Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnový kurz 9.
Advertisements

Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Platební bilance, zahraniční zadluženost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Systémy měnových kurzů Platební bilance
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka a nabídka
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
Světové hospodářství.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mezinárodní trh peněz.
Mezinárodní měnová politika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
3. Kurzové systémy a platební bilance
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Peníze a měny.
Platební / obchodní bilance
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Vnější hospodářská politika
4. MĚNOVÉ KURZY.
Základní pojmy v bankovnictví.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Peníze v MEV a mezinárodní měnové systémy Mechanizmus vzájemné směny a pohybu kapitálu se uskutečňuje prostřednictvím mezinárodně platného a uznávaného.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mezinárodní pohyb kapitálu
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Finanční politika 9. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 30.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MONETÁRNÍ POLITIKA.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra

Mezinárodní měnový systém Vytváří podmínky pro rozvoj výroby, směny a dělby práce v rámci celé světové ekonomiky, zprostředkovává mezinárodní platby mezi zeměmi. Soustřeďuje se na devizové burzy, kde se obchoduje s valutami a devizami (devizové prostředky) valuta je měna cizího státu devizy jsou krátkodobé pohledávky znějící na cizí měnu a v cizí měně splatné. (zůstatek na účtu, směnka, šek) Devizový (měnový) kurz – cena cizí měny vyjádřená v jednotkách měny domácí Transakční poptávka po cizí měně – nákup cizí měny za účelem nákupu zahraničního zboží

Měnový kurz Majetková poptávka po cizí měně představuje podstatnou část mezinárodního pohybu peněz a souvisí s mezinárodním pohybem kapitálu, je podmíněna: rozsahem přímých zahraničních investic rozsahem portfoliových zahraničních investic zahraničními úvěry zahraničními transferovými platbami spekulací na devizových trzích státní intervencí na devizových burzách na poptávku a nabídku (transakční a majetkovou) po cizí měně působí: očekávané změny devizového kurzu změny HDP změny úrovně cen a úrokových sazeb ve srovnání se světem celní politika dovozní kvóty

Stanovení výše devizových kurzů 1. Parita kupní síly - (rovnost) dvou měn je dosažena při takovém poměru (kurzu), kdy za určité množství peněz můžeme uskutečnit ve dvou zemích stejné nákupy => rovnovážný měnový kurz. Na výši měnového kurzu mají vliv pouze ceny a množství zboží, které je předmětem vzájemného obchodu, tj. stav obchodní bilance. 2. Platební bilance – devizový kurz je vedle transakční poptávky po penězích ovlivněn i majetkovou poptávkou po penězích, na které je založena teorie platební bilance.

Platební bilance Platební bilance (v užším slova smyslu) je bilancí (překladem) devizových inkas (příjmů) ze zahraničí a devizových plateb (výdajů) určité země do zahraničí za 1 rok. V širším pojetí jde o bilanci všech ekonomických transakcí (nejen devizových) určité země se zahraničím za 1 rok, která tak zahrnuje i obchodní bilanci. Obchodní bilance je přehled o vývozu i dovozu zboží a obchodních služeb bez ohledu na to, kdy bude zaplaceno. Saldo obchodní bilance (čistý export) je rozdíl mezi vývozem a dovozem.

Členění platební bilance 1. běžný účet obchodní bilance (vývoz, dovoz) bilance služeb (příjmy a výdaje z dopravy, cestovního ruchu) bilance výnosů (výnosy a náklady v podobě úroků, dividend, z práce v zahraničí nebo z práce cizinců v ČR) běžné převody tj. soukromé (dary, dědictví, výživné) a převody vládní (penze, zahraniční pomoc) 2. kapitálový účet převody kapitálového charakteru související s migrací obyvatel, převody nehmotných práv jako jsou patenty, autorská práva atd.

Členění platební bilance 3. finanční účet operace související s pohybem kapitálu v podobě: přímých investic portfoliových investic ostatních investic 4. saldo chyb a opomenutí, kurzové rozdíly aktivní pasivní 5. změna devizových rezerv

Platební bilance Ve vyspělých zemích se položky běžného účtu podílejí asi 75% na objemu platební bilance, zatímco finančního (kapitálového) účtu asi 25% objemu. Vývoj zadluženosti je odraz platební bilance z minulosti. Vývoj platební bilance má vliv na devizový kurz národní měny. Aktivní platební bilance vede k růstu devizových rezerv, zpravidla také k růstu cen a inflaci. Pasivní platební bilance vede k poklesu devizových rezerv a k omezení vlivu státu na nabídku a poptávku, pasivum platební bilance je protiinflačním faktorem.

Vývoj měnového kurzu K znehodnocování měnového kurzu naší měny dochází, jestliže klesá její kurz vůči jiné měně, která se naopak v důsledku toho zhodnocuje. Měnový kurz je denně uváděn v listině Kurzy devizového trhu (Kurzovní lístek), publikuje ČNB Konvertibilita je směnitelnost měny za měnu jiné země, konvertibilita může být: částečná (týká některých plateb a hospodářských subjektů) úplná (volná) Od počátku 90. let omezená, tzv. vnitřní směnitelnost 26.9.1995 - přijat nový Devizový zákon Udržování stálého kurzu koruny 1997 - rozhodnutí o volně plovoucím kurzu koruny

Vývoj měnového kurzu Depreciace (znehodnocování měny) Apreciace (zhodnocování měny) Devalvace je oficiální snížení měnového kurzu domácí měny vůči cizím měnám vyhlášené centrální bankou k určitému dni. zvýhodňuje se vývoz a zdražuje dovoz devalvací je možné provádět měnový dumping Revalvace měny je oficiální zvýšení kurzu peněžní jednotky vůči měnám zahraničním. podněcuje dovoz a zdražuje vývoz

Kurzový systém Soubor pravidel, úmluv a institucí, podle kterých se provádějí a inkasují platby ze zahraničím 1. pevné měnové kurzy zlatý standard – vyžadoval pevné měnové kurzy mezi zeměmi, zákonem stanovený zlatý obsah a váha plnohodnotných mincí, papírové peníze plně a volně směnitelné za zlato standard zlaté devizy znamenal směnitelnost národních měn za zlato prostřednictvím některé světové měny, která si tuto vlastnost zachovala 2. pružné měnové kurzy volně plovoucí měnové kurzy – určován výlučně poptávkou a nabídkou bez intervence vlády řízené plovoucí měnové kurzy – ovlivňován vládními intervencemi na devizových trzích, tj. nákup nebo prodej vlastní popř. cizí měny za účelem ovlivnění měnových kurzů

Mezinárodní měnový systém Čistý zlatý standard – do 1. světové války Standard zlaté devizy – 20. až 30. léta Poválečný mezinárodní měnový kurz => dohoda v Bretton-Woods – 1944 vznik Mezinárodního měnového fondu – MMF (IMF – International Monetary Fund) Světová banka – SB (WB – World Bank) Evropský měnový systém (EMS) vznikl v roce 1979

Evropský měnový systém (EMS) Členy jsou země EU Evropská měnová jednotka (ECU) Evropská měnová unie (EMU) – od 1.1.1999 Euro by mělo postupně nahrazovat národní měny pět konvergenčních kritérií pro členství v EMU stabilita cen – míra inflace do 1,5% nad průměr tří členských zemí s nejpříznivějším cenovým vývojem deficit státního rozpočtu nejvýše do 3% HDP veřejný dluh nejvýše do 60% HDP průměrná úroková míra maximálně o 2% vyšší, než činí průměr tří zemí s nejlepšími úrokovými sazbami stabilita měnového kurzu národní měny (pohyb kurzu ve stanoveném rozsahu)