Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„EU peníze středním školám“
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Sacharidy.
„EU peníze středním školám“
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Svalová soustava
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Metabolismus živin
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Transkript prezentace:

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.16 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravá výživa TYP: DUM výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Jiří Navrátík Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: červen 2013

Metodický list Materiál je určen pro 2.ročníky čtyřletého studia a 4.ročníky šestiletého studia Učitel pomoci prezentace zdůrazní význam správné výživy Učitel rozebere složky potravy a zdůrazní význam příjmu tekutin Moderuje diskuzi žáků nad výživovými návyky a nešvary současné populace Materiál doplňuje téma civilazační nemoci

Motto: “Jíme abychom žili, nežijeme, abychom jedli“ Obrázky: http://www.obrazky.cz/media/3/XxdxRxXZmTLsL1BmY2uq_ukrryTNDlPx6wH8BomCkfU&width=332 http://www.obrazky.cz/media/3/sTNtVmR9nnWa0S5x6zhSMMf_oSjTt_F3SzdHcMJnJ6o&width=208

Co vše je výživa? Soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají látky organické a anorganické z vnějšího prostředí pro svůj život samotná strava ( lipidy, sacharidy, proteiny ) voda vitamíny minerály, stopové prvky za výživu je však potřeba považovat vše co projde trávící soustavou tedy i přídatné látky, léky,… Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/

Sacharidy zdroj okamžité energie – glukóza → krev Zásoba energie – glykogen → játra tvorba jiných pro tělo důležitých látek např. DNA Některé způsobují u některých jedinců nesnášenlivost např. laktóza – mléko → škodí ve střevech !! Pozor na nadměrný příjem jednoduchých sacharidů ( hlavně řepný cukr ) !!

Lipidy (tuky a oleje) tvorba důležitých komponent pro buněčnou strukturu Energetická zásoba pro krytí déletrvající činnosti Přenos lipofilních látek (vitaminy A D E K )

Proteiny ( bílkoviny ) Tvoří strukturu tkání ( svalstvo, vazivo ) Pomáhají regulovat pochody v těle ( enzymy, hormony ) Chrání organismus ( imunoglobuliny, fibrinogen,… ) Mohou působit i jako jedy ( botulotoxin – na obrázku vlevo, cobrotoxin ) Mohou způsobovat alergické reakce ( pyly – obrázek vpravo, … ) Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Obezita Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Botox-structure.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Misc_pollen.jpg/260px-Misc_pollen.jpg

Vlákniny Nestravitelné komponenty důležité pro správnou funkci střev Jedná se převážně o polysacharidy (celulóza, inulin, lignin …) Využívá ji střevní mikroflóra Pomáhá vyprazdňovat obsah střev – bobtná ve střevě

Voda hlavní přenašeč látek v těle denní příjem by měl kompenzovat denní ztrátu vzniklou pocením, močením vylučováním, a dýcháním tedy okolo 2 – 3 l za den Pozor na nadměrný příjem silně mineralizovaných vod ( tvrdá voda, minerálky ) → přetěžování ledvin Obrázek: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Water_droplet_blue_bg05.jpg/250px-Water_droplet_blue_bg05.jpg

Potravinová rizika Plísně jsou velmi nebezpečné!!! - plísní zasažená potravina obsahuje mnoho toxinů bílkovinné povahy pozor zejména na cizokrajné ovoce a zeleninu – absence imunity šíří se po celém těle Někteří odborníci považují plísně za jeden ze spouštěčů rakoviny Obrázky: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTULt9AyrbetW_g0dr_wMMbHq7K2Pe_JcJkZmxwq9He8a4uVKwm http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSI8gFLT8K-l9ZRv4bsV-3U07ZlrNcuAbuGQL-j5SMMfxCT_l19

Potravinová rizika Pozor na tzv. aditiva ( přídatné látky ) nadměrná konzumace potravin s konzervanty, barvivy, umělými sladidly a dalšími ( zejména nápoje a polotovary ) narušují střevní symbiózu mohou vyvolávat alergie, oslabovat imunitní systém Bývají označovány písmenem E a trojmístným číslem ( např. E951 – aspartam ) Více o aditivech na www.chemievjidle.cz

Potravinová rizika Pozor na přezrálé ovoce a zeleninu Neobsahuje v takovém množství látek, kvůli kterým je konzumujeme (zejména vitaminy) Obsahuje nebezpečné mikroorganismy Vždy je doprovázena plísní Obrázek: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTD0QvSSM8lFHdug8BtB52K0PBZqtdJRGP5xpKQYAN19umhgy_h3w

Stravovací chyby Nadměrná konzumace sladkých jídel Nadměrný příjem tuků Současná konzumace potravin s diametrálně rozdílným glykemickým indexem ( např. sladké pečivo ) Častá konzumace smažením upravené stravy ( vznik škodlivých látek – např. nebezpečných aldehydů ) Nadměrná konzumace tzv. “červeného“ masa Nedostatek zeleniny a ovoce

Zdravá výživa Respektuje potřeby organismu zejména: Množství potravy Stravitelnost potravy – vyhýbání se těžce stravitelným pokrmům Dostatečné množství zeleniny Specifické potřeby jedince – nesnášenlivosti, alergie Poslední strava by měla být konzumována aspoň 3 hodiny před spánkem Vařená jídla konzumovat bez delšího skladování (nejlépe neohřívat)

Zdroje STRNADELOVÁ, Vladimíra a Jan ZERZÁN. Radost ze zdravých dětí: preventivní i léčebná strava pro celou rodinu. 2., rozš. vyd. Olomouc: ANAG, 2010, 416 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7263-620-4