Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Advertisements

Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
KNIHA „Moc slova je velká. Kniha je pro duši něčím, čím je pro tělo chléb a víno. Je to vzácný předmět, který můžeme mít doma na dosah ruky.“Ladislav.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
FIRMA BAŤA A TÁBORSKO Ing. Vladimír Štípek, Ph. D
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Periodizace národního obrození
České národní obrození
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
České země v první polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ČESKÁ REPUBLIKA SLUŽBY.
Olomouc.
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Národní obrození.
Vývoj terciárního vzdělávání
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
České země ve 2. polovině 18. století
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Nakladatelé, knižní kultura, revue,
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Národní obrození Michaela Tarabová.
Profil společnosti Nový Dvůr
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Kde se Josef Dobrovský narodil?
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
3. Fáze Národního obrození
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Ekonomika veřejného sektoru
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
DUM - Digitální Učební Materiál
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
Transkript prezentace:

Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích ~1468 - vznikla Kronika trojánská, která patří mezi tzv. české prvotisky po 1620 - výrazná germanizace, česká kniha dosáhla jistého výjimečného postavení ve společnosti, byla zdrojem vzdělanosti, ale současně i nástrojem pro zachování národní a kulturní svébytnosti od 1772 - počátky skutečného knižního obchodu jsou úzce spjaty s legislativními předpisy, vydanými za panování Marie Terezie 1879 - založena profesní organizace nakladatelů a knihkupců

Přelom 19. a 20. století vznik českých nezávislých nakladatelských domů, především tzv. velká pražská trojka Jan Otto, Fr. Topič a J. R. Vilímek, i významní nakladatelé z  Moravy, R. Promberger z  Olomouce nebo J. Barvič z Brna; obrovský rozmach nejen české kultury, ale i české vědy a techniky; 1868 byl Královský český polytechnický ústav v Praze uznán naprosto nezávislým na Královském německém ústavu; 1890 byla založena Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění; 1895 Českou matici technickou pro vydávání technických spisů. Matice technická - v omezené podobě působí dodnes.

Politický převrat v roce 1948 1948 postupná likvidace soukromého vydávání a prodeje knih cenzura se stala běžnou praxí 1949 Zákon o vydávání a rozšiřování knih, hudebnin a jiných neperiodických publikací během jednoho roku bylo zlikvidováno více než 370 nakladatelských domů a 120 z nich byla zrušena koncese etapa centrálního dohledu nad vydáváním a prodejem knih

Nově vzniklá vydavatelství Přírodovědnou a technickou literaturu v Čechách vydávala dvě největší odborná vydavatelství: dnešní nakladatelství Academia Státní nakladatelství technické literatury, později SNTL - Nakladatelství technické literatury

Vývoj po roce 1989 po 1989 transformace knižní kultury do změněných společensko-ekonomických podmínek zásadní změny - produkce, distribuce a prodej knih, ale i liberalizace příslušné legislativy prosinec 1989 – vznik prvního soukromého nakladatelství Paseka vznikala nová nakladatelství, stávající knižní podniky se privatizovaly a následně zanikaly

Vznik vysokoškolských vydavatelství absence odborných publikací a učebnic v českém jazyce 90. léta minulého století - po vzoru zahraničních univerzit vydávání studijní odborné literatury na půdě vysokých škol a univerzit dnes 17 VŠ-vydavatelství v ČR

Význam VŠ-vydavatelství výjimečné postavení mezi vydavateli autorské zázemí – výběr témat, způsob zpracování lektorské zázemí – odborné posouzení ekonomické hledisko – nekomerční přístup