Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava střednědobých strategických plánů škol
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Řízení a plánování kariéry
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Vzdělávání ředitelů středních škol kraje Vysočina Zkrácený název „Ředitel“ „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš....“ Forest Gump.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedie Co mají společné?.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Š A B L O N Y II.
Kariérové poradenství a podnikavost
I. Setkání se starosty obcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce

 Tranzitní služba nabízí podporu a poradenství pro mladé lidi s postižením a znevýhodněním v přechodu ze školy do profesního života.

Cíle  ukázat mladým lidem pracovní vyhlídky  poskytnout základy pro rozhodnutí a reálný postoj k pracovní integraci  před „Clearingem“ – Situace v Rakousku v roce 1999: Vize a strategie

Cílová Skupina Mladí lidé při přechodu ze školy do práce, ve věku od 13 do 24 let, se speciálními potřebami:  potíže v učení (speciální školní osnovy) a mentální/kognitivní postižení  fyzické a kombinované postižení  sluchové a/nebo zrakové postižení  sociální znevýhodnění, emoční narušení a poruchy v chování  mentální onemocnění a autismus

Škála služeb  Vytvoření profilu schopností a zájmů  Analýzy silných a slabých stránek  Vyjádření potřeby pro dodatkový výcvik  Ukázka profesních vyhlídek založených na profilu zájmů a schopnosti  Rozpracování rozvojového a kariérního plánu

Metody  Poradenské schůzky s mladými lidmi  Konzultace s učiteli a rodiči  Hodnocení schopností a zájmů  Nabídka pracovní zkušenosti  Vytvoření podpůrného týmu (kruhu podpory)  Plánování zaměřené na člověka se zapojením učitelů, členů rodiny, přátel…  Sběr informací nezbytných v tranzitním portfoliu  Psaní zprávy o přechodu a plán rozvoje s doporučeními pro další profesní kroky

Zaměstnanci Zaměstnanci by měli mít profesní zázemí s…  Sociální práce (znalost právního systému a trhu práce)  Pedagogické / speciálně-pedagogické vzdělávání / inkluzivní vzdělávání  Psychologii, obzvláště vývojovou psychologii  Schopnost komunikovat a pracovat v týmu  Několikaletou pracovní zkušenost, nejlépe s mladými lidmi v komerční sféře  Zkušenosti s realizací projektu (organizace procesu) a síťování know how  Znalost místní infrastruktury  Znalost poradenských technik

Uspořádání  Poradce je prvořadou kontaktní osobou  Proces by měl být dokončen v průběhu max. 6 měsíců (pro profesní začlenění může být přidáno dalších 6 měsíců)  Jeden poradce zaměstnaný na celý úvazek (40hodin/týden): 50 dokončených tranzitních zpráv za rok  Služba je mobilní: Schůzky se mohou konat u poradce, ve škole, doma, ve firmě, kde probíhá stáž – s ohledem na aktuální požadavky  Tranzitní služba je dobrovolná a zdarma

Tranzitní proces  Na počátku – první kontakt září/říjen  Seznámení se s mladými lidmi – sběr informací pro tranzitní portfolio říjen/listopad  Budování kruhu podpory – pořádání schůzek orientovaných na člověka listopad/prosinec  Zprostředkování profesního výcviku/stáže prosinec/leden  Vytvoření profesního plánu – sepsání tranzitní zprávy Závěrečná konzultace únor/březen Profesní život Škola

Tranzitní proces: Krok 1 Na počátku – první kontakt Září/říjen počáteční kontakt ve spolupráci s učiteli v posledním ročníku povinné školní docházky budování vazby s mladými lidmi nabídka a sběr základních informací vyjednání a sepsání dohody

Seznámení se s mladými lidmi – sběr informací pro tranzitní portfolio Říjen/listopad rozhovory a sběr informací prostřednictvím materiálů a pracovních listů hodnocení kvalifikace a zájmů standardizovanými i nestandardizovanými testy a psychologickými procedurami Tranzitní proces: Krok 2

Budování kruhu podpory – pořádání schůzek orientovaných na člověka listopad/prosinec  Sezvání učitelů, příbuzných, přátel... na schůzku k naplánování dalších kroků v budoucnosti mladého člověka s pomocí nejdůležitějších osob kolem ní/něj Tranzitní proces: Krok 3

Zprostředkování profesního výcviku/stáže prosinec/leden  Pozorování na pracovišti v průběhu výcviku, zpětná vazba z podniku Tranzitní proces: Krok 4

Vytvoření profesního plánu – sepsání tranzitní zprávy Závěrečné konzultace únor/březen předání tranzitní zprávy s profilem dovedností a zájmů a s profesním plánem postoupení na následnou službu Tranzitní proces: Krok 5 a 6

Výhody tranzitní služby Výsledky hodnocení služby „Clearing“ v Rakousku uskutečněné L & R Sozialforschung jménem rakouského Ministerstva pro Sociální věci ve spolupráci s Prof. G. Wetzelem, Univerzita v Salzburgu (2006):  86% mladých lidí prošlo praktickým výcvikem ve firmách  pozitivní efekt na dospívání  87% účastníků mohlo realizovat jejich cíle v kariérním plánu  39% lidí, kteří se neúčastnili, mohlo dosáhnout svých profesních cílů  25% lidí, kteří se neúčastnili, neučinilo nic po ukončení školní docházky

Výsledky po službě „Clearing“  28% účastníků je v učení  25% jsou ve službě „AMS- Public Employment Service“ nebo „the Federal Social Welfare Office“  10% účastníků je většinou jinak zaměstnáno  13% účastníků je většinou nezaměstnáno  20% účastníků navštěvuje školu nebo není začleněno na trh práce  vysoká úroveň integrace služby „Clearing“