Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Advertisements

Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
České národní obrození
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Osvícenství.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Z franc. romantique = jako v románu
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Romantismus.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
Český jazyk a literatura
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Slovenský romantismus
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Registrační číslo projektu:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:2. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
ROMANTISMUS.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Etapy českého národního obrození
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Realismus Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
3. Fáze Národního obrození
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
2. Fáze Národního obrození
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
České národní obrození
Transkript prezentace:

Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník

Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o jednotlivých literárních směrech, které ovlivnily tvorbu autorů během národního obrození. Časové začlenění jednotlivých literárních směrů (fáze národního obrození), jejich charakteristika a hlavní představitele. Prezentace uvádí osvícenství, preromantismus, romantismus a realismus, v jeho počátcích. Je zde i vysvětlen pojem – literární směr. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

Literární směry období NO

Literární směr časově a místně vymezená skupina základních uměleckých rysů literárních děl literární směry slouží k periodizaci (časovému rozčlenění) vývoje jednotlivých národních literatur utváření jednotlivých literárních směrů je ovlivněno sociálním, politickým vývojem, literární tradicí daného národa, nadnárodními vlivy a tendencemi

Osvícenství 18. století filosofický směr (nový myšlenkový proud), životní postoj, který se objevil ve Francii racionalismus, logika, humanismus = rozum jako jediný zdroj poznání, víra v pokrok, svoboda myšlení rozvoj vědy, techniky a průmyslu – využití vědeckých poznatků v praxi, zlepšení stavu vzdělanosti (osvícenské reformy Marie Terezie a Josefa II.) v literatuře – sepětí filosofie, vědy a literatury - nauková literatura (encyklopedie), filosofický román, satira autoři: Josef Dobrovský, Gelacius Dobner, Fr. M. Pelcl

Preromantismus – Sentimentalismus 2. pol. 18. st. – počátek 19. st. přechodné období mezi klasicismem a romantismem vytváří jej nastupující vrstva – měšťanstvo reakce na chladný klasicismus (z klasicismu přebírá oblibu v antice) a osvícenství odmítání příkazů, řádů, konvencí (zvyklost) důraz na cit, vášeň, fantazii, k přírodě = venkovský způsob života, lidová slovesnost obdiv ke schopnému, podnikavému jedinci autoři: J. Kollár, F. L. Čelakovský, J. Jungmann – snaha o rozvoj národního jazyka, Rukopisy

Romantismus 1. pol. 19. st. ve všech evropských literaturách, vzniká v Anglii a Německu v každé zemi své specifické rysy, vychází z dějin jednotlivých národů důraz na cit, fantazii, obdiv k minulosti, tajemnu, přírodě, lidové slovesnosti, exotice člověk jako svobodná osobnost – národ má právo na vlastní sebeurčení protiklad snu a skutečnosti = pocit osamění, odcizení, vyloučení ze společnosti autor často splývá s hlavním hrdinou, časté téma – nešťastná láska, neúspěšné buřičství, smutek, beznaděj autor: K. H. Mácha

Realismus 2. pol. 19. st. realis = věcný, skutečný (pravdivý obraz skutečnosti) vzniká ve Francii (po revoluci 1848) – bouřlivé změny, autoři nehledají ideál, ale zaměřují se na soudobé skutečné problémy hlavní hrdina – člověk typický, průměrný, který se vyvíjí, mění se, je ovlivňován (v romantismu – jedinečný, výjimečný) autor nesplývá s hrdinou, stojí jakoby nad děním kritika nedostatků společnosti autoři: B. Němcová, K. Havlíček Borovský

Ověřovací test V jakém období probíhá osvícenství? Na co klade důraz preromantismus a romantismus? Kam nejčastěji utíká romantický hrdina? Kdy začíná ovlivňovat literaturu realismus? Co je hlavním motivem realistické literatury? Kteří autoři jsou představitelé českého preromantismu? Které dílo české literatury je typicky romantické?

Odpovědi ověřovacího testu V 18. století. Důraz klade na cit. Do přírody, na venkov, staré hrady, zříceniny, exotické kraje. 2. polovina 19. století (po roce 1848). Věcný, skutečný, pravdivý obraz skutečnosti, společnosti (kritika). J. Kollár, F. L. Čelakovský, J. Jungmann. Máj.

Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis 1976. BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna 1995. ISBN 80-7168-198-9 SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment 1999. ISBN 80-7200-332-1 ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II. . Praha: Paseka 1992. ISBN 80-85192-28-4 VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.