PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOMATOMETRICKÉ BODY NA TĚLE
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
do procesu nástupu a zajištění tvorby mléka zasahuje:
POLOHOVÁNÍ.
FÁZE OBLOUKU.
Správné držení těla.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Klouby – obecná stavba, typy kloubů, klouby v těle.
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Vady dolních končetin Mgr. Vendula Kopřivová.
Vady dolních končetin.
Plochá noha.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
GRAFOMOTORIKA.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Co znamená, že máte revma?
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Každému posilování předchází rozcvičení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vřetenní kost (radius)
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Atletická průprava pro canicross
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Encaustika pro začátečníky
Opěrná (kosterní) soustava
Historie překážkového běhu
VY_32_INOVACE_TMM25260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Skolióza páteře Petra Krajčová.
Downův a Edwardsův syndrom
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Sportovní zranění ve fotbale
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Onemocnění kosterní soustavy
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
VY_32_INOVACE_04-06 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie člověka Téma: Soustava opěrná.
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Která čísla označují správné držení těla?
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_01_01_první pomoc při poranění.
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník VY_32_INOVACE_05 – Kostra končetin.
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
Závodní chůze: práce paží 1
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Popis svalových skupin
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková

Plochá noha Je to snížení či vymizení nožní klenby: příčně plochá noha – snížení příčné klenby nožní podélně plochá noha – snížení podélné klenby nožní kombinace obou předchozích

- u dětí do 3 let je plochá noha vyhodnocena jako malá funkční vada - při postupném zatěžování nožní klenby se přizpůsobí zátěži a velmi často spontánně vymizí. - zcela vymizet by měla do osmého roku dítěte, pokud i poté přetrvává, je nutné poradit se s lékařem.

- na vzniku ploché nohy se může podílet nadváha dítěte, vadné postavení kostí v kloubech chodidla, snížená pevnost vazů, ochablost svalů klenby nožní a samozřejmě nevhodná obuv (měkká, bez pevné paty a podpatku) - často pak při změně obuvi a při správném cvičení, které mobilizuje klouby a svaly v kotníku a podporuje tak správné pohybové návyky - plochá noha vymizí

- s přibývajícím věkem dochází ke zvýšenému riziku výskytu metabolického onemocnění tzv. OSTEOPORÓZE, při které dochází ke snížení množství kostní hmoty, zvýšení fragility (lámavosti) kostí a tím se zvyšuje riziko zlomenin - dalším závažným onemocněním, které postihuje starší generaci a je jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti je OSTEOARTRÓZA (degenerativní proces chrupavky)

- u obou onemocnění je důležité zabránění vzniku závažnějších procesů - tlumení příznaků, zejména bolesti - správná výživa – vápník, fosfáty, vitamín D, estrogeny - pohybová aktivita – vybrat vhodné sporty (plavání, cyklistika, chůze, běžky) - vhodná ortopedická obuv, která by držela chodidlo ve správném fyziologickém postavení

Příznaky ploché nohy: bolest a únava nohou, oteklá chodidla zvýšené přetěžování vnitřní strany chodidla (Achillova šlacha vtočená dovnitř) kladívkovité prsty valgózní postavení palce = vbočený palec pokud vsuneme prsty z vnitřní strany pod chodidlo nemocného, který stojí, narazíme na odpor při přenášení těžiště dopředu ve stoji chybí krčení prstů (plochá příčně podélná klenba)

Pro prevenci ploché nohy je důležitá správná technika chůze : - při stoji musí být rovnoměrně zatížená pata, malíková a palcová hrana. - při nášlapu dopadne chodidlo nejprve na patu, poté na vnější stranu chodidla (na malíkovou hranu) a nakonec na palcovou hranu chodidla.

Cviky na plochou nohu: a) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních a hlezenních kloubech pravý úhel. Střídavě ohýbejte a napínejte špičky.

b) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních a hlezenních kloubech pravý úhel. Střídavě propnuté a ohnuté špičky vytáčejte do stran.

c) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Přitiskněte k sobě obě plosky celou plochou. Pak ohněte plosky nohy tak, že se mezi nimi vytvoří „okénko“

d) leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Dělejte ploskami kroužky, dále špičky můžou kroužit okolo sebe jako mlýnek (dopředu i dozadu).

e) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel e) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Ploska položená na podložce. Krčte napínejte prsty a tím nohu posunujte dopředu a dozadu jako tzv. píďalka. Nebo se pokuste něco pod prsty shrnout př. kapesník, utěrku..

f) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel f) Leh, sed, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Ohnutím plosky zvedejte předměty (tužka, kapesník, šátek..)

g) Leh na zádech o podepřených loktech, v kyčelních, kolenních kloubech pravý úhel. Ohnutím plosky zvedejte předměty (tužka, kapesník, šátek..) a pak je předávejte z jedné nohy do druhé, tužkou můžete i kreslit

h) Leh, sed, položte míček před skrčené nohy a zkuste jej nohama zvednout popř. vyhodit. Při pohybu vtočte obě chodidla dovnitř tak, aby se míče dotýkala hlavně zevní hrana. Čím menší míček, tím je cvik složitější.

i) Sed nebo leh, jednu nohu položte na protilehlé koleno a zevní hranou suňte po protilehlé noze nahoru a dolů, jako byste ji chtěli masírovat

j) Sed, jednu nohu položte na protilehlé koleno, stiskněte ruku v pěst a vystupujícími klouby masírujte plosku nohy po celé ploše, jako byste chtěli zavrtat pěst do chodidla.

k) Sed, leh, jednu nohu položte volně na podložku, palcem jedné ruky nebo palci obou rukou vytvářejte kroužky, vlnky po chodidle. Masírujete a prokrvujete tak svaly.

l) Sed, noha volně na podložce, jednou rukou odtahujte palec od ostatních prstů. A kružte palcem. Důležité jako prevence vybočeného palce.

- další vhodnou terapií je chůze naboso po nerovném terénu, kterou se zvyšuje stabilita kloubů v kotníku zajišťující pérování nohy při chůzi

- plochá noha je častou příčinou šikmé pánve, valgózních a varózních kolenou (nohy do „X“ a „O“) a tím i vadného držení těla a bolesti zad - nejlepší prevencí je tedy vhodná obuv a pohybová aktivita