Valašská Polanka Andrea Polanská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Advertisements

Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Křižánky Vítejte u nás.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
SEDLIŠTĚ.
Obec Pavlice.
Naše město a škola Jakub Jakuba 9.C.  Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínskem kraji  Dominantou města je barokní zámek  jsou zde dvě trojúhelníková.
Pozděchov Vendula Křupalová.
Valašská Polanka.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Senička je nevelká obec s 349 byvateli a najdeme ji jižním směrem od města Litovel. Obec se rozkládá pod východními vrcholky Drahanské vrchoviny a v okrajové.
ÚSTÍ U VSETÍNA.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
Svazek obcí Mikroregion Valašskomeziříčsko - Kelečsko.
Kostelec nad Černými lesy
VATIKÁN.
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Krajské sdružení Okresní sdružení.  29. března - shromáždění představitelů OSH (pořádá okres Vsetín)  26. dubna 21. hasičská pouť na Sv. Hostýn  5.
Vizovice Eliška Kratinová.
Amálie Ondrá č ková. Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti.
Zlínský kraj.
DOLNÍ BĚLÁ.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
VALAŠSKÁ POLANKA.
Procházka historií a současností města Karviné
Valašská Polanka Michal Baran.
Vizovice Simona Tichá.
Dobřichovice a okolí.
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel
Valašská Polanka Kateřina Srbová.
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Autor: Lukáš Vávra. POLOHA  Vizovice se nachází na Moravě, ve Zlínském kraji. Vizovice Znak města.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Investice do rozvoje vzdělávání Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zlínský kraj.
Vesnice Valašská Polanka
Praha Andy Poláková.
Naše město Vizovice a Základní škola
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
Martin Kozubík. Poloha Valašské Polanky Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr.
Anotace: ČR – Zlínský kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
SNĚŽNÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Malá muzea a jejich význam pro region
Frenštát pod radhoštěm
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
Románská architektura v Čechách
Osečná Skokan roku 2013 Jiří Hauzer Prezentace
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Transkript prezentace:

Valašská Polanka Andrea Polanská

Obsah Základní údaje o obci Z historie naší obce Škola Lidové tradice

Základní údaje o obci Počet obyvatel: 1347 Rozloha: 1236 ha Starosta: Josef Daněk Kraj: Zlínský Okres: Vsetín

Obec Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín. Nejvyšším místem v katastru obce je vrch Padělek, vysoký 711 m.n.m. Valašská Polanka je členem Sdružení obcí Hornolidečska. Letos oslaví Valašská Polanka spolu s dalšími obcemi 650.let od založení obce.

Z historie naší obce Polanka je starobylá obec, jejíž historie spadá do poloviny 14. století. První písemná zmínka o ní je v listině papežské kurie z roku 1361, podle níž patřila klášteru ve Vizovicích. V roce 1779 byl v Polance vysvěcen nový katolický kostel sv. Jana Křtitele a spolu s ním byla postavena i fara a triviální škola. Z roku 1779 pochází i kamenný kříž s podstavcem a znakem Illésházyů, který je dnes registrován jako kulturní památka.

Stavba železniční trati Vsetín - Bylnice, která byla uvedena do provozu 21.10.1928. V březnu 1929 byla úředně schválena změna názvu obce Polanka, která od té doby nese název VALAŠKÁ POLANKA.

Škola V Polance vznikla první škola roku 1778. Byla to církevní jednotřídní triviální škola (vyučovalo se čtení, psaní, počty a náboženství). Po řadě odkladů byla 25. září 1948 pro žáky 6. - 9. ročníku otevřena nedaleko kostela provizorní dřevěná školní budova s osmi učebnami. Při její stavbě odpracovali polanečtí několik tisíc brigádnických hodin. V této škole se vyučovalo až do roku 1974, kdy byla otevřena nová moderní škola s 18 učebnami a veškerým potřebným zázemím.

Lidové tradice V obci během roku probíhá několik akcí lidové tradice: - Masopustní vodění medvěda ( Fašanky)

-Mikulášská obchůzka obcí: Po celé vsi prochází družina  vedená "svatým" ( Mikulášem). Kolem něj čerti, "krkaně" (smrtky), anděl, a žid s pytlem - ti všichni prohánějí neposlušné děti.

Starovalašské dožínky: (jsou pořádány co 3 roky – 2009, ...)- tradice sahající až do přelomu 19. a 20. století, kdy na žádost skladatele Leoše Janáčka vystoupila  s „Valašskou dožatou z Polánky“ na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze.