Separace a recyklace odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Recyklace obalů Čechová Pavlína, Šprinc Daniel, 2DE.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Co s PET láhvemi na škole ?
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Ekologie Třídění odpadů.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
PLASTY.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
Autor: Mgr. Helena Nováková
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Výroba a recyklace papíru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Zelený ParDoubek 2008.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Co víš o recyklaci?.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_14.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Třídění odpadů,recyklace
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Odpady a příroda.
Marek Barták ZŠ a MŠ Ludgeřovice
Transkript prezentace:

Separace a recyklace odpadů

Po vstupu do Evropské unie se začínají kontejnery na tříděný odpad objevovat dokonce i v některých menších vesnicích. Také veřejnost si začala více uvědomovat důležitost třídění a odpady alespoň z části třídí.

Nejjednodušším typem třídění je separace přímo u nás doma Nejjednodušším typem třídění je separace přímo u nás doma. Problém nastává ve chvíli, kdy s odpadem dorazíme ke kontejnerům. Odpad námi roztříděný putuje do sběrných dvorů, nebo na skládku. Na sběrných dvorech je tento odpad sice znovu roztříděn, ale většinou pouze za využití průmyslových technologií - ruční třídění je spíše ojedinělé. Odpad komunální, který putuje dále již pouze na skládku, třídění nepodléhá a je ukládán do půdy do bezpečnostních kazet na konkrétní několikaleté období.

Jak jistě většina z nás ví, každý kontejner má svoji příslušnou barvu nebo označení, a je určený na určitý základní typ materiálu. Popišme si nyní každý kontejner zvlášť.

Kontejner na papír Statistiky uvádějí, že na jeden dům, kde žije 40 rodin připadne ročně zhruba 6 stromů ne-li více. V případě, že chceme vyhodit jakýkoliv papír, měli bychom si rozmyslet, kam jej vyhodíme a proč, případně zda není možné jej opětovně nějakým jiným způsobem využít ku našemu prospěchu.

Kontejnery na papír jsou označeny modrou barvou a někdy i stručným a jasným popiskem "kontejner na papír". Rozlišujeme tři možné varianty papírového odpadu. Nejvíce žádaným papírovým materiálem jsou lepenka, karton a noviny. Mezi méně žádaný materiál patří potom časopisy a jiný materiál s povrchovou úpravou. Nejméně žádaná je papírová směska, zejména letáky. Oproti tomu kontejnery na papír NEJSOU URČENY NA znečištěný papír (mastný,..), brusný papír, kopírák, pauzovací papíry, papíry s tuhou povrchovou úpravou a papíry zdobené kovovými a jinými potisky. Recyklace těchto materiálů se neprovádí.

Kontejner na plasty Množství plastových odpadů na území našeho státu nestále narůstá. Málokoho zajímá, a málokdo ví, že většina plastového odpadu nepodléhá recyklaci. Převaha recyklačních firem, a tedy i linek, sběrných dvorů a podobně jeví zájem majoritně o plastové lahve, označované zkratkou PET lahve. I přesto materiálem, který se smí vkládat do kontejnerů na plasty, označovaných žlutou barvou a popiskem, i nadále zůstává většina plastů, polypropylen, polyethylen, polystyren a již výše zmíněný polyethylen teraftalát neboli PET lahve.

S plasty můžeme mít ale i jiné problémy, než je jejich třídění S plasty můžeme mít ale i jiné problémy, než je jejich třídění. Například gumové hračky vyrobené z měkčeného PVC představují velké nebezpečí pro naše nejmenší. Vyrábí se totiž z látek zvaných ftaláty, které se snadno rozpouštějí v tucích. Žužláním, cucáním a podobně se uvolňují do slin dítěte, a následně putují do jeho náchylného a pouze nedostatečné obrany schopného organismu, kde se dále rozkládají. K jejich metabolickému odbourání dochází až v játrech dítěte, čímž se játra silně poškozují. Po čase jsou vyloučeny ledvinami, které se tímto rovněž silně poškozují.

Kontejner na sklo Převažující barva kontejneru na sklo je bílá Kontejner na sklo Převažující barva kontejneru na sklo je bílá. Můžeme se však setkat také s barvou zelenou. Sklo je bohužel, i přes svou velmi dobrou využitelnost a recyklační potenciál, stále více nahrazováno plasty. Do kontejnerů na sklo se smí vkládat skleněné obaly - barevné i bílé. Dalším materiálem, který je možno vkládat do kontejnerů na sklo jsou potom veškerá tabulová skla. Do kontejnerů na sklo JE ZAKÁZÁNO kvůli nemožnosti recyklace VKLÁDAT sklo znečištěná, automobilová skla a skla drátovaná nebo jinak mísená s dalším materiálem.

Kontejner na komunální odpad Do kontejnerů na komunální odpad je možné vkládat v podstatě cokoliv, co není považováno za odpad nebezpečný. Jako nebezpečný odpad jsou dle zákona vnímány baterie, galvanické články, akumulátory, chladicí a mrazicí zařízení, elektrotechnika, zářivky, některé oleje a mnohé další.

Kontejner na biologický odpad Do těchto kontejnerů označených zelenou barvou je možno vkládat především odpad pocházející z našich zahrádek ale také z domácností. Z domácností jsou to například některé nevyužité chemicky neznečištěné zbytky jídla, sáčky od čaje aj. Tyto kontejnery se v České republice příliš nevyskytují.

Dalšími druhy kontejnerů jsou například kontejnery na baterie, hliník a další, které se však na území našeho státu vyskytují pouze ojediněle nebo spíše výjimečně.

Každý průmyslově balený výrobek je ze zákona povinně označen buďto písemným nebo číselným kódem. Papír - PAP 22 Lepenka - PAP 20, 21 sklo bílé - GL 70 sklo zelené - GL 71 sklo hnědé - GL 72 Hliník - ALU 41 Dřevo - FOR 50 Polypropylen - PP 5 Polyethylentereftalát PET 1

V první řadě je nutné pamatovat na nezbytnost předcházení vzniku odpadů a jejich minimalizace. Jen při uplatňování všech těchto zásad můžeme z tohoto pohledu žít alespoň do jisté míry v souladu s okolní přírodou.

Michaela Pokorná Obor Ma – Te 5.ročník 2007/2008 http://www.priroda.cz