Jiří Šleis, Miroslav Kubíska.  Úvod  Reklama 1  Reklama 2  Reklama 3  Reklama 4  Reklama 5  Teorie o drncání vlaku  Závěr  Použitá literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Zákon zachování hybnosti - příklady
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_720.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU ZÁKON ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Zákon zachování energie
Jako předvést výkon na práci
Dynamika hmotného bodu
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Dynamika.
Dynamika rotačního pohybu
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Soustava částic a tuhé těleso
MECHANIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_717.
Dynamika hmotného bodu
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Mechanická práce a energie
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Zákon zachování hybnosti. Hybnost: p = m v [kg m s -1 ] m 1 v 1 = m 2 v p = m v = konstanta Vektorová veličina Vnější síly x vnitřní síly Součet.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Zákon vzájemného působení dvou těles
Mechanika tuhého tělesa
VOLNÝ PÁD.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
4.Dynamika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
AKCE A REAKCE.
Fyzikální veličiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_31.
Bugatti Veyron Valérie Grodová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnováha a rázy.
VÝKON A PŘÍKON.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rovnoměrný pohyb po kružnici
NEWTONOVY ZÁKONY.
MECHANIKA.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Hybnost, zákon zachování hybnosti
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
VY_32_INOVACE_
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Jiří Šleis, Miroslav Kubíska

 Úvod  Reklama 1  Reklama 2  Reklama 3  Reklama 4  Reklama 5  Teorie o drncání vlaku  Závěr  Použitá literatura

 Snažíme se zjistit, jestli jsou v reklamách nesmysly  Pokud jsou, tak jak moc nesmyslné  Můžeme věřit reklamám?  Na závěr objasníme proč vlak drncá

 Pokud je ponoka ponořnená, pak F g = F vz ◦ Výsledná síla působící na ponorku = 0 ◦ Uvažujme, že je ponorka v klidu, pak jí lze i malou silou uvést do pohybu

 S plnýmy balastními nádržemi je nemožné aby se ponorka vynořila neboť F g >> F vz ◦ Auto, jehož váha je přibližně 3000 krát menší tedy nemá šanci ji vytáhnout na hladinu

 400hp,1700 kg váha  Z 0 na 100km/h za 5,3 s  Pružné zrychlení z 80 na 120 km/h za 4,8 s  Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

 Reaktivní (tryskový) motor je motor, pracující na principu zákona akce a reakce.  Síla, kterou reaktivní motor vyvíjí, se nazývá tah. Je úměrná množství a rychlosti média, které motor opouští.  Aby tato rychlost byla co největší, je reaktivní motor vybaven vhodně tvarovanou tryskou.  Schéma proudového motoru:

 Jednomístný rekordní automobil  pohon dvěma leteckými tryskovými motory  Vůz zrychloval za 4 s na 160 km/h a za 16 s na 1000 km/h.  dosáhl s uvedeným vozem Andy Green rychlosti 1227,73 km/h a oficiálně tak jako první překonal rychlost zvuku. Jeho rekord nebyl dosud překonán.

 Vycházíme z výkonu vrtulníku a točivého momentu vrtačky  P – výkon (kW); f – otáčky za minutu; M – točivý moment  pro malý vrtulník nám vyšel točivý moment min. 300 Nm (výkon ≅ W)  Aku vrtačka má toč. Moment kolem 50 Nm (výkon ≅ 500 W)

 Hybnost je fyzikální veličina, která vyjadřuje míru setrvačnosti tělesa.  Hybnost je vektorová veličina  Velikost hybnosti závisí na hmotnosti a rychlosti tělesa  směr hybnosti je stejný jako směr rychlosti.  Vektor hybnosti je určen vztahem: p = mv  Zákon zachování hybnosti tvrdí, že hybnost izolované soustavy těles se zachovává.

 nárazové síly - deformační i pohybové účinky  K řešení nárazu těles se používají impulzové věty: ◦ Celková hybnost těles po nárazu je rovna jejich celkové hybnosti před nárazem. ◦ Celkový moment hybnosti těles po nárazu je roven jejich celkovému momentu hybnosti před nárazem.  Vychází se přitom ze zákonů zachování (energie, hybnosti, momentu hybnosti).  Setrvačnost je vlastnost hmotných těles, které se snaží setrvat v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu v případě, že na těleso nepůsobí žádná síla nebo síly jsou v rovnováze.

Vagony se jen vezou, ty zanedbáme

Kastle se jenom veze, tu zanedbáme Zbyde lokomotiva

Motor a podvozek se jenom vezou, ty zanedbáme Zbyde motor a podvozek

Pro zjednodušení vezmeme jedno Zbydou kola

Π je konstantna, tu zanedbáme, vznikne čtverec Kolo je πr 2

 Čtverec, když jede po kolejích DRNCÁ!

 Ve většině reklam jsou nesmysly  Některé jsou však schválně reálné (nemyslíš, zaplatíš)  Záleží co se reklama snaží prodat / na co upozornit

 C3%AD_moment   priklepove-vrtacky/  4.htm