátou dáváme mámě kytičku sněženek, obyčejně nějakou najdu na zahradě. Vystrčila zelený klíček z hlíny a já ji.
Tato prezentace byla vytvořena
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Vliv osvětlení a jasu na člověka
1 (prezentace dosud nenapsané knihy) Pavel Holásek.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Lidské rasy, národy, jazyky
Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
Živočichové kolem rybníku
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky 3. ročníku ZŠ Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
LIDSKÉ RASY.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
PŮLENÉ OBRÁZKY DOKRESLOVÁNÍ, BARVY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Sortiment JOVI Pro školy a školky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Tolerance k národnostním menšinám
Věta se skládá ze slov Název školy
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
Žáci se seznamují s rozdělením přírodnin na živé, neživé a na výrobky.
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Psychické procesy - vnímání
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Psychologické působení barev
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Každý den jsme trochu starší…
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Barva VY_32_INOVACE_45_900 Projekt.
Transkript prezentace:

KmKII 4 M. Hádková

Barvy a barevnost v českém obrazu světa Vaňková a..., : Co na srdci, to na jazyku. Praha Sémantická analýza slovní zásoby týkající se barev - cenné poznatky o modelech našeho vnímání a myšlení, o způsobu konceptualizace Sémantická analýza slovní zásoby týkající se barev - cenné poznatky o modelech našeho vnímání a myšlení, o způsobu konceptualizace (a sémiotizace) některých jevů a procesů souvisejících s lidskou percepcí a reflexí. Jaké konotace se mohou k barvám upínat v různých kontextech? Jak dané jazykové společenství utváří svůj systém hodnot, základy své kultury?

Barevné Barevné - pozitivní - spjato se světlem, krásou, životem a zdravím, s bohatstvím, štěstím, radostí, veselím, rozmanitostí plného života... str. 197 (ukázka) Nebarevné (bezbarvé, šedé, šedivé, černobílé, bledé)... - negativní - šero, nehezkost, psychické či fyzické živoření, tíže všednodenního života, chudoba, smutek, nuda, letargie, znechucení, jednotbárnost, nedostatek podnětů

Kategorizace a konceptualizace 1 středověké Čechy – nejobvyklejší látka = šeř (doma vyráběné sukno šedé barvy); středověké Čechy – nejobvyklejší látka = šeř (doma vyráběné sukno šedé barvy); jen bohatí – pestře barevné a z ciziny dovážené látky Odraz v konceptu světa (báseň ze 14. stol.): Jedinéť smrt rovně měří, bez peněz každému měří, tak v šarlatu jako v šeři...

Kategorizace a konceptualizace 2 Pozitivní duševní stavy (láska, zamilovanost, radost, spokojenost) – intenzivnější vnímání barev: Pozitivní duševní stavy (láska, zamilovanost, radost, spokojenost) – intenzivnější vnímání barev: Od toho dne kdos neznámý dal něco do kalíšku květin, že voněly víc než kdy předtím a žhnuly prudce barvami... ( J. Seifert Píseň o Viktorce)

Co znamená „barevný“ v češtině? barevně příznakový barevně příznakový - barevné sklo X čiré sklo - barevný papír X ne bílý - barevné dřevo X ne přírodně/normálně vypadající - barevné kovy X ne přírodně/normálně vypadající - barevné punčochy X ne tělové - barevná televize X ne černobílá - barevné obyvatelstvo X „bílé“ (bělošský etnocentrismus, rasismus)

„nebarevné barvy“ - šedá být bez barvy být bez barvy bezbarvý, bledý bezbarvý, bledý vybledlý vybledlý šedý podzimní den šedý podzimní den šedý život šedý život šedá realita šedá realita šedá fráze šedá fráze šedost a průměrnost literatury šedost a průměrnost literatury šedě zpracovaný námět šedě zpracovaný námět muklovské šaty ohavně hnědé muklovské šaty ohavně hnědé

červená – prototyp barevnosti barvení zvláštním druhem červů – červcem nachovým barvení zvláštním druhem červů – červcem nachovým u Slovanů (i ve staré češtině) znamenal kořen kras- nejen krásu, ale i červeň (v ruštině krasnyj = červený), ale i barvu obecně u Slovanů (i ve staré češtině) znamenal kořen kras- nejen krásu, ale i červeň (v ruštině krasnyj = červený), ale i barvu obecně kraslice (krášlené vejce, barvené, červené, obarvené kraslice (krášlené vejce, barvené, červené, obarvené konotuje a asociuje: život (v jeho živočišnosti), energii, teplo, tělo, emoce, vášně, lásku, sexualitu, agresi, válku, zranění, krveprolití konotuje a asociuje: život (v jeho živočišnosti), energii, teplo, tělo, emoce, vášně, lásku, sexualitu, agresi, válku, zranění, krveprolití vnímáme ji prostřednictvím dvou prototypů: krve a ohně vnímáme ji prostřednictvím dvou prototypů: krve a ohně

„dobrá“ a „špatná“ barva tváře zimou celý modrý, vzteky zelený, bílý jako stěna, rudý jako rak zimou celý modrý, vzteky zelený, bílý jako stěna, rudý jako rak jen odstíny blížící se uvedeným barvám jen odstíny blížící se uvedeným barvám děti při kreslení váhají (oranžová, růžová, červená) děti při kreslení váhají (oranžová, růžová, červená) tělová - tělové punčochy, ale ne tělová pastelka tělová - tělové punčochy, ale ne tělová pastelka NEJDE O zabarvení lidské pleti (lidé všech barev pleti, bílé a černé obyvatelstvo, rudoši a bledé tváře, naši snědí spoluobčané) NEJDE O zabarvení lidské pleti (lidé všech barev pleti, bílé a černé obyvatelstvo, rudoši a bledé tváře, naši snědí spoluobčané) JDE O zabarvení ukazující symptomy určitých psychofyzických stavů člověka, emocí atd. – reflexe jednoho z aspektů lidské tělesnosti v českém jazykovém obrazu světa (podobné polštině, ruštině, angličtině, němčině), ale jiné je to v jazycích, jimiž nemluví převážně běloši JDE O zabarvení ukazující symptomy určitých psychofyzických stavů člověka, emocí atd. – reflexe jednoho z aspektů lidské tělesnosti v českém jazykovém obrazu světa (podobné polštině, ruštině, angličtině, němčině), ale jiné je to v jazycích, jimiž nemluví převážně běloši - Může se černoch začervenat? Může zblednout? - Jaké jsou aspekty „začervenání se“ reflektované vietnamštinou, čínštinou?

zelená barva rostlinnosti, vegetativního života barva rostlinnosti, vegetativního života v souvislosti s člověkem záporné konotace (vyšší stupeň bledosti) v souvislosti s člověkem záporné konotace (vyšší stupeň bledosti) v souvislosti se světem živočichů převážně záporné konotace v souvislosti se světem živočichů převážně záporné konotace zdravá rostlina je zelená, nezdravá je suchá, žlutá, hnědá zdravá rostlina je zelená, nezdravá je suchá, žlutá, hnědá Mrtev je bůh a morem páchne jeho zelené tělo (J. Karásek ze Lvovic) Mrtev je bůh a morem páchne jeho zelené tělo (J. Karásek ze Lvovic) z hlediska astrologie: červená= mužská, zelená = ženská barva z hlediska astrologie: červená= mužská, zelená = ženská barva zelená – mimolidské bytosti (vodník, zelenooká příšera, zelená tvář, zelený mužíček) zelená – mimolidské bytosti (vodník, zelenooká příšera, zelená tvář, zelený mužíček) hrůzu budí přechod mezi formami existence – živou a neživou hrůzu budí přechod mezi formami existence – živou a neživou

žlutá všeslovanský název všeslovanský název indoevropský základ *ghel (svítit, zelený, žlutý, zlatý) indoevropský základ *ghel (svítit, zelený, žlutý, zlatý) někdy odkaz k všeslovanskému žluč (řecké chólos, cholé – cholerik) někdy odkaz k všeslovanskému žluč (řecké chólos, cholé – cholerik) žluté zabarvení bělma, žloutenka... příznak nemoci, stáří, smrti, negativních emocí – závisti, žárlivosti, nenávisti žluté zabarvení bělma, žloutenka... příznak nemoci, stáří, smrti, negativních emocí – závisti, žárlivosti, nenávisti barva proměny k horšímu, nejen barva slunce (proměna přírody, proměna pleti) barva proměny k horšímu, nejen barva slunce (proměna přírody, proměna pleti)

žlutá – dvojí koncept spjatost žluté se světlem, září, jasem, sluncem spjatost žluté se světlem, září, jasem, sluncem s proměnou k horšímu s proměnou k horšímu zlatá – krásně žlutá zlatá – krásně žlutá

Vysoká obloha v září Vysoká obloha v září A. Sova Vysoká obloha v září, do jasu hluboké stíny, zlatá žluť prokvítá tmavá zelená ticha doubraviny, jako když šediví hlava... č. 10 z cyklu Podzimní (Prosté motivy) J. Neruda Tak nač jsem vyjel!? – Slunce plá, však po paprscích spavá rmuť. Na vodě vráska líná, po stromech všude, všude žluť, a z trávníku čpí hlína.....

žlutá ve spojení s člověkem - negativní J.S. Machar J.S. Machar (Poezie o lásce) Stárnete dámy! Četných vašich vrásek dnes bílým pudrem nelze zakrýti, váš zimní úsměv žlutých, zvadlých krásek dnes nedovede nás už zvábiti... J. Neruda (Písně kosmické) panenky růžově planoucí mládence hledů zbrklých roj mužů světa klidného roj babic žlutě scvrklých

modrá v souvislosti s lidským tělem konotuje nepříjemnosti v souvislosti s lidským tělem konotuje nepříjemnosti silněji než zelená konotuje ohrožení života, smrt silněji než zelená konotuje ohrožení života, smrt Dusil se, až zmodral. Byl promodralý zimou. Dusil se, až zmodral. Byl promodralý zimou. ve starší češtině siný, sinalý - mrtvolně bledý ve starší češtině siný, sinalý - mrtvolně bledý DĚKUJI ZA POZORNOST DĚKUJI ZA POZORNOST