MENŠINY V ČR Okomentuj obrázky: O jaké skupiny lidí se jedná?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Zaměstnávání lidí s autismem Prezentace u příležitosti konání Mezioborové konference „Jak je žije lidem.
PT – obecná charakteristika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ PROBLÉMY.
Sídla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Náboženská mapa současného světa
MULTIKULTURa.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Studijní obor: Sociální činnost
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Sociokulturní struktura populace ČR
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
Obyvatelstvo Česka 22. března Jací jsou Češi? pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
geografie/věková pyramida ČR
Úvod do učiva občanské výchovy
Náboženská mapa současného světa
Průřezová témata.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Téma: Světová náboženství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Studijní literatura k religionistice. Základní pramen Ivan O. Štampach: Přehled religionistiky, Praha: Portál, 2008 Základní studijní text Stručné představení.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tolerance k národnostním menšinám
Náboženská mapa současného světa
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Rozházené kostky …srovnáš je?.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
POŘADÍ V OBLÉKÁNÍ sebeobsluha.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Co se přírodě nelíbí.
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
FARMA DOMÁCÍ ZVÍŘATA.
Národnostní menšiny, migrace
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Obyvatelstvo a sídla.
Sociálně aktivizační služby
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

MENŠINY V ČR Okomentuj obrázky: O jaké skupiny lidí se jedná? Proč jsou považovány za menšinu? Jaké mají postavení v ČR? Jak je vnímá běžný občan? Atd. MENŠINY V ČR Najetím na obrázek získáte více informací…

Rómové v ČR V ČR v roce 2009 žije asi 250 000 Rómů. Z věkové struktury lze usuzovat, že u této menšiny dojde k navýšení tohoto etnika (viz. graf). Odhad statistiků je, že v období 2010-2020 se tato menšina rozroste na 280 000 obyvatel. Více info: Rómové, Vzdělávací cyklus o Rómech

Vietnamci O Vietnamcích toho víme, navzdory jejich relativně dlouhé přítomnosti (od roku 1956) na našem území stále málo. Je to dáno jejich relativní uzavřeností, kulturní i geografickou vzdáleností a u střední a starší generace špatnou znalostí českého jazyka. V současnosti žije na území ČR kolem 50 tisíc Vietnamců (přes 60% trvalý pobyt, 34 % s platným živnostenským oprávněním). Více info: Klub Hanoi, Vietnamci

Věřící jako menšina v Česku I když jsou věřící v ČR menšinou, přináší nezastupitelné myšlenky a hodnoty pro další vývoj společnosti… Možná si ani neuvědomujeme, jak silná křesťanská tradice je zakořeněna v naší společnosti, a kolik hodnot, postojů a běžně užívaných praktik souvisí s křesťanskou tradicí. Po roce 1989 se naše země otevřela novým náboženským směrům, které prozatím tvoří menšinu v menšině (islám, buddhismus, hinduismus, orientální náboženství, sekty, okultismus aj.).

NÁMĚTY NA AKTIVITY Otevřené hranice - Evropské země by měly otevřít hranice pro všechny (diskuse) Barevný život v multikulturním světě (praktické aktivity k problematice rasismu) Multikulturní výchova (odkaz na portál RVP) Jaký pohled na menšiny žijící v ČR nabízejí sdělovací prostředky? (dokumentární film 15 minut) Útěk do Evropy (dokumentární film 58 minut) Náboženství světa (cyklus dokumentárních filmů v archivu ČT)

Použité zdroje Geografické rozhledy Wikipédia (základní pojmy – např. Vietnamci, Rómové, homosexuálové atd.) Český statistický úřad