Modální slovesa a jejich opisné tvary

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AFFIRMATIVE, QUESTION, NEGATIVE
Advertisements

I can, I can´t Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Anglický jazyk Ročník: 6.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_02_Sloveso „can“ AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM: 4.,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba Can VY_22_INOVACE_20 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Sloveso BÝT – minulý čas
Modal verbs (Způsobová slovesa)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VYJÁDŘENÍ BUDOUCNOSTI POMOCÍ WILL Anglický jazyk VY_32_INOVACE_022 – 2
Pozdravy Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc
Sloveso BÝT – přítomný čas
Modální- způsobová slovesa
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.18 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 18 Název materiálu:Can Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová Budoucí čas- Future tense.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině MUST / HAVE TO VY_22_INOVACE_06 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Tázací zájmena ANOTACE Šablona:ICT AJ Tázací zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický okruh:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Osobní zájmena Subjective pronouns ANOTACE Šablona:ICT AJ osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí.
Tázací dovětky- Question Tags
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Anglický jazyk Název Present continuous Klíčová slova přítomný čas průběhový,
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Present continous- Přítomný čas průběhový Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není li uvedeno jinak, je Kateřina Najmanová Trpný rod- The Passive.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Modal verbs Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_108 ZŠ Jenišovice.
Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_08 Název materiálu: Modální slovesa – gramatická cvičení Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské.
Přítomný čas prostý Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Předmět a očekávaný výstup
Slovní zásoba-ovoce, zelenina Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Modal verbs I. Modální slovesa I.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_07
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_58.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Časové věty Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Test pro 9.ročník Autorem materiálu, pokud není uvdeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Roční období Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Minulý čas Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What will you be able to do tonight? We will be able to dance tonight!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_18.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Angličtina pro 2. stupeň Č. DUMu: VY_22_INOVACE_07_SLOVESO CAN.
Anotace – Zápor Anotace - Pracovní list k procvičení způsobu tvoření záporných vět, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina.
Modal verbs – could, should, would Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Sloveso can VY_32_INOVACE_2B_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ANJ_Verbs TO BE PAST_02 Mgr. Filip Soviš
Modal verbs.
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA I. (Modal verbs I.)
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ANJ_Verbs TO BE PRESENT_01 Mgr. Filip Soviš
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Modální slovesa a jejich opisné tvary Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová

Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k procvičení modálních sloves a jejich opisných tvarů   Autor: Bc. Kateřina Najmanová (Autor) Datum vytvoření: leden 2012 Jazyk: Angličtina Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: cizí jazyk Tematický okruh: produktivní řečové dovednosti Očekávaný výstup: gramaticky správně používá modální slovesa a jejich opisné tvary Speciální vzdělávací potřeby: -žádné - Klíčová slova: can, may, must, have to, be allowed to, be able to Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň   Typická věková skupina: 12-15 let

Modální (způsobová) slovesa ve 3. osobě jednotného čísla přítomného času se nepřidává –s He can x He cans Obvykle se nepoužívají v minulém a budoucím čase –většinou je třeba použít opisu. Modální slovesa: can, could, may, might, would, must, mustn´t, needn´t, should a jejich opisy: be able to, be allowed to, have to

Oznamovací věta: I can swim. I may go home. I must study. Otázka: Can I swim? May I go home? Must I study? Zápor: I can´t swim. I mustn´t go home. I needn´t study.

CAN- moci, umět Přelož: Můžeš jít se mnou? Moje sestra umí vařit. 1. mohu I can do it. Can I open the window? Odpověď: Yes, I can. No, I can´t. 2. umím I can swim. Can you speak Japanese? Zápor – can’t – neumím, nemohu Přelož: Můžeš jít se mnou? Moje sestra umí vařit. Můžu ti pomoci. Můžeš jít do školy? Já nemůžu pít alkohol.

MAY Přelož: Smím otevřít okno? Ona možná nepřijde. Nesmíš kouřit. 1. Když se dovolujeme (v otázce): směl bych May I go? Směl bych jít? stejně jako Could I go? Mohl bych jít? Can I go? Mohu jít? V Aj dávají přednost may – zdvořilejší 2. Ve smyslu možná I may come. Možná přijdu. I may pass the test – Možná ten test udělám. I may not pass the test – Možná ten test neudělám. Přelož: Smím otevřít okno? Ona možná nepřijde. Nesmíš kouřit. Smím pít ovocný džus? On nesmí řídit auto.

Should Přelož: Měl bys to říci učiteli. Měl bych jít k doktorovi. Měl bych, měl bys… (ve smyslu měl bys něco udělat) You should go there – Měl bys tam jít. She shouldn´t do it. – Neměla by to dělat. Should we sleep there? Měli bychom tam spát? Přelož: Měl bys to říci učiteli. Měl bych jít k doktorovi. Neměla by být ve škole. Měl by být hodný.

MUST Muset I must go there – Musím tam jít. Nebo opisem I have to go there. must = have to Must nelze použít v minulém a budoucím čase ani v záporu. Je nutno použít opisu

MUST Přelož: On to musí napsat. Nemusel jsi to číst. Must = muset Mustn´t = nesmět Needn´t = nemuset He mustn´t go there – Nesmí tam chodit. He needn´t go there – Nemusí tam chodit. He doesn´t have to go there – Nemusí tam chodit. Přelož: On to musí napsat. Nemusel jsi to číst. Já musím psát úkoly.

Be allowed to mít dovoleno, moci (opis ke slovesu can) I am allowed to be here. Mám dovoleno být tady. She is not allowed to talk. Nemá dovoleno mluvit. Is he allowed to go with us? Má dovoleno jít s námi? I was allowed to….. Měl jsem dovoleno I will be allowed to…Budu mít dovoleno

Be able to Být schopen, moci (opis ke slovesu can) I am able to run. Jsem schopen (mohu) běhat. She is able to dance. Je schopna (může) tancovat. Are they able to climb the tree? Jsou schopni (mohou) vylézt na strom? I was able – Byl jsem schopen I will be able – budu schopen

Shrnutí Can – mohu, umím Could – mohl jsem, uměl jsem nebo mohl bych, uměl bych May – směl bych, možná přijdu I may come Would – podmiňovací způsob „bych“ Rád bych - I would like Should - měl bych I should go – Měl bych jít Must – musím – I must go – Musím jít Mustn´t – nesmím I musn´t go – nesmím jít Needn´t – I needn´t go – nemusím jít Have to – musím I have to Be allowed to – mám dovoleno I am allowed to… Be able to – jsem schopen, mohu – I am able to…

Přelož: Máme dovoleno jíst. On to musí napsat. Umí hrát na klavír. Měl bys to vypít. Směl bych jít domů? Je schopna se postavit? Rád bych hrál tennis, ale nemůžu běhat. Mohl jsem tu hru vyhrát. Nemuseli jsme si mýt ruce. Budeme to muset schovat.