Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské rady zaměstnanců v českém právu. Transpozice směrnice  Transpozice směrnice o evropských radách zaměstnanců (ERZ) do českého pracovního práva.
Advertisements

a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Strategické aliance HOLDING.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Návrh směrnice Organizační změny a optimalizace systemizace Rozpory po projednání s OO.
Regionální rozvojová agentura Egrensis „Partnerství pro budoucnost“ Karlovy Vary konference 14. – 15. června 2005.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Zvyšování manažerských kompetencí středního managementu a zaměstnanců firem Zlínského kraje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer.
Evropská rada zaměstnanců v praxi
OKD, a.s. TĚŽEBNÍ SPOLEČNOST versus VEŘEJNOST Petra Mašínová ředitelka PR a komunikace OKD, a.s.
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Vzdělávání bez omezení … vzdělávání po internetu Radek Hořeňovský, Capital Consulting Capital Expert E-learning jako nástroj.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Jitka Čižmáriková Otakar Dokoupil Eva Hronová Luboš Kříž
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Moderní personalistika I. BLOK
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
JUDr. Jaroslav Stránský
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Právní možnosti při zakládání firemního zastoupení v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu.
Jakub Alexa Zita Dostálová
1© Rödl & Partner Mgr. Václav Vlk | Konference Nové soukromé právo | Zástupce kolektivního statutárního orgánu vůči zaměstnancům (ve.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Zkušenosti s vyhláškou o obsahu technické mapy obce
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Přeshraniční fúze obchodních společností
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu jeden závod jedna odborová organizace (ZO) ZO má právní subjektivitu –Může vstupovat do právních vztahů a zavazovat se svým jménem

Historie Od roku 1993 –Dělení podniků na menší subjekty ZO působí u více zaměstnavatelů (ve více podnicích) V roce 2006 –Novela zákoníku práce (zákon 262/2006 Sb.) Poprvé otázka Rad zaměstnanců (Podniková rada)

Rada zaměstnanců a legislativa Postavení rady zaměstnanců v podniku –Od r do r Tam kde působí odborové organizace nelze ustavit radu zaměstnanců V případě založení odborové organizace zaniká rada zaměstnanců –Od r Mohou vedle sebe působit odbory a rada zaměstnanců –V působnosti OS KOVO takový případ společného působení není

Rada zaměstnanců a legislativa Evropská rada zaměstnanců –Postavení, co má projednávat Zákoník práce § 295 – 299 –Projednává »Organizační uspořádání zaměstnavatele »Pravděpodobný vývoj činnosti »Investice a a podstatné změny organ. Práce »Zrušení, zánik zaměstnavatele včetně opatření vůči zaměstnancům »Hromadné propouštění, důvody, počty, strukturu a podmínky propouštěných zaměstnanců

Evropské rady zaměstnanců OS KOVO –Zaměstnavatelé : V působnosti OS KOVO zaměstnavatelů –U 88 působí Evropská rada zaměstnanců (ERZ) »To je 8,28 % –Zaměstnanci : V působnosti OS KOVO zaměstnanců –88 ERZ zastupuje zaměstnanců »To je 28,30 %

Evropské rady zaměstnanců Zástupci zaměstnanců v ERZ –Členové odborové organizace Z 88 zaměstnavatelů zastupují u 84 V těchto 84 podnicích –je členy Evropské rady zaměstnanců 86 zástupců

Evropské rady zaměstnanců Jihočeský region –Celkem majitelů z Německa : –8 firem z celkem 68 zaměstnavatelů –777 zaměstnanců –ERZ u 7 zaměstnavatelů Z toho v ERZ ZO OS KOVO : –GROZ-BECKERT GmbH –Robert Bosch GmbH

Evropské rady zaměstnanců Plzeňský a Karlovarský region –Celkem majitelů z Německa : –15 firem z celkem 51 zaměstnavatelů –1.126 zaměstnanců –Evropská rada zaměstnanců nepůsobí přímo u žádného zaměstnavatele

Evropské rady zaměstnanců Zkušenosti z praxe : –Témata ERZ je pravidelně v katalogu vzdělávání OS KOVO Na regionální úrovni Na centrální úrovni Klady : Informace o rozhodnutí majitele Možnost vyjádření stanoviska Výměna zkušeností, konzultace s ostatními zástupci Panel k ERZ na konferenci Nadace Otto Brennera v Plzni k ekonomické krizi

Evropské rady zaměstnanců Zkušenosti z praxe : –Zápory : Jazyková bariéra Ne vše je primárně projednáváno v ERZ –Přednost zaměstnanců v domovské firmě »Bližší košile než kabát Rozdílný způsob zastupování zaměstnanců v zemích „staré 15“ a nových zemí v rámci EU –Např. neochota zaměstnavatele »Financovat náklady »Vzdělávat zástupce (např. jazykové vzdělávání)

Evropské rady zaměstnanců Závěr : –„Členství v ERZ je a věříme, že i nadále bude přínosem“ Naučit více využívat Odstranit hranice a jakousi „podřízenost“ respektive „nadřízenost“ v hlavách členů, –potom teprve podnik na evropských základech Získávat zkušenosti – v diskusích, na seminářích, při výměně zkušeností

Evropské rady zaměstnanců Závěr : –Na co se zaměřit (co zlepšit) : Zmapovat podrobně zastoupení zaměstnanců u zahraničních společností –Ke působí EPR a kdo je zástupcem –Kde EPR nepůsobí (není nám známo, že působí) Propracovat systém výměny informací Propracovat vzájemnou komunikaci

DĚKUJI ZA POZORNOST