Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

Mauzoleum v Halikarnassu
Egypt Pyramidy.
Divy světa Střední odborná škola Otrokovice
Neboli: Čchang-čcheng(doslova „Dlouhá zeď“)
„EU peníze středním školám“
Paříž Prezentace 5.B.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Antické umění Starověké Řecko.
Podívejte se, jaké to jsou.
..
Nových sedm divů světa.
VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
Mayské piramidy v Chichén Itzá
Rhódský kolos.
Sedm divů světa Andrea.
7 nových divů světa.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
INDIE.
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
Koloseum v Římě.
Socha Krista Spasitele
Zde vás seznámíme s pár památkami celého USA ( s t r u č n ě )
SOUČASNÉ BULHARSKO.
Artemidin chrám v Efesu
Sedm divů světa.
Historie Starověkého Řecka
VY_32_INOVACE_17 Asie - Čína - Velká čínská zeď
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
ČÍNA.
 Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu  Sídlí v Paříži  Do Seznamu světového dědictví zařazuje významné památky, které vytvořila příroda nebo.
Machu Pichu Jakub Janisch
Egyptské pyramidy.
Nových 7 divů světa Velká čínská zeď  Měla bránit Čínu před nájezdy Hunů  Táhne se stovky kilometrů kolem čínských hranic  Byla vybudována.
Taj Mahal Indie.
Obrázky ze světa poznávačka autor: Mgr. Jana Mikešová
NOVÝCH 7 DIVŮ SVĚTA.
JORDÁNSKO 2. PRŮVODCE PETROU Petra (πέτρα petra = „skála“, البتراء ‎ Al-Butrā) je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku. Od roku 1985 je.
PAMÁTKY PRAHA.
NOVÝCH 7 DIVŮ SVĚTA.
Autor: Autor: esrebla Hudba: Secret Garden – You RaiseMeUp Animace: sš Automatická zvuková Slide Show.
Indie Indická republika Bháratíja ráštra sangh Republic of India rozloha: km 2 obyvatelé: cca rychlý populační růst.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Darek Matwikow Jan Jelínek
Petra.
Itálie -bylo schopno pojmout sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným.gladiátorským -V Koloseu se dokonce mohly.
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
Egyptské pyramidy.
VY_32-INOVACE_17 Jižní Amerika - Brazílie. BRAZÍLIE VY_32-INOVACE_17 Jižní Amerika - Brazílie.
7 DIVŮ SVĚTA.
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
Sedm divů světa.
Pyramidy.
Amerika – Střední Amerika
Dějiny umění Poznáte sedm novodobých divů světa? 4. Mgr. et Mgr. Kateřina Plesníková, DiS VY_32_INOVACE_PLE.DU.4_2_39.
Tádž Mahal.
Itálie. Základní údaje Rozloha km² Jazyk - Italština Počet obyvatel Náboženství - katolické.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
SEVERNÍ A JIŽNÍ AMERIKA
Marika Jiráková Třída: 6.b.
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-01
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Vysoká škola finanční a správní, Kladno Aplikační software I – zápočet

 Sedm divů světa je všeobecně známý seznam unikátních starověkých staveb v oblasti Středozemního moře a na Středním východě. Jako sestavitel seznamu je tradičně uváděn řecký spisovatel Filón Byzantský žijící snad ve 2. nebo 3. století n. l. Filón napsal krátký spisek O sedmi divech světa, ve kterém sestavil seznam staveb, které považoval za zcela unikátní. Tento seznam se však od toho dnešního poněkud lišil. Navíc se část spisu nedochovala.  seznam sedmi divů starověkého světa vznikl patrně až v 18. století:

 Rok 2007 byl výjimečný tím, že bylo oficiálně vyhlášeno novodobých sedm divů světa. Ty, které jsou dnes stále ještě známé již vyjma pyramid v Gíze nestojí, a tak celý svět volil v jednom z prvních celosvětových fór svých nových sedm divů světa. Hlasovat mohli samozřejmě i občané České republiky. Nových sedm divů světa bylo vyhlášeno 7. července  Podle počtu hlasů zaslaných lidmi z celého světa bylo zvoleno nových sedm divů světa. Anketu inicioval švýcarsko-kanadský dobrodruh Bernard Weber. Kritici, včetně expertů z UNESCO, se však od této aktivity distancují.

Chichén Itzá je zřícenina mayského města na mexickém poloostrově Yucatán na území stejnojmenného spolkového státu Yucatán. Pochází z pozdně klasického až pozdně postklasického období (cca n.L.). Název Chichen Itzá pochází z mayského chich'en itza, což znamená V ústech studny Itza. Socha Krista Spasitele je socha na kopci Corcovado tyčící se nad brazilským městem Rio de Janeiro. Tuto sochu si roku 1921 objednala arcidiecéze v Riu de Janeiru. Socha je vysoká 39,6 m a váží 1145 tun. Je dílem francouzského sochaře Maximiliena Paula Landowského. Slavnostně odhalená byla 12. října 1931 jako památník brazilské nezávislosti na Portugalsku, vyhlášené roku 1822.

Velká čínská zeď je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. V dnešní podobě byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Zeď se táhne v ohromující délce cca 6000km východní počátek má v šan-chaj-kuan a končí daleko na západě v provincii kan-su na pokraji pouště Gobi. Nutno zdůraznit, že zeď v některých úsecích probíhá v několika liniích a vytváří odbočky, na jiných místech je naopak přerušena. V roce 2009 čínské úřady ohlásily že našli dosud neznámé zbytky čínské zdi.Dnes má zeď 8851km. Machu Picchu jsou ruiny předkolumbovského inckého kultovního města v peruánských Andách. Předpokládá se, že Machu Picchu nechal postavit Pachacútec Yupanqui v době okolo let 1460–1470. Ruiny objevil americký archeolog z Hiram Bingham. Město nemělo administrativní, vojenskou, ani obchodní důležitost. Proč Inkové město postavili, nikdo neví. Historici se domnívají, že chtěli být blíže svému božstvu – Slunci.

Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku. Od roku 1985 je zařazena na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V bibli je označováno jako Selá a Arabové je mu dali jméno Mojžíšovo údolí. Koloseum nebo římské koloseum je elipsovitý amfiteátr v centru města Říma v Itálii. Jde o největší amfiteátr, který byl kdy v římské říši postaven. Je to jedno z velkých děl římské architektury a římského stavitelství. Původně bylo schopno pojmout sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným. Vedle gladiátorských her se zde pořádaly, zápasy s divou zvěří, popravy, rekonstrukce známých bitev a dramata založená na klasické mytologii. Ačkoliv periodicky se opakující zemětřesení a zloději kamenů učinili z kolosea zříceninu, dnes je stavba skutečným symbolem císařského Říma.

Tádž Mahal je monumentální pomník v Ágře ve státě Uttarpradéš v Indii. Nechal ho vystavět indický mogul Šáhdžáhán na památku své předčasně zesnuvší ženy. V roce 1629 zemřela ve věku 36 let při porodu 14. dítěte, žena indického Šáhdžáhána. Jeho žal byl tak veliký, že pro ni truchlil celé dva roky a učinil slib, že postaví pomník hodný její památky. Něco, čemu by se nevyrovnalo nic na světě. Tádž Mahal se stavěl 22 let a na jeho stavbě se podílelo přibližně dělníků. Pomník je postaven z mramoru, který byl na stavbu dopravován z 300 km vzdáleného lomu. Celý povrch je zdoben polodrahokamy, drahokamy a kaligrafická výzdoba je provedena černým mramorem.