Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Jak využít programy EU v oblasti vzdělávání
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Celostátní síť pro venkov
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Dům zahraniční spolupráce Erasmus+
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Workshop partnerství TTnet ČR Program ERASMUS+ Kostelec nad Černými Lesy, Mgr. Helena Slivková.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
ERASMUS Brno Připravila: Mgr. Hana Kuzdasová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Co je program Mládež v akci?
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –

Dům zahraniční spolupráce - přímo řízená organizace MŠMT - mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání - administruje vzdělávací programy Evropské komise - Národní agentura pro evropské vzdělávací programy

Programy Evropské komise  pro oblast vzdělávání a odborné přípravy  pro 27 členských zemí EU i další evropské země Program celoživotního učení (LLP) 2007 – 2013 Program Mládež v akci 2007 – 2013 Další programy, sítě a aktivity Nový program Erasmus

Strategie „Evropa 2020“ Mládež v pohybu - Youth on the Move Strategie „Evropa 2020“ Mládež v pohybu - Youth on the Move Cíle:  zlepšit perspektivy uplatnění mladých lidí na pracovním trhu;  větší počet mladých lidí bude mít možnost zapsat se do terciárního vzdělávání;  změnit charakter vzdělávání a odborné přípravy tak, aby lépe odpovídaly potřebám mladých lidí;  každý Evropan bude mít možnost studovat nebo projít odborným výcvikem v zahraničí;  snížit míru nezaměstnanosti mladých lidí prostřednictvím zvýšení počtu lépe dostupných pracovních míst, studijně-pracovních stáží a zkušeností posilujících podnikatelské myšlení studentů;  zvýšit informovanost veřejnosti o nástrojích EU určených na podporu mobility, tedy především studia, odborné přípravy nebo pracovní stáže v jiné zemi.

Nový program Erasmus  program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport  navazuje na úspěchy programů: Program celoživotního učení, Mládež v akci, Erasmus Mundus, Tempus a další iniciativy Evropské komise  program podpoří mezinárodní mobility a spolupráci, inovační procesy a dobrou praxi, politiku a reformy ve všech úrovních a formách vzdělávání  zapojit se mohou zejména instituce a organizace působící v oblasti vzdělávání - školy všech typů, zřizovatelé škol a další organizace v oblasti vzdělávání, subjekty reprezentující cílové skupiny programu  cílové skupiny programu: pracovníci v oblasti vzdělávání, vedoucí pracovníci, ředitelé, úředníci, učitelé, poradci, studenti, žáci, děti v předškolním vzdělávání, mladí lidé a pracovníci s mládeží v mimoškolním vzdělávání

Nový program Erasmus+  Probíhá příprava Výzvy – zveřejnění plánováno na prosinec 2013  Země zapojené do programu: všechny státy EU a další evropské státy, dále „partnersky“ zapojené sousední země s EU a další specificky zapojené země i mimo Evropu  Hlavní struktura programu: - Key Action 1 – Vzdělávací mobilita - Key Action 2 – Spolupráce - inovace a výměna dobré praxe - Key Action 3 – Podpora politiky a reforem  Významné cíle programu: - rozvíjet klíčové kompetence relevantní pro trh práce a sociální kohezi - podpořit kvalitu, inovace a mezinárodní rozměr vzdělávání, odborné přípravy a práce s mládeží - další cíle jsou v oblastech: politika a reformy, spolupráce se zeměmi mimo EU, aktivní občanství, jazykové vzdělávání a jiné

INSPIRUJTE SE ÚSPĚCHY PROBÍHAJÍCÍCH PROGRAMŮ

Program celoživotního učení (LLP) 4 podprogramy COMENIUS zaměřený na předškolní a školní vzdělávání až do úrovně ukončení středního vzdělání ERASMUS zaměřený na vysokoškolské vzdělávání a odborné vzdělávání na vysokoškolské úrovni LEONARDO DA VINCI zaměřený na odborné vzdělávání a odbornou přípravu GRUNDTVIG zaměřený na vzdělávání dospělých a celoživotní učení PRŮŘEZOVÝ PROGRAM:  SVES (studijní návštěvy pro experty ve vzdělání);  Evropská jazyková cena LABEL;  informační a komunikační technologie (ICT);  šíření a využívání výsledků v oblasti celoživotního učení. program JEAN MONNET zahrnuje akce Jean Monnet a provozní granty pro evropské instituce

Program celoživotního učení - cílové skupiny -instituce (MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ, vzdělávací agentury, malé a střední podniky, úřady práce, profesní svazy) -jednotlivci (žáci, studenti, učitelé, školitelé, trenéři, administrativní pracovníci, řídící pracovníci z oblasti vzdělávání)

Comenius  podporuje mezinárodní spolupráci škol - MŠ, ZŠ, SŠ a spolupráci jejich zřizovatelů  podporuje další vzdělávání a stáže pedagogických pracovníků  aktivity: projekty partnerství a mobility  úspěchy: zkušenosti učitelů ze zahraničí, příprava dětí a mladých lidí na studium, život a práci v rámci celé Evropy www. etwinning.net Spolupráce mezi evropskými školami, internetové projekty, do aktivit jsou zapojováni žáci partnerských škol. Školy mají přístup k bezplatným a vhodně uzpůsobeným ICT nástrojům pro spolupráci. Národní a mezinárodní semináře - možnost naučit se vše potřebné k zahájení projektu a na mezinárodní akci připravit s partnery projekt.

Leonardo da Vinci  podporuje odborné vzdělávání a přípravu v zahraničí především prostřednictvím odborných stáží a výměn v podnicích a vzdělávacích institucích;  rozšiřuje spolupráci mezi organizacemi působícími v oblasti odborného vzdělávání a přípravy;  podporuje projekty mezinárodní spolupráce většího rozsahu zaměřené na adaptaci a začlenění inovací z předchozích projektů do systému odborné přípravy;  aktivity: projekty partnerství, mobility, praxe, přenos inovací;  úspěchy: velké množství mladých lidí v odborném vzdělávání získalo zkušenost v zahraničí.

Grundtvig  podporuje všechny formy vzdělávání dospělých;  pro osoby pracující v oblasti vzdělávání dospělých;  podporuje účasti na vzdělávacích kurzech;  vzdělávací workshopy pro širokou dospělou veřejnost;  rozvoj inovačního obsahu, služeb, metod a praxe;  aktivity: mobility, partnerství, workshopy  úspěchy: zapojení neziskového sektoru, celoživotní vzdělávání

Erasmus  podporuje mobilitu a spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání v Evropě;  pro vysokoškolské studenty, kteří si přejí studovat a pracovat v zahraničí;  pro vysokoškolské pedagogy a školitele, kteří chtějí vyučovat v zahraničí;  pro vysokoškolské pracovníky, kteří mají zájem o vzdělávání v zahraničí;  aktivity: mobility, praxe, spolupráce  Úspěchy: velký počet studentů, kteří část svého studia měli možnost realizovat na zahraniční univerzitě  Pro VŠ i další programy: Erasmus Mundus, Tempus

Průřezový program  Evropská jazyková cena Label  ocenění inovativních projektů a aktivit v oblasti jazykového vzdělávání a šíření dobré praxe  Studijní návštěvy pro experty ve vzdělávání (SVES)  výměna zkušeností, rozvoj dovedností a navázání kontaktů mezi evropskými odborníky ve vzdělávání - sekce průřezový program/studijní návštěvy

Program Mládež v akci  podporuje mimoškolní práci s mládeží, neformální vzdělávání  cílová skupina: mladí lidé, studenti, pracovníci s mládeží, instituce, neziskové organizace i neformální skupiny  forma: výměna mládeže, dobrovolnou službu, projekt v místí komunitě, seminář a jiné  možnost získání zkušenosti v zahraničí pro mladé lidi  evropská spolupráce organizací pracující s mládeží  mladí lidé ve věku 15 – 30 let mohou sami iniciovat projekty  podpora aktivního občanství

Eurodesk Evropská informační síť, která působí ve 33 evropských zemích. Umožňuje mladým lidem a pracovníkům s mládeží snadný a rychlý přístup k informacím týkajících se:  evropských programů pro mladé lidi a pracovníky s mládeží,  aktivit v zahraničí - studium, práce, cestování, ubytování, dobrovolnictví,  kontaktu na zahraniční organizace,  obecných informací o EU. Kde informace naleznete: – na českém webu: – na síti: – na evropském portále: – v tištěném bulletinu Mozaika, Newsletteru Eurodesku – na evropském webu:

Další aktivity  Euroguidance  celoevropská síť středisek, která se zabývá poradenskými systémy;  vyvíjí aktivity zaměřené zejména na poradce/kyně škol a úřadů práce, kteří pomáhají zvyšovat úroveň poskytovaných služeb na poli poradenství, a tím zlepšují zaměstnatelnost na trhu práce.  Eurydice  evropská informační síť, která sbírá, sleduje, zpracovává a šíří spolehlivé a snadno srovnatelné informace o vzdělávacích systémech a o vzdělávací politice v celé Evropě.  Publikace Eurydice nabízejí popisy národních systémů vzdělávání, tematické srovnávací analýzy a také statistické údaje a ukazatele.

European Schoolnet - EUN CEEPUS Akademická informační agentura – další možnosti Norsko a jiné …

Norské fondy a fondy EHP  Přispívají k snižování socio-ekonomických rozdílů v Evropě a posilování bilaterálních vztahů mezi ČR a donorskými státy (Norsko, Lichtenštejnsko, Island)  pro instituce a jednotlivce (studenty a pracovníky ve vzdělávání)  vyhlášení výzvy podzim 2013  více informací na

Akademická informační agentura  administruje nabídky stipendijních pobytů na základě mezinárodních smluv do více než 40 zemí světa  Aktuální výběrová řízení:  pro studenty a pedagogy veřejných VŠ v ČR  pro studenty SŠ - stipendijní pobyty ve Francii a Německu  ZeměCílová skupinaPočet míst/měsí ců Termín ArgentinaStudenti mag. a dok. programů 2-9 měsíců ŠvýcarskoDoktorandi, post- doktorandi 2 místa

CEEPUS  středoevropský výměnný program – studenti, akademičtí pracovníci  země podunajského regionu – 15 zemí  studenti od ukončeného druhého semestru  nízká administrativní náročnost  čas mezi podáním přihlášky a realizací – jen 1 semestr  Termíny:  – termín pro projekty sítí (15.6. – termín pro přihlášky na mobilitu na ZS, – termín pro přihlášky na mobilitu na LS)  – termín pro individuální mobility – freemovers (není třeba, aby byla instituce zapojena v projektu) - informace, databáze, zadávání přihlášek

European Schoolnet - EUN DZS reprezentuje ČR v síti European Schoolnet - Podpora zapojení českých ZŠ a SŠ do inovativních projektů  rozvoj využití ICT ve vzdělávání - ve všech oblastech výuky  rozvoj výuky STEM/MST předmětů - matematiky, přírodních věd Evropské inspirace - publikace, studie, praktické tipy pro učitele  informačních a komunikační technologie (ICT) ve výuce  interaktivní tabule, tablet, virtuální výukové prostředí a jiné nástroje  sdílení digitálních učebních materiálů v Evropě

 Evropské dny na školách  „Evropa otevřená všem, škola otevřená všem“, který umožnil žákům seznámit se s Evropou kreativním způsobem  podpora zapojení do evropských programů  Další soutěže – fotosoutěž, výtvarná soutěž o Evropě

Děkuji za pozornost.