Slovo života Březen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Slovo života Leden 2012 Leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Advertisements

Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Slovo života Slovo života červen 2012 červen 2012.
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
„Takto však je sice mnoho údů, ale jenom jedno tělo.“ (1 Kor 12,20)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovo života září 2012 „Každý, kdo se napije této vody, bude zase žíznit. Kdo se však napije vody, kterou mu já dám, nebude žíznit navěky, ale voda,
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
říjen 2013 Slovo života „Nebuďte nikomu nic dlužni – jen vzájemnou lásku. Neboť kdo druhého miluje, splnil zákon.“ (Řím 13,8)
Slovo života říjen 2012 „Na tvé slovo spustím sítě.“ (Lk 5,5)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovo života Slovo života únor 2012 únor 2012 „Obraťte se a věřte evangeliu!“ (Mk 1,15)
Slovo života červenec 2012 „Kdo má, tomu bude dáno a bude mít nadbytek. Ale kdo nemá, tomu bude vzato i to, co má.“ (Mt 13,12) „Kdo má, tomu bude dáno.
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
1. Kdybych tě neměl, Ježíši, můj Pane, | a kdyby krev tvá nemluvila za mne, | kde bych já bídný mezi ubohými | smýt mohsvé viny!
Prosinec 2014 Slovo života „Kdo má dvoje šaty, ať se rozdělí s tím, kdo nemá žádné. A kdo má něco k jídlu, ať jedná stejně.“ (Lk 3,11)
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života Duben 2011 „Avšak ne co já chci, ale co ty chceš.“ (Mk 14,36)
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Slovo života Slovo života březen 2012 březen 2012.
Slovo života Slovo života duben 2012 duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Březen 2013 „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první!“ (Jan 8,7)
Matoušovo evangelium.
SlovoživotaSlovoživota Leden 2014 V mnoha částech světa, včetně České republiky, se od 18. do 25. ledna každoročně slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů,
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
“Co­ko­li jste udě­la­li pro jed­no­ho z těch­to mých nej­po­sled­něj­ších brat­ří, pro mne jste udě­la­li.“ (Mt 25,40) Slovo života Duben 2016.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Duben 2013.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Slovo života Březen 2012

„Pane, ke komu půjdeme? Ty máš slova věčného života.“ (Jan 6,68)

K zástupům, které se sbíhaly, hovořil Ježíš o Božím království K zástupům, které se sbíhaly, hovořil Ježíš o Božím království. Používal jednoduché výrazy, přirovnání vybíral z každodenního života. Přesto měla jeho řeč zcela zvláštní kouzlo. Lidé byli jeho učením osloveni, protože je učil jako ten, kdo má moc a ne jako zákoníci.

Také stráž, která ho šla zatknout, odpověděla na dotaz velekněží a farizeů, proč nesplnila příkaz: „Žádný člověk nikdy tak nemluvil.“

Janovo evangelium uvádí i rozhovory s jednotlivci plné světla, například s Nikodémem nebo Samaritánkou.

A ještě do větší hloubky šel Ježíš se svými apoštoly: hovořil s nimi o Otci a nebeských záležitostech otevřeně, bez podobenství. Byli tím získáni a necouvli, ani když jeho slovům zcela nerozuměli nebo se zdála příliš náročná.

„To je tvrdá řeč!“ řekli mu někteří učedníci, když slyšeli, že jim dá jíst své tělo a pít svou krev.

Když Ježíš viděl, že někteří se stáhli a už s ním nechodili, obrátil se na dvanáct apoštolů: „I vy chcete odejít?“ Petr, navždy už s ním spjatý a uchvácený slovy, která od něj slyšel ode dne, kdy se s ním setkal, jménem všech odpověděl:

„Pane, ke komu půjdeme? Ty máš slova věčného života.“

Petr pochopil, že slova jeho Mistra se lišila od slov jiných učitelů Petr pochopil, že slova jeho Mistra se lišila od slov jiných učitelů. Čistě pozemská slova patří zemi a zem je jejich údělem.

Ježíšova slova jsou však duch a život, protože přicházejí z nebe Ježíšova slova jsou však duch a život, protože přicházejí z nebe. Jsou světlem, které sestupuje shůry a má moc shůry. Jeho slova mají takovou sílu a hloubku, jakou jiná slova nemají, i kdyby to byla slova filosofů, politiků či básníků. Jsou to „slova věčného života“, protože obsahují, vyjadřují a sdělují plnost života bez konce, protože je to život samého Boha.

Ježíš vstal z mrtvých a žije Ježíš vstal z mrtvých a žije. Jeho slova, i když zazněla v minulosti, nejsou pouhou vzpomínkou. Obrací se dnes k nám všem i ke každému člověku všech dob a kultur. Jsou to slova univerzální, věčná.

Ježíšova slova. Dá-li se to tak říci, byla jeho největším uměním Ježíšova slova! Dá-li se to tak říci, byla jeho největším uměním. On, Slovo, mluvil lidskými slovy. A jaký měla obsah, sílu, moc a naléhavost!

Například Basil Veliký o tom řekl: „Jednoho dne jako bych se probudil z dlouhého spánku, spatřil jsem nádherné světlo pravdy evangelia a odhalil nicotnost moudrosti vládců tohoto světa.“

A Terezie z Lisieux napsala v dopise z 9 A Terezie z Lisieux napsala v dopise z 9. května 1897: „Když někdy čtu některé duchovní spisy… můj malý ubohý duch se rychle unaví. Zavřu knihu moudrých, která spíše mate mou mysl a mé srdce nechává vyprahlé, a beru do rukou Písmo svaté. Tehdy se vše rozzáří, jediné slovo otvírá mé duši nekonečné horizonty a dokonalost mi připadá snadná.“

Ano, božská slova sytí ducha, který byl stvořen pro nekonečno Ano, božská slova sytí ducha, který byl stvořen pro nekonečno. Protože jsou světlo, láska a život, osvěcují nejen mysl, ale celé naše bytí. I ve chvílích neklidu a úzkosti nám přinášejí pokoj, který Ježíš nazývá svým: „Svůj pokoj vám dávám.“

Přinášejí plnost radosti i v bolesti, která někdy trápí duši Přinášejí plnost radosti i v bolesti, která někdy trápí duši. Dodávají nám sílu, především jsme-li vyděšení nebo skleslí. Činí nás svobodnými, protože nám otvírají cestu Pravdy.

„Pane, ke komu půjdeme? Ty máš slova věčného života.“

Slovo života tohoto měsíce nám připomíná, že jediný Učitel, kterého chceme následovat, je Ježíš. A to i tehdy, když se jeho slova mohou zdát tvrdá nebo příliš náročná. Znamená to být poctiví v práci, odpouštět, spíše sloužit druhým než egoisticky myslet na sebe, být věrní v rodinném životě, pečovat o nevyléčitelně nemocného, aniž bychom podlehli myšlence eutanazie…

Existuje mnoho učitelů, kteří nás nabádají k snadnému řešení, ke kompromisům. Chceme však poslouchat a následovat jediného Učitele, který jediný říká pravdu a má „slova věčného života“. Tak můžeme i my opakovat tato Petrova slova.

V tomto postním období, v němž se připravujeme na velký svátek Vzkříšení, bychom se měli učit od jediného Učitele a stát se jeho skutečnými učedníky.

Také v nás by se měla zrodit vášnivá láska k Božímu slovu Také v nás by se měla zrodit vášnivá láska k Božímu slovu. Přijímejme ho pozorně, když je nám hlásáno v kostelích, čtěme ho, studujme, rozjímejme…

Především jsme však povoláni – podle učení téhož Písma – abychom ho žili: „To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“ Proto se každý měsíc zaměřme zvlášť na jedno slovo a nechme se jím prostoupit, utvářet, aby „v nás žilo“.

Tím, že žijeme jedno Ježíšovo slovo, žijeme celé evangelium, protože v každém svém slově se nám celý daruje, on sám přichází, aby v nás žil. Je to, jako by kapka božské moudrosti, moudrosti Zmrtvýchvstalého, pomalu pronikala naše nitro a nahrazovala za všech životních okolností náš způsob myšlení, chtění a konání.

„Pane, ke komu půjdeme? Ty máš slova věčného života.“ “Slovo života” vydává měsíčně Hnutí Fokoláre. Autorem textu je Chiara Lubich, (byl poprvé zveřejněn v r. 2003). Grafiku tvoří Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia, Italia). Tento komentář ke Slovu Života je překládán do 96 jazyků a dialektů, a přichází k miliónům lidí na celém světě skrze tisk, radio, TV a internet. Distribuci v ČR zajišťuje P. Martin Šmíd (Hlučín). Více informací je na www.focolare.org a www.focolare.cz. Verze PPS je překládána do různých jazyků a v různých jazycích je publikována www.santuariosancalogero.org.