Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Malá muzea a jejich význam pro region

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Malá muzea a jejich význam pro region"— Transkript prezentace:

1 Malá muzea a jejich význam pro region
Mgr. Miroslav Kašný radní Zlínského kraje pro oblast kultury, církve, památkovou péči a sport 2017

2 Památkový a kulturní fond Zlínského kraje
Památkové hodnoty regionu Památky nadregionálního významu Památky profánní – lidové stavby – technické památky (mlýny, pily, budovy podniků) Památky sakrální – kostely, modlitebny - sochy, kříže, objekty v krajině Kulturní hodnoty regionu Regionální rozmanitost Tradice Zvyky a výroční obyčeje Folklorní soubory Spolkový život v obcích Květná zahrada v Kroměříži Tradiční zástavba na nedašovském Závrší Jízda králů na Slovácku Mikulášské obchůzky na Valašsku

3 Podpora kultury a Památkové péče
Fond kultury Zlínského kraje byl zřízen v roce 2001 dle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích V roce 2015 byl integrován do Fondu Zlínského kraje, který je členěn na pět sekcí, přičemž odborem kultury a památkové péče je administrována oblast KULTURA - podpora kulturních akcí a aktivit, obnova památek Režim poskytování podpory v kultuře ve Zlínském kraji a jeho soulad s právem Evropské unie je ošetřen: „Programem podpory kultury ve Zlínském kraji“ Blokovou výjimkou „Dotace v kultuře ve Zlínském kraji do roku 2017“ V letech 2001 – 2016 bylo rozděleno z fondu na obnovu památek více než 108 milionů Kč, na podporu kulturních aktivit směřovalo v témže období bezmála 42 milionů Kč.

4 Udílení ocenění a uznání jako forma podpory kultury a památkové péče
MISTR TRADIČNÍ RUKODĚLNÉ VÝROBY ZLÍNSKÉHO KRAJE PRO AMICIS MUSAE („Přátelům múz“) OCENĚNÍ NEJLEPŠÍCH KNIHOVEN A KNIHOVNÍKŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE

5 Uznání Lidová stavba roku
Projekt „Lidová stavba roku“ vznikl v roce 2008 z iniciativy Zlínského kraje a klade si za cíl podpořit vlastníky ochotné přičinit se o záchranu a využití památek lidového stavitelství na území Zlínského kraje. Vítězové vždy zároveň s uznáním obdrželi i finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun, která je jak motivační pobídkou, tak i možností uhradit některé náklady spojené se stavebními pracemi. Jednotlivé návrhy posuzují členové Hodnotící komise jmenovaní Radou Zlínského kraje z řad odborné veřejnosti. Na základě doporučení Hodnotící komise pak Rada Zlínského kraje rozhoduje o vítězi. Získaný titul představuje mimořádné uznání, které je udělováno za příkladnou obnovu stavby tradiční lidové architektury ve Zlínském kraji.

6 Vítěz roku 2016 – usedlost č.p. 115 ve Vlachovicích
Stav před obnovou Stav po obnově

7 Muzeum lidové kultury a tradic Vlachovska

8 Malá muzea v regionu

9 e-mail: miroslav.kasny@kr-zlinsky.cz
Děkuji za pozornost. Mgr. Miroslav Kašný radní Zlínského kraje pro oblast kultury, církve, památkovou péči a sport telefon:


Stáhnout ppt "Malá muzea a jejich význam pro region"

Podobné prezentace


Reklamy Google