Může být žena s psychotickým onemocněním dobrou matkou?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sanace rodiny – Zahraniční zkušenost
Advertisements

Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Etická hlediska péče o staré občany
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
ZŠ ŠTÍTINA 5. TŘÍDA.  DNES K NÁM DO ŠKOLY PŘIJEL TOM. JE MU 28 LET A OD NAROZENÍ JE TĚLESNĚ POSTIŽENÝ. TRPÍ MOZKOVOU OBRNOU.
Mateřská a rodičovská dovolená
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Hladina oxidu dusnatého (NO) a aktivita adenosindeaminásy (ADA) v mozkomíšním moku u pacientů se subarachnoideálním krvácením (SAH) Daniel Matouš
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Funkční geriatrické vyšetření a testy
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Reprodukční zdraví a plánované rodičovství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
O nezaměstnanosti …. Nezaměstnanost (psycholog. kontexty) Nezaměstnanost v členských státech Evropské unie postihuje zhruba 7,2 procent (u nás 4,7 procent).
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Antiarytmický a antifibrilační účinek flumazenilu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Elevated mood Matěj Mihatsch
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Projekt do Výchovy ke zdraví
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Porodní asistentka regulované povolání
„Cesta za snem“ Prázdniny u moře
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Sociální práce s rodinou 4
Plánované rodičovství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Krizová pomoc.
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Může být žena s psychotickým onemocněním dobrou matkou? NEUROVĚDY Daniela Odrážková

Případ slečny A. čínská přistěhovalkyně v USA 27 let ve 20 letech dvakrát hospitalizována pro psychotické příznaky nízké dávky antipsychotik partner ji opustil, když zjistil, že je těhotná dítě chtěla donosit a vychovat sama

inteligentní, zajištěná, rodina též v USA dobré vztahy s ošetřujícím psychiatrem rodit měla v době, kdy byla v Torontu epidemie SARS → jiná nemocnice → personál v ústenkách, rukavicích → ÚZKOST porod v pořádku, zdravá holčička

poporodní stav nemluvila byla podezřívavá → personál zavolal ošetřujícímu psychiatrovi pacientka hovořila s psychiatrem telefonicky, nechápala, proč se jí ptá na jméno dítěte → na základě rozhovoru doporučil psychiatr posouzení rodičovských schopností matky sociálním pracovníkem při návštěvě sociálního pracovníka pacientka odvrací hlavu, zakrývá si oči, nechce hovořit → dítě matce odebráno → deprese

velké části schizofreniček je dítě odebráno hned po porodu asi v polovině případů NENÍ matka schizofrenička prvním opatrovníkem dítěte DŮVODY: porucha kognitivních schopností matky, izolace, chudoba, nedostatečná podpora rodiny… nedostatečná koordinace práce zdravotníků a sociálních pracovníků

čínská tradice jméno dítěte se nikdy neříká cizím lidem žena se po porodu nesmí stýkat s cizinci, měsíc nesmí vycházet z domu, mýt se, česat se ani si čistit zuby, nesmí hovořit musí být v teple, jíst jen teplá jídla a pít jen teplé nápoje o dítě a matku se stará babička při nedodržení pravidel hrozí pozdější zdravotní problémy nedovolila si vyjádřit nespokojenost

zbrklé odebrání dítěte není vhodné nutnost znát tradice jiných národů pečlivé posouzení rodičovských schopností během několika sezení (závažnost onemocnění, rodinné zázemí, finanční situace, kognitivní schopnosti, spolupráce…) úmrtí novorozence častější u matek s afektivní poruchou, ne u schizofreniček na dítě působí hůře okolní vlivy (chudoba, malnutrice, sociální izolace) spíš, než samotná choroba matky

zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18450937?ordinalpos=11&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum