Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
K otázce aplikace PPP v politikách a příkladech Evropské unie Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Praha, 19. září 2007 Připraveno pro konferenci.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
EVROPSKá UNIE.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
3. PLATEBNÍ BILANCE.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU Petr Zahradník, EU Office České spořitelny.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Doporučení k nápravě vývoje v inženýrském stavitelství
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Dokonalé a nedokonalé trhy TNH 1 – 3. seminář
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU
Strategie a změny přístupu EU k podpoře rozvoje dopravní infrastruktury po roce 2020 Petr Zahradník Připraveno pro vystoupení na konferenci Střední Morava.
Transkript prezentace:

Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008

Klíčový zájem členské země EU s ohledem na euro-zónu - transparentně, aktivně a korektně plnit vstupní (Maastrichtská kritéria, připravenost reálného sektoru) i členské povinnosti (udržitelný vývoj klíčových veličin; nebýt rizikovým prvkem v rámci euro-zóny; nehrát roli „černého pasažéra) - vnímat euro-zónu v celkovém ekonomickém i institucionálním komplexu a systému EU (nechci-li do euro-zóny, nemám mít ambice vstupovat do EU; mít na vědomí, že s výjimkou UK a DK je pro členskou zemi EU „nenormální nikoliv mít euro, ale právě trvat na své národní měně – institucionální výjimka)

Klíčový zájem členské země EU s ohledem na euro-zónu -Nevnímat euro-zónu odděleně a izolovaně, ale jako logický doplněk (dosud ne perfektně fungujícího) Jednotného vnitřního trhu -Usilovat o to, aby do euro-zóny vstoupila standardní cestou, „hlavní branou“, za standardních podmínek, nikoliv spíše vynuceně jako nutné zlo

Rozdíly v zájmech jednotlivých členských zemí: dilemata -Porovnání CZ se SLO a SK: -SLO (a podobně i SK) deklaruje a odůvodňuje svoje členství, resp. vstup do euro-zóny vysokou mírou otevřenosti své malé ekonomiky, vysokým podílem vývozu a investic teritoriálně zaměřených na EU a euro-zónu, modernizací své ekonomické struktury a synchronizací svého hospodářského cyklu i větší odolnosti vůči asymetrickým šokům – pro SLO platí více, pro SK zejména strukturální záležitosti zatím ne zcela -Jak je možné, že stejné charakteristiky pro CZ jsou v tuzemsku interpretovány jinak (v porovnání s SK jsme bohatší a strukturálně koheznější ekonomikou)?

Rozdíly v zájmech jednotlivých členských zemí -SLO a SK – aktivní přístup exekutivy při prioritách hospodářské politiky zaměřené na splnění a udržitelnost Maastrichtských kritérií (například mzdová zdrženlivost ve Slovinsku); CZ: začarovaný kruh odvolávající se na to, že „vstoupíme až splníme a bude to pro nás výhodné“, přičemž toto plnění ponecháváme osudu -Proč ve SLO a SK není euro předmětem politického hašteření, ale celonárodní prioritou ? -Být v euro-zóně znamená ve SLO a SK splnění náročného kvalitativního úkolu, jímž roste mezinárodní prestiž a důvěryhodnost těchto zemí a zvyšuje se jejich ekonomická atraktivnost; tento přístup a vnímání v CZ zcela chybí

Konflikt zájmů Podnikatelé (exportéři) versus nepřesvědčivý postoj vlády; důsledky: 1.Spontánní euroizace 2.Institucionální změna sídla firmy 3.Přesun výrobních kapacit a programů mimo teritorium České republiky Některé z těchto důsledků mohou mít efekt tlaku na akceschopnost vlády přijmout přesvědčivější přístup a snížit celkovou délku období, kdy se staneme korunovým ostrůvkem v lůnu euro-zóny na minimum Záhadou nicméně zůstává, proč v zásadě totožné jevy a charakteristiky jsou v nám podobných zemích (SK, SLO, nejčerstvěji PL) vnímány zcela jinak, než v CZ

Děkuji za pozornost ! Petr Zahradník