Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Kapitálový trh jako zdroj financování
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Liberec
Životní úroveň (II. část)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Příspěvek na péči je nezbytné valorizovat.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Veřejná služba 2017.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Obsah veřejných rozpočtů III
Sociální systém České republiky
Úvod do finanční vědy a financí
Ing. Stanislava Správková
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Radim Vysloužil Michal Babák

PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, z důvodu sociálního vyloučení nebo z důvodu ohrožení sociálním vyloučením. - zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách

DÁVKY V HMOTNÉ NOUZI: - slouží ke krytí základních životních potřeb osob, které nemají dostatečné finanční prostředky k jejich zajištění, tj. nacházejí se v hmotné nouzi. - zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi ROZDĚLENÍ: - Příspěvek na živobytí - Doplatek na bydlení - Mimořádná okamžitá pomoc Možná kombinace peněžní/nepeněžní plnění (nepeněžní plnění 35 % - 65 %.

PŘÍSPĚVEK NA PÉČI 18,7 mld. Kč POMOC V HMOTNÉ NOUZI, ZDRAV. POSTIŽENÍ 5,5 mld. Kč Celkem 24,2 mld. Kč MEZIROČNÍ NÁRŮST (2008/2009) 0.65 mld. Kč

Stupeň závislosti Výše měsíční dávky Počet příjemců Celkový objem Kč/rok I. Stupeň2 000 Kč Kč II. Stupeň4 000 Kč Kč III. Stupeň8 000 Kč Kč IV. Stupeň Kč Kč celkem Kč

Asociace poskytovatelů soc. služeb 70 % příspěvků nečerpáno na sociální služby - zejména příspěvky na péči 1. a 2. stupni DŮSLEDEK: do systému se nevrací potřebné peníze a poskytovatelé soc. služeb a zařízení požadují zvyšování dotací.

Definuje úkoly pro poskytovatele sociální služby, definuje potřeby uživatele a hovoří o investorovi jako o subjektu, který nakupuje či zprostředkovává službu. TENTO KRUH AKTUÁLNĚ NEFUNGUJE.

STÁT PŘÍJEMCE SOCIÁLNÍ POMOCI POSKYTOVATEL SOCIÁLNÍ POMOCI

PLOŠNÁ VÝPLATA SOCIÁLNÍCH DÁVEK NEPENĚŽNÍ FORMOU VE VÝŠI 35-65% VE FORMĚ POUKÁZKY. - PŘÍSPĚVEK NA PÉČI: -umožňuje novela zák. č. 108/2006 Sb. o sociálních službách - HMOTNÁ NOUZE: -nutná legislativní změna zákona č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi

- ÚČELOVĚ VYNAKLÁDANÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY - ZAMEZENÍ PLÝTVÁNÍ PENĚZI (nevyčerpané poukázky nebudou propláceny) - ZAJIŠTĚNÍ POMOCI SKUTEČNĚ POTŘEBNÝM - JEDNODUCHÉ POUŽÍVÁNÍ POUKÁZEK - ZAJIŠTĚNÍ ROZOVOJE TRHU SE SOCIÁLNÍMI SLUŽBAMI, ZATRAKTIVNĚNÍ PRO KOMERČNÍ SFÉRU => LEPŠÍ DOSTUPNOST, LEPŠÍ KVALITA PRO VÍCE LIDÍ - ZABRÁNĚNÍ ŠEDÉ EKONOMIKY (prostředky budou řádně zdaněny) - PODPORA MALÉHO PODNIKÁNÍ

DLOUHODOBÁ A SYSTÉMOVÁ STABILIZACE FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ZAJIŠTĚNÍ ROZVOJE DOSTUPNOSTI I KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ZAMEZENÍ TLAKU NA NAVYŠOVÁNÍ OBLIGATORNÍCH VÝDAJŮ STÁTNÍHO ROZPOČTU