B i b l i c k á d ě j e p r a v a 1 A tak tedy dobře... p o s l o u c h e j t e...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. Abrahám uslyšel, jak k němu mluví Hospodin
Advertisements

Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
22. Josefovi bratři přišli do Egypta nakoupit obilí
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
31. Mojžíš se setkal s Hospodinem u hořícího keře
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
Integrita bezúhonnost
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
V ĚDOMOSTNÍ KVÍZ P ATRIARCHOVÉ A BRAMOVO POVOLÁNÍ A VYJITÍ Proč Abram opustil bezpečí svého domova a putoval do cizí země? Jak se jmenuje žena Abrama?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
Ve společenství s Matkou Boží
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Otče náš nebeský Ref: Otče náš nebeský posvěť se jméno Tvé. Přijď Tvoje království, buď vůle Tvá. 1. Všude, kde lid Tvůj se probouzí, tam, kde roste Tvůj.
1. Otče náš nebeský, posvěť se jméno tvé. Přijď tvoje království, buď vůle tvá. Tam, kde lid tvůj se probouzí, tam, kde roste tvůj chrám, v srdcích všech.
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
 Touha a nejvyšší hodnota Čechů – funkční rodina a děti  Realita – život vedoucí spíše k destrukci rodin  Rodina je nenahraditelná – má smysl bojovat.
Světem běžím 1. Světem běžím dál jen s Tebou, věčný Pane můj, na cestu mi svítí slovo Tvé. Pokrm můj, můj nápoj je vždy konat vůli Tvou, zbraní mou je.
„Máme tady jenom pět chlebů a dvě ryby." Ježíš řekl: „Přineste mi je sem." Společná modlitba Lidé, kterým jsi pomohl, ti možná nebudou vděční. Nevadí pomáhej.
B Ů H
Jsem přijat(a) za vlastní(ho). Způsoby chápání křesťanství Křesťanství zákona (povinností, řádu) Křesťanství akce, výkonu a pojistky.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Vím, že Pán můj o mě péči má, je dobrý k nám, je dobrý k nám. Na všech cestách on mě chrání sám, on též mé srdce zná.
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
ABRAHÁM VZOREM MODLITBY Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
1. Díky za tvůj kříž, jenž nás vykoupil, když ses nám vydal cele do rukou. Ó Pane náš, ó Pane náš. Naše skutky zlé tys nám odpustil, přikryl krví svou,
1. Buď požehnán Pán s vroucností, | dne každého nás v hojnosti | zahrne dary svými  | Bůh silný, naše spasení, | ó vzdávejme mu chválení | vždy zpěvy.
1. Nakloň, Pane ucha svého, | slyš mne, potěš ducha mého, | já jsem chudý, v bídě lkám, | žádné pomoci nemám. | Stráží duši mé buď stále, | tys mne určil.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1. Vstaň a hledat pojď tu zem, vstaň a hledat pojď tu zem kam jdu já
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
1. Může být, že padne vše, že i hradby přepevné | podemelou divé vlny. Drž se pevně víry té: | kdo jde s Bohem, nepadne, Bůh své sliby plní.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Kde mají původ Velikonoce?
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
mezi lidmi  1 Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. 2 Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze.
1. Radujme se vždy společně, | vzdávajíce chválu vděčně | Bohu Otci nebeskému, | Synu i Duchu svatému.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1. Bohu dík buď, sláva, čest, | věrný svým že slibům jest, | nad námi se smiloval, | hříšným Spasitele dal.
1. Má víra k tobě zří, | Beránku na kříži, | tys Boží Syn
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Karel Řežábek 1988Rosa, Celým srdcem 43 Otče náš nebeský, posvěť se jméno Tvé, přijď Tvoje království, buď vůle Tvá.
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Zamyšlení nad jedním velmi zajímavým pozdravem
Jak dobré je vzývat Ref: Jak dobré je vzývat jméno Tvé před tváří Tvou, ó Králi náš. 2x 1. Enoch vždy chodíval s Bohem svým a zůstával na kolenou. 2x.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
František Saleský Modlitba ve stáří z roku 1567.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

B i b l i c k á d ě j e p r a v a 1 A tak tedy dobře... p o s l o u c h e j t e...

Co to je ? ● Bible vzniká v prostředí „narativní“ kultury ● Kultury vyprávění, příběhů ● Lidé si povídají, vyprávějí a teprve později příběhy zaznamenávají ● Biblická dějeprava = převyprávěná Bible

K čemu to je ? ● Víš, jak vypadal zrekonstruovaný židovský chrám? ● Odkud vyšel Abraham? ● Jak vypadala schránka (archa) úmluvy a stan setkávání ? ● Kdo byl David a Jonatán ? ● Jestli nevíš, tak poslouchej...

Dnešní modlitba - slona ● Ó Pane, děkuji ti, že jsem velký. Vše, co činím, má patřičnou váhu. Žádné zábrany mě jen tak nezadrží. A když někomu stoupnu v tlačenici na nohu, ani to necítím. Dal jsi mi velké uši – nic mi neuteče, všechno slyším. Pane, a ten chobot! Je báječný, všude ho strčím. Ten jsi mi dal jistě proto, abych mohl lépe vytrubovat svou - promiň – tvou vůli... Mám kly, kterými držím každého v patřičných mezích, mou tlustou kůží jen tak něco nepronikne. Ó pane, jak jsem dokonalý ! AMEN. Příště : modlitba kohouta

Pozor! Začínáme ! ● „zaslíbená země“ - Palestina – na křižovatce starověkého světa, o kterou se stále bojovalo ( a bojuje i dnes) – leží na konci úrodného půlměsíce

Abraham ● V e velikém městě daleké země, v Uru, žil muž jménem Abram. Lidé kolem byli pyšní na všechno co mají a co dokázali. Věřili, že Blh Měsíce, v kterého věřili, je chrání. Také Abram žil jako všichni ostatní. Až jednoho dne se jeho srdce dotkl živý Bůh a promluvil k němu : „Opusť všechno, v čem jsi dosud žil: opusť své město, svůj lid, svůj rod. Pojď do země, kterou ti ukážu.“ ● A bram uposlechl a vydal se ve svých 75 letech se vším svým dobytkem a rodinou, manželkou Sárou, synvcem Lotem a všíj služebnictvem do neznámé země. ● K anaán se jmenovala země, kam dorazili a Abram tam obětoval beránka jako dar vděčnosti a víry. I tam bydleli lidé, kteří věřili na jiné bohy a neznali toho Boha, který Abrama oslovil a kterému on uvěřil.

Příště : ● Abram a Lot ● Boží slib Abramovi ● Zkáza Sodomy ● Zkouška Abrahamovy víry ● Nevěsta pro Izáka ● Izákova rodina ● Spory u studny ● Jákob a Ezau ● Jákob v Bét-el ● Jákob u Lábana ● Jákobův návrat ● Josef a jeho bratři ● Josefovo ponížení ● Josefovo povýšení ● První cesta bratří do Egypta ● Druhá cesta bratří do Egypta ● Jákobova rodina se stěhuje k Josefovi