MĚSÍC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země a Měsíc ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Slunce, souhvězdí, galaxie
MĚSÍC.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Modrá planeta Země.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Sluneční soustava Slunce
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země ve vesmíru.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
HISTORIE ZEMĚ.
1. Úvod do geografie Zeměpis
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Elektronická učebnice - I
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Registrační číslo projektu
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Slapy Amálie Knotová 1.B.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
M ě s í c.
Měsíc.
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
VESMÍR.
Předgeologické období a prahory
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
MĚSÍC.
Země a život, vývoj života
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Planetky – „malé planety“
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNCE.
Fyzika – vesmír.
Měsíc a jeho pohyby.
Transkript prezentace:

MĚSÍC

Srovnání měsíců sluneční soustavy

Vznik Měsíce Současná teorie, pokládá vznik Měsíce za důsledek srážky Země s jiným tělesem. Měsíc pravděpodobně vděčí za svůj vznik velké katastrofě, která se udála asi před 4,5 miliardami let. Předpokládá se, že v této době se zárodečná Země srazila rychlostí asi 30 000 km/hod. s tělesem o velikosti Marsu. Dopadající těleso zárodečnou planetu zasáhlo jen tečně. Úhel dopadu byl právě natolik vhodný, že byly zasaženy pouze horní vrstvy jejího povrchu. Zárodečnou planetou se začala šířit obrovská rázová vlna, která jí celou otřásla. Povrch obou těles se přitom silně zahřál, až došlo k roztavení horniny. Povrchový materiál obou těles byl odpařen a vymrštěn do vesmíru. Tato mračna odpařených hornin spolu s vyvrženými úlomky hornin vytvořila na oběžné dráze kolem zárodečné Země prsten materiálu, který se shlukoval, až nakonec vzniklo nové těleso, Měsíc.

Proč je Měsíc pro nás důležitý? První míra času – lunární kalendář Slapové jevy – dmutí moře (příliv a odliv) Vývoj života z moře na souš – díky dmutí moře… Zachovává stabilitu osy rotace naší planety – stabilizuje klima na Zemi Podílí se na presesi zemské osy („vrtění“ osy) – střídání glaciálů a interglaciálu Prostor pro trénink astronautu – dlouhodobý pobyt člověka ve vesmíru

Průzkum Měsíce VIDEO: Den, kdy člověk vstoupil na Měsíc

Měsíční fáze VIDEO: Fáze Měsíce

Slapové jevy (dmutí moře) příliv odliv

Měsíc - zápis Je těleso nejblíže k Zemi (384 400 km – tj. 30 průměrů Země) asi 4krát menší než Země. Rotace kolem osy a oběh kolem Země trvá asi 28 dnů – vidíme jen přivrácenou stranu. Pro Zemi je důležité gravitační působení Měsíce – způsobuje příliv a odliv (viz. hydrosféra), udržuje sklon zemské osy.

Opakování Proč je pro nás Měsíc důležitý? Jak vznikl náš Měsíc? Která planeta má nejvíce měsíců? Proč nemůže být na Měsíci život? Jak probíhá zatmění Měsíce a Slunce? Vysvětli Měsíční fáze? Kteří kosmonauti byli první na Měsíci?

Zajímavé odkazy Weby: http://mesic.astronomie.cz/index.php http://www.astro.cz/obloha/mesic/ http://astronomia.zcu.cz/planety/zeme/1954-mesic http://www.google.com/moon/ Videa: Den, kdy člověk vstoupil na Měsíc Fáze Měsíce Zatmění Měsíce Měsíc (dokument) Lunar Eclipse 2011 Evolution of the Moon Tour of the Moon Foto: Interaktivní fotka Měsíce