Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MOCNINY s celým exponentem
Advertisements

Nelineární optimalizace s omezeními - obecně
Optimalizace bez omezení (unconstraint)
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
Funkce.
PA081 Programování numerických výpočtů
Programování numerických výpočtů - návrh písemky.
PA081 Programování numerických výpočtů Přednáška 2.
PA081 Programování numerických výpočtů
PA081 Programování numerických výpočtů Přednáška 4.
Genetické algoritmy [GA]
Úplné kvadratické rovnice
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Lineární programování Simplexový algoritmus
Základy lineárního programování
LINEÁRNÍ OPTIMALIZAČNÍ MODEL
Sčítací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Petr Beremlijski a Marta Jarošová Projekt SPOMECH Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava září Základy matematického.
Dosazovací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
ANALÝZA VÝSLEDKŮ LINEÁRNÍHO OPTIMALIZAČNÍHO MODELU
Metody nelineárního programování
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A17 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Semestrální práce z předmětu MAB
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Přesné převedení diferenciální rovnice na rovnici diferenční
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 15. PŘEDNÁŠKA.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Teorie systémů a operační analýza1 Celočíselné programování RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
Optimalizace bez omezení (unconstraint)
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_67.
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Lineární programování - úvod
Grafické řešení Jediné optimální řešení. Zadání příkladu z = 70x x 2 → MAX omezení:  x 1 + 2x 2 ≤ 360  x 1 + x 2 ≤ 250  x i ≥ 0, i= 1, 2.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
S omezeným definičním oborem
Soustava lineárních rovnic
Obecná rovnice přímky v rovině
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
MME51 Ekonomicko-matematické metody 5 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
MME41 Ekonomicko-matematické metody 4 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
T ŘI ZPŮSOBY ŘEŠENÍ SLOVNÍ ÚLOHY Úvodní úloha ke kapitole Slovní úlohy řešené pomocí lineárních rovnic Mgr. Hana Přichystalová.
MATEMATIKA PRO CHEMIKY II. SYLABUS PŘEDMĚTU Opakování a rozšíření znalostí Reálné funkce a vlastnosti funkcí jedné a dvou proměnných Spojitost a limita.
Interpolace funkčních závislostí
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Simplexová metoda.
Nerovnice v součinovém tvaru
Analýza výsledků v modelech lineárního programování
úlohy lineárního programování
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Nerovnice s absolutní hodnotou II.
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Lineární funkce a její vlastnosti
Lineární optimalizační model
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Interpolace funkčních závislostí
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce v bodě (1, 1). (3 body) Vysvětlete rozdíl mezi metodou „Postupné optimalizace proměnných“ a „Metodou alternujících proměnných“. Bonus (2 body): Vysvětlete, v jakém případě metoda největšího spádu konverguje velmi pomalu a vysvětlete proč.

Vzorová písemka II 3. (4 body) Popište, jaký je význam koeficientu a při výpočtu x(k) z x(k+1). Jaké hodnoty by měl dosahovat? Jaké nutné podmínky pro něj platí. A jak hodnotu tohoto koeficientu (u všech spádových metod). (3 body) Vypočítejte pomocí klasické Newtonovy metody bod x(1) pro funkci f(x1, x2) = 3x12 + 2x22, vyjděte z bodu x(0) = (1,5) (2 body) Vysvětlete Levenberg-Marquartovu metodu. (3 body) Jaká soustava rovnic se využívá (v obecném případě) pro řešení lineární úlohy nejmenších čtverců? Odvoďte ji.

Vzorová písemka III (1,5 bodů) Definujte pojem krajní bod. (2,5 body) Řešte graficky (nebo pomocí simplexové tabulky) zadanou úlohu lineárního programování. (2 body) Vysvětlete pojem klíčový prvek v simplexové tabulce. Bonus (2 body): Jaká je složitost přímé a simplexové metody. Zdůvodněte.

Vzorová písemka IV 10. (3 body) Popište metodu eliminace proměnných (pro úlohu nelineárního programování s omezeními v podobě rovnic). 11. (2 body) Vysvětlete účel mutací v rámci genetických algoritmů. Bonus (2 body): Zapište problém obchodního cestujícího jako úlohu pro řešení pomocí genetických algoritmů (co jsou geny?, jak se určuje fitness?).