Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r. 1905 Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Advertisements

Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Hendrik Antoon Lorentz
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
Vzájemné působení těles
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Homogenní elektrostatické pole
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
Relativistický pohyb tělesa
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Mechanika a kontinuum NAFY001
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
VÝKON A PŘÍKON.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_670.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
STR Mgr. Kamil Kučera.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Důsledky základních postulátů STR
Speciální teorie relativity
MECHANIKA.
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Relativistická dynamika
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Transkript prezentace:

Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r. 1905 Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože popisuje princip relativity kdy lze zanedbat vliv gravitace

Postuláty STR 1. Princip relativity – ve všech inerciálních vztažných soustavách platí stejné fyzikální zákony 2. Rychlost světla je ve všech inerciálních vztažných soustavách stejná c = 299 792,458 km/s

Relativistická kinematika Popisuje pohyby objektů vzhledem k pohybujícím se inerciálním vztažným soustavám pro rychlosti menší nebo rovny rychlosti světla Relativnost současnosti, dilatace času, kontrakce délky, relativistické skládání rychlostí

Relativnost současnosti Dvě současné události, které nastaly na různých místech inerciální vztažné soustavy se nemusí jevit jako současné pro pozorovatele v různých inerciálních vztažných soustavách Soumístné události – udály se v dané inerciální vztažné soustavě na stejném místě Současné události - udály se v dané inerciální vztažné soustavě ve stejném čase

Dilatace času Zpomalení času vzhledem k pozorovateli Nastává u: Objektů, které se pohybují rychlostmi, které se blíží rychlosti světla Objektů které jsou v silném gravitačním poli (důsledek Obecné teorie relativity)

Kontrakce délky Zkrácení délky u předmětu v pohybující se soustavě Dochází pouze ke zkrácení rozměrů ve směru pohybu Vzorec:

Relativistické skládání rychlostí V teorii relativity neplatí klasické skládání rychlostí z Newtonovské mechaniky, nelze skládáním rychlostí překročit rychlost světla Vzorec:

Relativistická dynamika Dynamika těles které se pohybují rychlostmi, které se blíží rychlosti světla Jevy: Závislost relativistické hmotnosti na rychlosti Závislost relativistické energie tělesa na rychlosti

Relativistická hmotnost Relativistická hmotnost je závislá na tom jak rychle se těleso pohybuje vůči pozorovateli Vztah: Zákon o zachování hybnosti: Celková relativistická hmotnost izolované soustavy těles je konstantní

Relativistická hybnost V Newtonově mechanice: V relativistické mechanice: Zákon o zachování hybnosti: Celková relativistická hybnost izolované soustavy těles je konstantní.

Vztah mezi energií a hmotností Relativistická energie E je definována vztahem E = mc2 (Einsteinův vztah mezi hmotností a energií) Vztah pro klidovou energii tělesa: E0 = m0c2 Platí zákon zachování energie: Celková energie izolované soustavy je konstatní.