Pracovněprávní vztahy v organizaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Získávání a výběr Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Personální informační systém
tříletý učební obor – Číšník, servírka
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_221.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Struktura personální směrnice
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 5. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Získávání a výběr zaměstnanců
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Personální řízení Cvičení 1
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Personální procesy.
Personální mamagement
Vnitřní závazné předpisy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Moderní personalistika I. BLOK
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Firemní bankovnictví a jeho trh – distribuce a odměňování
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zaměstnanci v podniku 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015 / 2016 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Přijímání zaměstnanců
Nábor a výběr zaměstnanců
Interní postupy MAS Brdy
Assessment centrum.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Pracovněprávní vztahy v organizaci Získávání pracovníků

Získávání je proces, při kterém se vyhledávají a lákají schopní uchazeči o zaměstnání. Začíná vyhledáváním nových kandidátů, končí předložením jejich žádosti o zaměstnání Získávání zpravidla organizuje a řídí útvar lidských zdrojů, jenž vychází zejména z těchto požadavků a podmínek : A) ze zvyklostí a zásad organizace pro získávání zaměstnanců B) z personálního plánu organizace C) z pracovních a kvalifikačních požadavků D) z výše možných nákladů na proces získávání E) z právních podmínek ( minimální mzda, délka pracovní doby)

Získávání pracovníků Proces, který má zajistit, aby volná místa přilákala dostatečné množství vhodných uchazečů o toto místo s přiměřenými náklady a v žádoucím termínu. Proces spočívá na : identifikaci potřeby obsadit určité pracovní místo nebo pozici popisu a vymezení pracovního místa k obsazení rozpoznání a vyhledávání vhodných lidských zdrojů Informování o volných prac. místech v podniku, volba metody Jednání s uchazeči Stanovení dokumentů k získávání přiměřených informací od uchazečů Organizační a administrativní zajištění procesu získávání a vyhotovení seznamu uchazečů pro proces jejich výběru

Zdroje pracovníků VNITŘNÍ ZDROJE tvoří je zaměstnanci, kteří jsou již v organizaci zaměstnáni mohou být umístěni A/ na základě interního výběrového řízení B/ změnou prac.smlouvy + perspektiva, prac. postupu, snížení nákladů na získávání a zapracování, znalost okolí, zkracuje čas procesu - omezený počet zaměstnanců, firemní slepota, zklamání ostatních, obtížná autorita VNĚJŠÍ ZDROJE + oslovení většího počtu uchazečů obsazení místa přesně podle plánu a podle potřeby získání zam, jenž nemá firemní slepotu - Vyšší náklady, vyšší administrativa, riziko ze zkušební dobou, zapracováním, stres FO při záměně zaměstnání delší procesní čas

Hlavní komunikační cesty při získávání pracovníků z vnějších zdrojů : Pisatelé ( nabízejí se zaměstnavatelům sami) Příchozí ( dny otevřených dveří) Doporučení ( některými se stávajících zaměstnanců) Inzerce Úřady zprostředkující zaměstnání Školy Bývalí zaměstnanci organizace ( např. propuštění § 52 a) – c)) Internet Manažeři ( lovení mozků )

Náležitosti inzerátu na nabídku pracovního místa : Název pracovní funkce Charakteristika organizace a práce Místo výkonu práce Požadavky na vzdělání, kvalifikaci, dovednosti, zkušenosti, zdravotní způsobilost, rozvojový potenciál Pracovní podmínky včetně odměňování Požadované dokumenty od uchazeče Pokyny k podání žádosti, jak, do kdy, komu zaslat dokumenty kontakty

Nejčastěji požadovaná kriteria od uchazečů : Osobní vlastnosti Rozhodovací schopnosti Mezilidské vztahy Motivační oblast Komunikace Vedení Znalosti a schopnosti

Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0198 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.