Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál."— Transkript prezentace:

1 08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál přibližuje dětem život stálých a tažných ptáků. Žáci si připomenou, kteří ptáci tráví zimu u nás a kteří odlétají, získají více informací o životě čápa bílého, vlaštovky obecné a kukačky obecné. Na závěr si získané vědomosti společně zopakují.

2 Ptáci na jaře Příroda na jaře je plná proměn. Nejen, že všechno krásně kvete a zelená se, ale také se začíná ozývat ptačí zpěv.

3 Někteří ptáci u nás přezimují, tráví zimu v naší vlasti. Říkáme jim stálí ptáci. Které ptáky jste mohli vidět v zimě u krmítka? sýkora straka hýl kos vrabec ledňáček drozd

4 V zimě jim lidé sypali do krmítka potravu. Škrtněte, co pro ptáky není vhodné. čokoláda oves kukuřice slunečnicová semínka žvýkačky pšenice mák proso oplatky ptačí zob řízek zmrzlina ořechy kynuté pečivo

5 Takhle je to správně. oves kukuřice slunečnicová semínka pšenice mák proso ptačí zob ořechy

6 Z teplých krajin ( z Afriky, z jižní Evropy…) se k nám vracejí ptáci, kteří museli na podzim odletět, protože by tady v zimě zahynuli hlady. Živí se totiž mouchami, červy, brouky, larvami, žábami… Říkáme jim stěhovaví nebo také tažní ptáci. Které stěhovavé ptáky znáte?

7 Nejdříve – již v únoru a březnu - přilétají: skřivan polní a špaček obecný. Jistě znáte pranostiku: Na Hromnice musí skřivánek vrznout i kdyby měl zmrznout. (Hromnice – 2. února) V březnu a v dubnu přilétají: čáp bílý, kachna divoká, holub doupňák a holub hřivnáč, pěnkava obecná V dubnu a v květnu se k nám vrací: jiřička obecná, vlaštovka obecná, kukačka obecná, lejsek šedý, rákosník obecný, rorýs obecný

8 Víte, že? Čáp bílý je nejčastěji k vidění na loukách, polích, u vody. Dožívá se 8 – 10 let. Jeho nejoblíbenější potravou jsou žáby, ryby, hmyz, larvy, hraboši, krtci… Hnízda si staví na stromech, na komínech, na sloupech, na střechách, převážně z větví a klacků. Samice snáší 2 – 4 vejce a zahřívají je střídavě oba rodiče. V ČR patří mezi ohrožené druhy.

9 Víte, že? Vlaštovka obecná má ocas vykrojený do vidličky, dlouhá špičatá křídla, bílé břicho. Její nejoblíbenější potravou je létající hmyz, který chytá v letu nebo na vodní hladině. Když dlouho prší, trpí vlaštovka hladem, protože vlaštovka chytá svou potravu pouze v letu a hmyz – jako mouchy, brouci a motýlci za deště nelétají. Hnízdo si staví ve tvaru misky z bláta a slin, vystlané peřím a senem. Nejoblíbenější místo pro stavbu hnízda jsou chlévy – připevňují je těsně ke stropu. Samice snáší 4 – 5 bílých vajec s červenohnědými skvrnami. Na vajíčkách sedí samička, mláďata krmí oba rodiče. Samičky takto vysedí a vychovají mláďata zpravidla 2 – 3 krát do roka.

10 Víte, že? Kukačka obecná žije v lesích a parcích. Sameček se ozývá známým kukáním „KUKU“ (samička vydává jiný zvuk „kvi-kvi-kvi“) Její oblíbenou potravou je hmyz - brouci, housenky, motýli. Hnízdo si nikdy nestaví, ale svá vajíčka klade do hnízd jiných ptáků (rákosníka, červenky…) a ti se o její mládě starají. Malá kukačka se většinou vylíhne jako první a snaží se ostatní vejce z hnízda vyhodit – někdy se jí to povede a pak je péče cizích rodičů věnována celá jen jí. Kukačka je ale také velmi užitečný pták – jako jediný druh u nás se živí velkými chlupatými housenkami, které okusují listy a kůru stromů a tím zachraňuje celé lesy. A protože kukaček u nás ubývá, byla vyhlášena ptákem roku 2010.

11 Co jsme si zapamatovali? 1.Jak se nazývají ptáci, kteří u nás přečkali zimu? 2. Označte ptáky, které jste mohli vidět v zimě u krmítka: jiřička sýkorka čáp drozd kos vrabec skřivan straka 3. Je tato potrava vhodná pro ptáky? zrní - hranolky - ořechy – buchty – mák – kukuřice - stálí ANO NE ANO NE ANO

12 1.Jak se nazývají ptáci, kteří u nás nepřezimují? _____________________ 2. Označte ptáky, kteří odlétají do teplých krajin: čáp, sýkorka, vlaštovka, jiřička, kos, kukačka, datel, skřivan 3. Kdo si staví hnízdo na komíně? _____________ 4. Jak loví vlaštovka potravu? ________________ 5. Kdo snáší vajíčka do cizích hnízd ? ___________ Stěhovaví nebo tažní čáp kukačka v letu

13 A nezapomeňte: Na jaře si ptáci staví nebo opravují hnízda, kladou do nich vajíčka a rodí se jim mláďátka. Nikdo se nesmí dotýkat ani vajíček ani malých ptáčátek! Samička už by je potom nechtěla a oni by bez její péče zahynuli!

14 Citace – použité ilustrace: galerie Microsoft PowerPoint


Stáhnout ppt "08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google