Hnízdní parazitismus Synodontis petricola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PTÁCI 3.
Advertisements

Bažant obecný (Phasianus colchicus)
Honza Martinek 3.A Lyska černá.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Pěnkava jikavec Autor: Tomáš P..
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
KIN RECOGNITION Lucie Reichová.
Chov ptáků Pozor, přistávám! Kde jsi zase lítal?!.
Tučňák brýlový Tučňáci
PARAZITISMUS Veronika Holcová 2005.
Test paraziti Míra Rychna.
Tučňáci Katka Krejsová.
Kopřivka obecná (Anas strepera)
PTÁCI Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Infanticida Zabíjení mláďat téhož druhu
Dudek Chocholatý.
Ptáci.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CHOVÁNÍ PTÁKŮ Schopnost letu, stálá tělesná teplota a vejcorodost umožňují ptákům velké rozšířění= od tropů po polární oblasti (nejvíce jižní Amerika,
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Zdroj obrazového materiálu
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sojka obecná Garrulus glandarius.
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Ledňáček říční.
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN
PTÁCI.
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Kivi hnědý.
Ptáci – rozmnožování,hnízdění
Lucie Gabryšová Michael Sekyra
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
PTÁCI.
Latinský název: (Melopsittacus undulatus) Žijí v Austrálii Aktivní ve dne Živí se zrním.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název projektu: Živá příroda ve škole
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_04_Přírodopis 7.ročník_Chování ptáků Téma: Chování ptáků CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: srpen.
Kavka obecná David Švarc Gymnázium Budějovická 680 Praha 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Kavky potřebují pomoc Daniel Dvořák 6.B. Kavka obecná Corvus monedula Samec-délka křídla :223 mm do 250 mm Samice-délka křídla od : 214 mm do 243 mm Samec-hmotnost.
08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál.
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
PTAKOPYSK PODIVNÝ NICOLE VŠETULOVÁ.
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Etologie ptáků.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření duben 2013 Ročník
Ptáci okraje lesa, křovin a otevřené krajiny
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
VY_52_INOVACE_64_Ptáci vod – učební text
Veverka známá - neznámá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Základní škola, Hradec Králové
Rozmnožování a chování ptáků
Transkript prezentace:

Hnízdní parazitismus Synodontis petricola

Definice Rozmnožovací strategie některých organismů, která spočívá v přenechání péče o mláďata jiným jedincům téhož nebo jiného druhu

Příklady organismů Ryby Hmyz Ptáci sumcovitá ryba Synodontis multipunctatus některé včely, vosy čeledě Chrysididae, někteří mravenci Hmyz Ptáci sýkořice vousatá (Panurus biarmicus) polák americký, polák dlouhozobý, snovač kukaččí, kachna kukaččí, sýkořice vousatá, někteří špačci, vlaštovky, kukačky, lysky, medozvěstky, racci známo v různé míře asi u 1% ptáků

Dělení I. Pravý hnízdní parazitismus - systematické kladení vajec do hnízd jiného druhu nebo druhů - druh o mláďata nikdy nepečuje - např. některé kukačky, snovač kukaččí, kachna kukaččí, některé včely, medozvěstka rodu Indicator medozvěstka hnědohřbetá Příležitostný hnízdní parazitismus - příležitostné nakladení vajec do hnízda vlastního, nebo příbuzného druhu - častý - např. špaček obecný, sýkořice vousatá, vlaštovka obecná

Dělení II. Vnitrodruhový (intraspecifický) - častý v případě příležitostného hnízdního parazitismu Mezidruhový (interspecifický) - méně častý u příležitostného a výlučný u pravého hnízdního parazitismu vdovka (Vidua obtusa)

Přizpůsobení parazita Ptáci Přizpůsobení parazita Silnější mláďata Přizpůsobení doby kladení době hnízdění hostitele Líhnou se dříve – někdy zadržení hotového vejce ve vejcovodu Podobná vejce Silnější zobák na proklování skořápky, nebo např. u medozvěstky k zahubení ostatních mláďat severoamerický polní špaček „cowbird“ (Molothrus ater) Kukačky - Vynášení ostatních mláďat a vajec v prohlubni na zádech (vyhazovací reflex)

Hostitel Ptáci hnízdo s jedním vejcem špačka Molothrus ater Schopnost rozeznat cizí vejce, mláďata – vynesou je nebo opustí hnízdo Vejce může být vyhozeno nebo rozklováno (u malých hostitelů) Pokud na chvíli opustí hnízdo a při návratu zpozorují parazitující druh, hnízdo opustí hnízdo s jedním vejcem špačka Molothrus ater Výběr hnízdiště, posunutí doby kladení vajec, ochrana teritoria (skupinová obrana) Způsob výživy (např. kukačka se většinou neuživí u ptáků krmících svá mláďata natrávenými semeny) Změna barevnosti vajec (každá snůška může být jinak barevná) Charakter hnízd (např. snovači – úzké vstupy do hnízd)

Rozpoznání parazitického mláděte Podle volání mláděte při žádosti o potravu Pokud mládě vyžaduje příliš mnoho péče – aby se rodiče vyhnuli přílišnému vyčerpání takto můžou také diskriminovat cizí mládě Pokud mládě vyžaduje péči příliš dlouho – mohlo se vyvinout i nezávisle na parazitismu (z důvodu počasí nebo nemoci se mohla prodlužovat doba dospívání) Mláďata parazitů, která vyhazují ostatní z hnízda, mohou být rozpoznána právě z důvodu úbytku potomstva v hnízdě

Krmení Krmení parazitického mláděte často krmeni potravou nižší kvality asi ne kvůli rozeznání (to by byla zřejmě opuštěna), ale z důvodu častého intenzivního žádání potravy (při větší rychlosti hledání potravy je nalezena spíš méně kvalitní) Mládě je často (pokud je zároveň s vlastními mláďaty rodičů) méně aktivní v žádostech o potravu – snižuje pravděpodobnost rozpoznání

Důsledky hnízdního parazitismu: Vybírají si větší hnízda hostitele, proto v oblastech s výskytem kukačky jsou hnízda menší Pro parazita i hostitele jsou výhodnější menší snůšky. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč mají ptáci menší snůšky, než by mohli optimálně mít.

Kukačky Různé strategie podmínky výběru jiného druhu: otevřené hnízdo, krmení hmyzem často rozeznáno nejčastějším hostitelem na území ČR je rákosník obecný v některých oblastech dosahuje stupeň parazitace kukačkou u rákosníka obecného až 15% (soustava lužnických rybníků), v extrémních případech až 60% (Maďarsko); někdy zcela bez parazitismu U žádného evropského hostitele kukačky se nevyvinula schopnost rozeznat již vylíhnuté mládě parazita Různé strategie staví hnízdo a pečují o mláďata několik samiček naklade vejce do 1 hnízda, ale nestarají se stejnoměrně hnízdo jiné kukačky nebo jiného ptačího druhu

Nakladení kukaččího vejce sameček hostitelského páru hlídá hnízdo samička kukačky hlídkuje skrytá na místě, které není to úplně nejbližší u hnízda jakmile samička hostitele naklade 1 – 2 vejce, přilétá kukačka, aby nakladla své vejce kladení trvá i několik minut samička jedno nebo dvě vejce hostitele sežere, aby snížila nápadnost a získala živiny na další snůšku samice kukačky naklade během hnízdní sezóny kolem 20 vajec vytlačením ostatních vajec kukačkou rodiče přichází o možnost srovnat svá vlastní mláďata s mládětem kukačky, ale například modropláštník nádherný (Malurus cyaneus) srovnání nepotřebuje péče o kukaččí mládě je ve srovnání s mláďaty např. rákosníka náročnější více potravy místo 11 dní do vyvedení 21 – 23 dní další tři týdny přikrmování mimo hnízdo

vosa čeledi Chrysididae Děkuji za pozornost