Základy práce na PC POKROČILÍ Úvod do programu EXCEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Cvičná prezentace Úkoly k procvičení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Obrázek v prostředí MS-WORD
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Školení počítače Excel
TEXTOVÝ EDITOR WORD CO SE NAUČÍME : 1. Základy psaní z klávesnice 2. Soubor 3. Velikost písma 4. Barva písma 5. Druh písma.
IT začátečníci - Word Modul 3.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami.
Základní pojmy v informatice –II.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
MICROSOFT EXCEL 2..
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
TRANSPOZICE TABULEK Zadání úkolu: Převeďte řádky buněk v tabulce na sloupce a naopak, tzn. otočte tabulku o 90 stupňů.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/6.
Tabulky v Microsoft Excel Vypracovala: Mgr. Drahoslava Drábková Dne: ICT2/1/3/15.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Práce s listy.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
WORDPAD Textový dokument.
Tvorba tabulek ve Wordu
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_18-19
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Základy práce na PC POKROČILÍ Úvod do programu EXCEL Roman BLINKA Základy práce na PC POKROČILÍ Úvod do programu EXCEL

Jak MS Excel spustíme… Plocha – čtverec se zeleným X START  všechny programy  MS OFFICE  MS  Excel START  MS EXCEL

Poprvé v MS – EXCEL …

Základní info Buňka v excelu je vždy přesně identifikována SLOUPCE – velká písmena abecedy (A, B, C, …) ŘÁDKY – arabské číslice (1, 2, 3, …) Např. první buňka v prvním řádku je identifikována adresou „A1“ Inteligentní buňka Buňka, která obsahuje nějaký vzorec

Každý sešit EXCELU se skládá z listů… Označení „LISTX“, kde X je nějaké libovolné číslo listu. Název listu lze libovolně měnit Stačí do políčka LIST1 kliknout 2x myší Název přepsat a stisknout ENTER

Nabídka SOUBOR NOVÝ – otevře nový prázdný sešit OTEVŘÍT – otevře již vytvořený uložený sešit ZAVŘÍT – zavře okno aktivního sešitu; před zavřením se program zeptá, zda-li chcete práci uložit či nikoliv

SOUBOR - II ULOŽIT – uloží právě otevřený soubor ULOŽIT JAKO – uloží již uložený soubor pod jiným názvem VZHLED STRÁNKY – změní např. stránku z polohy „výška“ na „šířka“ KONEC – ukončí práci s programem EXCEL

Nabídka ÚPRAVY Nabídka analogická nabídce ve Wordu: Zpět (vrátí o krok zpět) – CTRL+Z Znovu (posune o krok vpřed) – CTRL+Y Kopírovat – CTRL+C Vyjmout – CTRL+X Vložit – CTRL+V

Nabídka ZOBRAZIT Zobrazit  panely nástrojů  klikněte na položku, kterou chcete mít na panelu nástrojů, Zvolená položka se vám „odškrtla“ a Po opuštění této nabídky se vám automaticky objeví na horní nástrojové liště.

VLOŽIT VKLÁDÁNÍ ŘÁDKU řádek se vždy automaticky vkládá „nad“ původní řádek, Postup: Klikněte na číslo řádku, nad který chcete řádek vložit. Zvolte „Vložit“ a následně „Řádek“ a řádek se vám automaticky vloží.

Vkládání SLOUPCE Sloupec se VŽDY automaticky vloží nalevo od sloupce, který máme označen. POSTUP Sloupec označte kliknutím na „písmeno“ v jeho záhlaví, Vložit  Sloupce

Další možnosti pro vložení… Dále můžete do listu vkládat graf viz. Další hodiny, naučíme se jej tvořit Matematické a statistické funkce (sčítání, odčítání, dělení, … maximum, minimum, aj.) Obrázky, Hypertextové odkazy, aj.

POSUVNÍKY…JAKO VE WORDU Je-li dat moc velký počet řádků, velký počet sloupců Posouváte se v listě sešitu Šipčičkami nahoře/dole u vertikálního posuvníku, Šipčičkami vpravo/vlevo u horizontálního posuvníku

AKTIVNÍ BUŇKA AKTIVNÍ BUŇKA = buňka, ve které právě jsem, popř. do které chci začít psát Je orámována černě a navíc – oranžově je označeno záhlaví toho sloupce a toho řádku, v němž buňka leží.

PÍŠEME DO BUŇKY V sešitu se pohybujeme šipkami (vpravo, vlevo, nahoru, dolů) myší Chceme-li do buňky psát, stačí aby byla aktivní (tzn. v černém rámečku)

PŘI PSANÍ DO BUNĚK POZOR! Je-li buňka aktivní, vždy v ní údaje přepisujete (tzn. nahradíte starý text novým) Chcete-li v buňce nějaký údaj opravit, klikněte do ní 2x myší a ještě přesněji: Klikněte 2x myší přesně mezi 2 znaky, které chcete opravit.

OPRAVA CHYBY V BUŇCE Vidíme v textu chybu – v buňce B3 je na místo babička napsáno „babčka“  nechceme přepsat obsah celé buňky, chceme jen vepsat chybějící písmenko „i“ Klikneme 2x do buňky B3 a pokusíme se kurzor myši umístit tak, aby byl přímo mezi „b“ a „č“ … pokud se nám to nepodaří nevadí. V textu buňky se můžeme pohybovat libovolně myší nebo šipkami.

A na konec úvodní práce sešit uložíme… Soubor  uložit jako

Stále ještě ukládáme… Do kolonky „název souboru“ napíšeme „POK1“ a klikneme na uložit

Kontrola uložení… Na modrém horním okraji se vedle označení Microsoft Excel objevilo na místo „SEŠIT 1“ – POK-1

Vytvořme si Vaši první tabulku v MS - EXCEL Vzhůru k tabulkám Vytvořme si Vaši první tabulku v MS - EXCEL

Přepište do LISTU EXCELU

1. Výběr buněk do bloku Úkol: chci vybrat do bloku buňky „A1 až D1“ Jak na to? Standardní levou myší kliknu do políčka A1, myš stále držím a táhnu až k políčku D1, kde myš pustím.

Hrajeme si s písmem… Změňme velikost písma na 14 bodů… Vybereme celou tabulku do bloku (začneme u A1 a skončíme u D4) Klikneme do políčka označující velikost, najdeme 14 a stiskneme enter. V tabulce je sice větší písmo, ale tabulka působí dost neúhledně.

Máme sice písmo 14, ale ošklivou tabulku… Nelíbí-li se nám šířka nebo výška sloupce, pokusme se nastavit jinou… např. Formát  Sloupec  Přizpůsobit Touto volbou se šířka sloupce přizpůsobila obsahu buňky

Analogie - nelíbí se nám řádek Nelíbí-li se nám šířka nebo výška řádku, pokusme se nastavit jinou… např. Formát  Řádek  Přizpůsobit Touto volbou se velikost řádku přizpůsobila obsahu buňky

Úkoly k tabulce… Záhlaví řádků i sloupců upravte tak, aby bylo napsáno – písmo ARIAL, velikost 15, barva modrá, tučné písmo, Kurzíva, Sloupce a řádky buňky přizpůsobte velikosti písma. PŘED ÚPRAVAMI TABULKY NEZAPOMEŇTE PŘÍSLUŠNÉ ČÁSTI VYBRAT DO BLOKU!

Tabulka po prvním kroku

Krok 2: úprava obsahu tabulky Upravte písmo v tabulce tak, aby: Typ písma: ARIAL, Velikost písma 13, Barva červená, Typ písma – normální. Obsah tabulky (tzn. bez záhlaví) zarovnejte na střed.

Tabulka po kroku 2:

KROK 3: DESETINNÁ MÍSTA Upravte tabulku tak, aby čísla v tabulce obsahovala 2 desetinná místa Postup: Obsah tabulky do bloku a na liště kliknout na ikonu „přidat desetinné místo“

Tabulka po kroku 3

Uberte 2 desetinná místa… Vyberte do bloku obsah tabulky Klikněte na odpovídající ikonu a to tolikrát, kolikrát snižujete počet desetinných míst (např. 11,60  kliknu na ikonu 2x, nechci mít žádné desetinné místo). Všimněte si, že čísla v tabulce se vám automaticky matematicky zaokrouhlila

Tabulka po ubrání d. míst VŠIMNĚTE SI, ŽE SE ČÍSLA V TABULCE ZAOKROUHLILA!

Krok 4: Stínování buněk Úkol: Záhlaví sloupců i řádků vystínujte světle modře (tzn. aby se vám nezabarvila záhlaví sloupců!) Vybrat do bloku záhlaví nebo jeho část Kliknout na šipku vedle ikony „barva výplně“ Zvolit barvu z palety Kliknout opět na ikonu „barvy výplně“

Ikona „barva výplně“

Tabulka po vystínování…

Kopírování a vkládání… Přejmenujte „LIST1 na UT-POKUS Pomocí funkce CTRL+ C zkopírujte tabulku Pomocí funkce CTRL + V vložte tabulku pod původní tabulku a upravte ji do původního tvaru: Žádné stínování, Velikost písma 12, typ písma TIMES NEW ROMAN, barva černá, Čísla zarovnat k pravému okraji, text k levému,

Výsledek?

Tabulku uložte (soubor  uložit) Nashledanou příští úterý Opět si budeme hrát s tabulkami Budeme počítat a kreslit grafy Hezký týden