Jaderná energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
JADERNÁ FYZIKA.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Atomová jádra, radioaktivita
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Jaderná energie

Opakování Z čeho se skládají látky? Z čeho se skládá atom? Jaké částice obsahuje atom? Co udává protonové číslo? Jak vznikají ionty?

Atomové jádro (1911 Rutherford) nukleony = protony a neutrony nukleonové číslo = počet nukleonů v jádře nuklidy = látky složené z atomů, které mají stejné protonové i nukleonové číslo izotopy = atomy se stejným protonovým, ale různým nukleonovým číslem Pro představu: kdybychom zvětšili atom tak, aby jeho průměr byl 100 metrů, atomové jádro by představovalo drobounkou kuličku velikosti zrnka máku.

Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření při vyzařování se jádra přeměňují na jádra jiná Látky vyzařující radioaktivní záření nazýváme radionuklidy http://www.cez.cz/presentation/static/miniencyklopedie_je/k43.htm

Druhy radioaktivního záření Záření alfa (α) tvořeno jádry helia nejméně pronikavé, zastaví ho list papíru nebezpečné při vdechnutí (K nejznámějším zdrojům záření alfa patří rádium, které objevila v roce 1898 Marie Curie-Sklodowská) Záření beta (β) tvořeno pozitrony nebo elektrony pronikavější, zastaví ho hliníkový plech Záření gama (γ) krátkovlnné elektromagnetické záření zastaví ho vrstva olova Neutronové záření v jaderných bombách a v reaktorech nejpronikavější, zastaví ho vrstva vody nebo betonu

Radioaktivní přeměny Rychlost radioaktivních přeměn udává veličina poločas přeměny T. Je to doba, za kterou se rozpadne právě polovina jader sledovaného izotopu. Některé izotopy mají poločas přeměny velmi dlouhý (např. pro rádium je to 1590 roků), jiné se rozpadají téměř okamžitě, během zlomku sekundy. http://www.cez.cz/presentation/static/miniencyklopedie_je/k22.htm

Využití jaderného záření Metoda značených atomů- nepatrné množství radionuklidů se přimísí do pozorované látky, přístroje registrují jejich pohyb-koloběh látek v organizmech Radiouhlíková metoda – k určování stáří organických látek Diagnostika nemocí, léčba nemocí (ozařování zhoubných nádorů) Sterilizace předmětů, ničení látek způsobujících kažení potravin Defektoskopie- zjišťování vad v materiálech Jaderné elektrické baterie -zdroj napětí v kosmu http://www.cez.cz/presentation/static/miniencyklopedie_je/k23.htm

Jaderné reakce jádra jednoho nuklidu se přeměňují v jádra jiného nuklidu zapisujeme je rovnicemi 1. jaderná reakce – Rutherford (1919) počet nukleonů zůstává stejný i po reakci nukleony jsou vázány jadernými silami při jaderných reakcích se uvolňuje obrovská jaderná energie http://www.cez.cz/presentation/static/miniencyklopedie_je/k31.htm#uran

Řetězová jaderná reakce Probíhá ve štěpných materiálech (uran235) z 1 kg uranu tolik tepla jako při spálení 1,5 milionů litrů benzínu Aby proběhla řetězová reakce, musí mít štěpný materiál kritickou hmotnost Reakce neřízená – jaderné zbraně řízená – jaderné reaktory

Jaderný reaktor První jaderný reaktor-univerzita Chicago 1942

Jaderný reaktor řetězová reakce probíhá v aktivní zóně reaktoru štěpný materiál je součástí palivových článků uvolňované neutrony se zpomalují moderátorem (voda, grafit) k ovládání reaktoru slouží regulační tyče k zastavení reakce slouží havarijní tyče

Schéma jaderné elektrárny http://www.cez.cz/presentation/static/miniencyklopedie_je/k33.htm

Palivo je chlazeno vodou Aktivní zóna je umístěna v tlakové nádobě Teplo, které odevzdá voda parogenerátoru, slouží k vytváření páry k pohonu turbíny.

Odpověz na otázky (= zápis v sešitě) Jaderná energetika (str. 141 – 146) Kolik procent energie se získává z JE? Státy, které podporují JE. Státy, které odmítají JE. Co je kontejnment? Jak je zajištěna bezpěčnost JE? Jak se likviduje vyhořelé palivo? Havárie JE

Ochrana před zářením Záření – vliv na vznik rakoviny a genetických změn Dozimetr – přístroj na měření dávek ozáření Jaderný výbuch Pronikavé záření Vysoká teplota Tlaková vlna Dlouhodobé zamoření

Zopakuj ve Škole za školou: http://www.cez.cz/presentation/static/miniencyklopedie_je/obsah.htm Zopakuj ve Škole za školou: Test: Radioaktivita, využití jaderného záření Uvolňování jaderné energie, ochrana před zářením www.zaskolou.cz

Použitá literatura: PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. Fyzika pro základní školu (6. až 9. ročník)