Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor 2012 S1. CVIČENÍ 1. Úvod k Simul8 CW – 13 LOGISTIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační nástroj Open Office, Impress EFEKTY SNÍMKU
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Ovládací panely Hodiny, jazyk a oblast.
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2012 ÚVOD – do P i CV.
Počítačové modelování dynamických systémů Simulink 5. cvičení Miloslav LINDA katedra elektrotechniky a automatizace.
Power Point– pracujeme se snímky
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Excel – editace ( formát ) buněk
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Cvičení – 8. APLIKACE.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Power Point– správa prezentace
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EBSCOhost Collection Manager ~ Vytváření profilů Tutoriál support.ebsco.com.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMEM
Základy práce s programem
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
ProgeCAD Modifikace prvků.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Počítačová podpora konstruování I 7. přednáška František Borůvka.
Mgr. Karel FischerTabulky1 Tabulka je část dokumentu, kde text je vkládán do políček. Políčka tvoří sloupce a řádky. Tabulku můžeme vložit dvěma způsoby:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor CVIČENÍ APLIKACE FRONT + HO … - i pro.
GIMP : úpravy fotografií
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Databáze MS ACCESS 2010.
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 4– POWERPOINT – PRÁCE S TEXTEM Název školy:
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Základy práce s programem
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 3– POWERPOINT - SNÍMKY Název školy:
Základy práce s programem
CW – 13 LOGISTIKA + CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
CW – 13 LOGISTIKA + CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
ProgeCAD Modifikace prvků.
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor 2012 S1. CVIČENÍ 1. Úvod k Simul8 CW – 13 LOGISTIKA + CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ

SW a SIMULACE – Simul8 Úvod a základní ovládání SW prostředku Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Položky, které prochází simulací v SW SIMUL8 se nazývají pracovní položky. Hlavní simulační objekty, ze kterých je v základě sestaven každý model, jsou základní prvky – lze je jednoduše umístit na pracovní plochu (working window) pouhým tažením z menu na levé straně pracovní plochy – viz další obrázek

SW a SIMULACE – Simul8 Základní obrazovka Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Simulace v SIMUL8 se skládá z objektů ulo- žených ve struktuře odpovidající modelova- nému reálu. Struktura je zastoupena na obrazovce několik objektů a linek, směrování šípy, spojující tyto objekty. Simulace se děje pomocí zobrazovacího pracovního okna, kde je nakreslena simulace. Každá ikona představuje objekt v simulaci.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Pro kontrolu a detailní nastavení parametrů jakéhokoli objektu = stačí na něj dvakrát kliknout. Hodiny určují pracovní dobu simulace a vý- sledky sběru výstupů za toto období. Při opakování simulačního běhu se parametry ani náhodný vstup nemění – není-li určeno jinak.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Simulace v SIMUL8 má 5 základních objektů …. Jsou označeny těmito ikonami:

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Work Entry Points - where work enters the simulation Vstupní bod modelu Storage Bins - where work waits to be processed Zásobník - fronta Work Centers - where work has something done to it Pracovní (zpracovatelské) centrum Work Exit Points - where work leaves the process Výstup z modelu Resources - Items, people or parts - are needed to help process work Zdroje – potřebné k funkci Pracovního centra

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Chcete-li zkontrolovat nebo změnit pracovní parametry – po- klepejte na příslušné ikoně v simulačním oknu (levá myš) – otevřete položku: Na výkon (stav – průběh) fronty v běhu simulačního čas se lze podívat po kliknutí na tlačítko v dialogovém boxu vlastností. Tlačítko umožňuje nově definovat co se objeví na obrazovce (včetně zobrazení animace).

SW a SIMULACE – Simul8 Work Entry Points - where work enters the simulation Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Vstupní bodPráce Vstupní bod Práce Toto je místo, které je vždy prvním bodem – zde simulace začíná. Je to ZDROJ prvků (tzv. pracovní položka = Work Items ) procházejících simulačním mode- lem, jako aktivní prvek. Těchto bodů VSTUPU může být kolik je potřeba – podle modelované reality. …….

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide ……. Každý z těchto VSTUPŮ může mít svoji funkční charakteristiku – a to, v případě potřeby, s použitím růz- ných statistických rozdělení) – je nutno je časově vyladit. Chcete-li zkontrolovat nebo změnit pracovní parametry vstupního bodu - poklepejte na ikoně vstupu v simulačním oknu. Otevřete položku: VLASTNOSTI = PROPERTIES

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Každý ze VSTUPŮ může mít své jméno. Nastavit čas shodně s Pracovním centrem.

SW a SIMULACE – Simul8 Storage Bins - where work waits to be processed Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Skladovací zásobník – zádrž – fronta Toto je místo, které je místem v němž se vytváří fronta – je to zásobník vstupních prvků přicháze- jících do simulačního modelu – prvky zde čekají, až jsou patřičné prostředky či pracovní centra k dispozici. Zásobník je jedním ze základních objektů, které tvoří strukturu simulačního modelu.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Jsou (obvykle) umístěny "blízko" pracovního centra, které je hlavním pracovním a výkonným prvkem. To znamená, že pracovní položce (aktivnímu prvku procházejícímu simulačním modelem) nezabere žádný čas cesta z fronty do pracovního (zpracovatelského, výkonného) centra. Lze nastavit max. dobu „pobytu“ v tomto zásobníku – položka. Lze nastavit min. dobu „pobytu“ v tomto zásobníku.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Pokud má fronta omezenou kapacitu (například s mecha- nickým bufferem), zadává se maximální počet položek do. Chcete-li zkontrolovat nebo změ- nit pracovní parametry – pokle- pejte na ikoně …. a otevřete položku je určen pro simulaci velkého počtu jednotlivých položek - ! ale nikoliv kapalin nebo předmětů, které lze rozdělit do frakcí.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Lze nastavit min. dobu „pobytu“ v tomto zásobníku. Lze nastavit max. dobu „pobytu“ v tomto zásobníku – položka. Lze nastavit hodnotu úrovně ke stanovení pracovních položek v tomto zásobníku – nula je nej- nižší priorita - zá-porné hodnoty mají prioritu nula – bez zvo- lené úrovně jsou s nulovou prioritou.

SW a SIMULACE – Simul8 Work Centers - where work has something done to it Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Pracovní (zpracovatelské) centrum Toto je místo, kde provede vlastní zpracování „položek“.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Chcete-li zkontrolovat nebo změnit pracovní parametry vstupního bodu - poklepejte na ikoně vstupu v simulačním oknu. Otevřete položku: Orientace načasování tlačítko nabízí výběr z časových možností: standardní, nula, atd. a nastavení časování běhu simulace. Grafika Tlačítko pro dialog úpravy grafiky.

SW a SIMULACE – Simul8 Work Center Results Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Výsledky Centra Práce Toto je zobrazení výsledků simulačního běhu.

SW a SIMULACE – Simul8 Work Exit Points - where work leaves the process Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Výstupní Pracovní body Toto je místo, kde kompletní, hotové dílo skončí a opustí simulace. Je zaznamenáno, jak dlouho strávila pracovní po- ložka v simulaci (od okamžiku, kdy vstoupila až do výstupního bodu). Pro zobrazení informací klikněte na tlačítko výsled- ky nebo se podívejte na Managera výsledků.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Chcete-li zkontrolovat nebo změ- nit pracovní parametry – pokle- pejte na ikoně …. a otevřete položku je určen pro zobrazení dosaže- ných výsledků je určen pro za- stavení limitované hodnotou Je možné

SW a SIMULACE – Simul8 Resources - Items, people or parts - are needed to help process work Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Zdroje – potřebné k funkci Pracovního centra Toto je místo pro dimenzování obsluhy.

SW a SIMULACE – Simul8 Drawing Routing Arrows Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Kreslení směrování šipek Metoda 1: Na panelu nástrojů Klikněte na "výkres„. Klikněte na objekt, od kterého chcete jít. Klikněte na objektu kam chcete jít. Metoda 2: Použití Stiskněte a podržte klávesu a táhněte myší od prvního objektu ke druhému cílovému objektu - pustit levé tlačítko myši, když je šipka nad středem cílového objektu. Nemusíte být v "režimu kreslení Route " používat tuto metodu.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Můžete odstranit stávající trasu (= šipku) tím, že ji proj- dete znovu. Můžete také použít odkazy v dialogu přidat / odebrat směrování šipek (= add/remove routing arrows). Klikněte pravým tlačítkem myši na směrování Arrow pro přezkoumání a změnu vlastnosti, jako je například doba jízdy, barvy atd.

SW a SIMULACE – Simul8 Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Vlastnosti časování – určení doby simu- lačního běhu – klik- nout pravou myší a vybrat.

SW a SIMULACE – Simul8 Results Manager Únor 2012 Zdroj: Simul8 - guide Výsledkový manager Centrální sloupec dává vypočtený výsledek, tj. co očekáváme, za dlouhodobý průměr ( byl-li čas za 1000 běhů ? if we had time to do 1000's of runs). Levé a pravé sloupce dávají údaj o tom, jak spolehlivá střední (průměrná) hodnota je.

Únor 2012 Grafy

…..… Cw13+05 – cv. S1. ZADÁNÍ ……. březen 2012