Sterilizace a dezinfekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. 4)
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Nebezpečné chemické látky
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyseliny a zásady.
Jištění kvality technologických procesů
Antiseptika a dezinficiencia
Chemické zbraně.
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
” Aktivní látky používané k dezinfekci ”. Druhy dezinfekce Fyzikální Fyzikálně - chemická Chemická Var po dobu 30 min. UV záření Spalovaní, filtráce Úklidové,
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Jištění kvality technologických procesů
Nebezpečné vlastnosti látek
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
LIPIDY.
Alkoholy a Fenoly.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Klára Opatrná Jakub Hofrichter
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE Pokyny Odpovídejte pouze přeškrtnutím okénka se správnou odpovědí 1. otázka abcd.
Složky krajiny a životní prostředí
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Alimentární onemocnění
Bariérová ošetřovatelská péče
Sterilizace Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jištění kvality technologických procesů
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Desinfekce a sterilizace
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní pojmy organické chemie
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Význam sterilizace v ošetřovatelské péči 09
Bariérová opatření v IP Kolářová Marie podzim 2014.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
MASARYKOVA UNIVERZITA
VYS_32_INOVACE_496_Dezinfekce NÁZEV ŠKOLY
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
DEKONTAMINAČNÍ METODY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
HYPRACID Čištění a dezinfekce dojícího zařízení Výhody Hypracidu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dekontaminační metody
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Desinfekce a sterilizace
Kontrola prostředí a sterility
Jarní cena sládků 2019 Sanitace a dezinfekce.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Sterilizace a dezinfekce

Ve svém životním prostředí člověk koexistuje s miliardami mikroorganismů. Převážná většina z nich je pro něj neškodná, některé jsou dokonce pro život nezbytné. Mohou však za určitých podmínek vyvolat těžká a závažná onemocnění, případně znehodnotit suroviny či různé produkty. K základním opatřením určeným k zabránění škodlivého působení mikroorganismů na člověka patří sterilizace a dezinfekce.

Základní pojmy Antisepse: zneškodňování mikroorganismů na živých tkáních, pokožce, ranách a sliznicích. Antiseptika: přípravky používané k antisepsi. Mají nízkou toxicitu, dobrou tkáňovou snášenlivost, působí místně. Účinek často spíše bakteriostatický než baktericidní. Asanace: soubor opatření s cílem zabránit přenosu infekčních nákaz od zdroje k vnímavému jedinci. Zahrnuje v sobě usmrcení mikroorganismů (dezinfekce, sterilizace), škodlivého a obtížného hmyzu a členovců (dezinsekce) a obratlovců (deratizace). Asepse: soubor preventivních opatření a postupů zabraňujících styku s mikroorganismy.

Základní pojmy Kontaminace: znamená, že předmět nebo sterilní biologický vzorek byl osídlen mikroorganismy. Dekontaminace: proces usmrcení nebo odstraňování mikroorganismů z prostředí nebo z předmětů bez ohledu na snížení jejich počtu. Podle stupně účinnosti postupu se rozlišují: mechanická očista, dezinfekce a sterilizace. Jde o pojem užší než asanace, avšak širší než dezinfekce a sterilizace.

Základní pojmy Nozokomiální nákazy: onemocnění infekčního původu, které mají příčinnou souvislost s hospitalizací nebo zdravotnickým zákrokem. Pasterizace: metoda používaná v potravinářství ke snížení počtu mikrobů v potravinách a nápojích nebo k dočasnému zastavení jejich metabolismu zahřátím na vyšší teplotu. Mechanická očista: soubor opatření, kterými se za použití teplé vody, mýdla, detergentů a mechanických postupů dosahuje podstatného snížení počtu mikroorganismů.

Základní pojmy Pomůcky pro jednorázové použití: nesmějí se po použití znovu čistit, dezinfikovat, sterilizovat a opakovaně používat. Tyndalizace: postup, při kterém se materiál zahřeje až šestinásobně vlhkým teplem na teplotu maximálně 60-80 ºC.

Sterilizace Sterilizace je postup zabezpečující zničení všech životaschopných mikroorganismů a vedoucí k ireverzibilní inaktivaci virů. Sterilizace (stejně tak i dezinfekce) se provádí podle zásad zakotvených v příslušných zákonech a vyhláškách MZ ČR a používané postupy a prostředky musí být schváleny hlavním hygienikem ČR.

Sterilizace má tři fáze, podstatné pro dosažení požadovaného výsledku: Předsterilizační příprava (např. mytí, dezinfekce, oplach a osušení) Vlastní sterilizace Kontrola sterilizovaných materiálů Součástí sterilizace je také monitorování a záznam základních faktorů podmiňujících kvalitu sterilizačního procesu a kontrola účinnosti sterilizace biologickými a nebiologickými indikátory sterilizace.

Vlastní sterilizace Fyzikální sterilizace - sterilizace vlhkým teplem Provádí se jako parní sterilizace nasycenou vodní parou pod tlakem v parních sterilizátorech (autoklávech). Jde o velmi účinný a ekonomicky výhodný sterilizační postup. Sterilizačního účinku je dosaženo kondenzací vody na sterilizovaných předmětech a mikroorganismech, kdy dojde k předání velkého množství tepla a tím i k denaturaci bílkovin. V parních sterilizátorech se sterilizují předměty z kovu, skla, porcelánu, keramiky, papíru, gumy, textilu a materiálů odolných vůči sterilizačním podmínkám. Nelze sterilizovat termolabilní plasty, vlnu a kůži.

Vlastní sterilizace Fyzikální sterilizace - sterilizace vlhkým teplem Sterilizace proudící nasycenou vodní parou Provádí se v tzv. Arnoldových přístrojích při normálním tlaku a 100 ºC. Používá se ke sterilizaci živných půd v mikrobiologii. Sterilizační expozice jsou hodinové a k dosažení spolehlivého účinku se opakují třikrát v intervalech 24 hodin.

Sterilizace suchým teplem - horkovzdušná Provádí se v horkovzdušných sterilizátorech při stanovených parametrech. Přístroje se sterilizační komorou větší než 5 litrů musí mít nucenou cirkulaci vzduchu, jinak se sterilizační expozice zdvojnásobuje. Sterilizačního účinku se opět dosahuje přenosem tepla na mikroorganismy, které způsobuje denaturaci bílkovin. U přístrojů, u nichž přiváděný vzduch neprochází přes HEPA filtry, musí být sterilizovaný materiál uzavřen do obalů. Sterilizace suchým teplem je vhodná pro předměty z kovu, skla , porcelánu, keramiky, pro masti a prášky v tenké vrstvě. Horkým vzduchem nelze sterilizovat porézní materiály, neboť vzduch v nich obsažený působí jako tepelná izolace a uvnitř materiálů není dosaženo sterilizační teploty. Teploty používané pro horkovzdušnou sterilizaci nejsou z hlediska poškozování materiálu vhodné pro textil, gumu, většinu plastických hmot, papír, dřevo a vatu. Vyžíhání v plameni do červeného žáru je nejradikálnějším způsobem sterilizace využívajícím suchého tepla, používá se ke sterilizaci bakteriologických kliček.

Sterilizace radiační Provádí se gama-zářením v dávce minimálně 25 kGy (kilogray). Zabezpečuje usmrcení všech forem mikroorganismů ionizujícím zářením. Používá se pro sterilizaci nových výrobků, které jsou pak označeny "Sterilizováno ionizačním zářením". Materiály již použité a kontaminované biologickým materiálem nelze radiačně sterilizovat. Radiačně se sterilizují hlavně lékařské předměty pro jedno použití z plastických hmot, textilie, pryž, buničina, šicí materiál, některé farmaceutické výrobky, transplantáty, radiovakcíny a radioantigeny. Občas se využívá také ke konzervaci některých potravin.

Sterilizace plazmou Sterilizační účinek vyvolává nízkoteplotní plazma plynu, která vzniká ve sterilizační komoře vlivem energie vysokofrekvenčních vln působících na vhodný prekurzor (například peroxid vodíku, kyselina peroctová) při tlaku 0,04 kPa. Sterilizace probíhá při teplotě 50 ºC a sterilizační expozici přibližně 10 minut. Tato nová technologie umožňuje šetrnou sterilizaci většiny lékařských nástrojů z umělých hmot i kovů. Sterilizační proces nemá korozivní účinky a nedochází při něm k fyzikálním změnám na povrchu předmětů, které si zachovávají svoje funkční vlastnosti, jako např. ostrost, ohebnost, optickou jasnost aj. Po sterilizaci se nemusí předměty odvětrávat, protože na nich nezůstávají žádná toxická rezidua ani nevznikají škodlivé emise. Sterilizační proces neovlivňuje biokompatibilitu a toxikologické testy potvrdily, že zacházení se sterilizovaným materiálem nepředstavuje pro pacienty ani personál žádné riziko.

Sterilizace plazmou Tímto postupem nelze sterilizovat vlhké předměty, materiály, které absorbují kapaliny, materiály obsahující celulózu (tj. bavlnu, papír, prádlo, gázu, dřevo...) a jednorázové pomůcky, u nichž je přímo uveden jiný způsob sterilizace.

Chemická sterilizace Je určena pro termolabilní materiál, který nelze sterilizovat fyzikálními způsoby sterilizace. Sterilizačním médiem jsou plyny předepsaného složení a koncentrace a sterilizace probíhá za stanoveného přetlaku nebo podtlaku a teplotě do 80 ºC. Předměty se do sterilizátorů vkládají suché takovým způsobem, aby se usnadnil vstup sterilizačního plynu. Po sterilizaci musí být sterilizovaný materiál odvětráván ve zvláštních skříních nebo skladován ve vyčleněném aseptickém prostoru do vytěkání reziduí absorbovaného sterilizačního média.

Chemická sterilizace Sterilizace formaldehydem Sterilizace etylenoxidem

Dezinfekce Dezinfekcí se rozumí soubor opatření zneškodňujících mikroorganismy pomocí fyzikálních, chemických nebo kombinovaných postupů, které mají za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje ke vnímavému jedinci. Lze ji definovat jako ničení či usmrcování mikroorganismů na neživých předmětech, ve vnějším prostředí (voda, vzduch) a na neporušené pokožce. Cílem dezinfekce je, aby na předmětech nebo v prostředí nebyly patogenní mikroby, které by mohly způsobit onemocnění vnímavého jedince. U onemocnění, u nichž jsou přenašečem členovci nebo obratlovci, je nutné provádět také dezinsekční a deratizační opatření.

Fyzikální metody dezinfekce Jsou založeny na využití suchého nebo vlhkého tepla a na aplikaci záření. Jsou ekologicky výhodné.

Chemické metody dezinfekce Jsou to metody, při kterých se mikroorganismy usmrtí nebo se zastaví jejich růst chemickými dezinfekčními prostředky. Provádí se roztoky nebo aerosolem dezinfekčních prostředků při stanovené koncentraci a expozici. Obvykle se postupuje dvouetapově: mechanická očista, vlastní dezinfekce. Obě etapy lze spojit při použití dezinfekčních prostředků s mycími a čisticími vlastnostmi. U předmětů kontaminovaných biologickým materiálem se provádí nejdříve dezinfekce a potom čištění.

Mechanismus dezinfekčního účinku Nejčastěji se na mechanismu dezinfekčního účinku podílejí tyto chemické reakce: oxidace (chlor, peroxid vodíku, ozon, peroxisloučeniny) hydrolýza (kyseliny, alkálie, horká voda) tvorba solí s bílkovinami (soli těžkých kovů) koagulace bílkovin v buňce (kovy, fenol, alkoholy) změny permeability buněčné membrány proniknutí do enzymatického systému (kovy, formaldehyd, fenol) a další

Druhy chemických látek s dezinfekčním působením Podle chemické struktury se dezinfekční přípravky dělí na: hydroxidy a jiné alkálie (NaOH, KOH, vápenné mléko, uhličitan sodný) kyseliny a některé jejich soli: kyseliny anorganické (chlorovodíková, sírová, chromová, pentathionová, boritá, chromsírová směs) kyseliny organické (mléčná, mravenčí, propionová) estery kyselin peroxikyseliny oxidační prostředky (např. ozon, peroxid vodíku, peroxidy kovů, organické peroxidy, manganistan draselný) halogeny (např. chlor, chlordioxid, chlornany, chloraminy, chloridy, jod a jeho organické a anorganické sloučeniny, jodofory, brom, fluor)

Druhy chemických látek s dezinfekčním působením Podle chemické struktury se dezinfekční přípravky dělí na: sloučeniny těžkých kovů (stříbra, mědi, cínu, rtuti), síry, dusíku, fosforu, boru alkoholy a étery (metanol, etanol, propanol, butanol, vícemocné alkoholy - glykoly, glycerol, éter) aldehydy (formaldehyd, glutaraldehyd, acetal) cyklické sloučeniny (např. fenol, kresoly, difenyly, chlorfenoly, salicylové deriváty, difenylderiváty, akridinová barviva) povrchově aktivní látky kombinované sloučeniny