Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN"— Transkript prezentace:

1 ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN
Gabriela Plašilová

2 ROZMNOŽOVÁNÍ Rozmnožování je jedna ze základních vlastností všech živočichů a rostlin. Rozmnožování známe dvojí: pohlavní a nepohlavní. Pohlavní rozmnožování – dochází při něm ke spojení samčích a samičích buněk. Nepohlavní rozmnožování – nedochází při něm

3 NEPOHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ
Nepohlavně se rozmnožují některé rostliny a houby. Houby se rozmnožují pomocí výtrusů. Výtrusy se šíří pomocí větru, při dopadu na zem z nich vyroste nová houba. Výtrusy se tvoří na spodní straně klobouku.

4 ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Rostliny se mohou rozmnožovat několika způsoby:
Výtrusy (např. mech a kapradiny) Semeny (např. pampeliška) Část rostliny se oddělí a vyroste z ní nová (např. tulipán) Aby se rostliny mohly rozmnožovat, musí dojít k opylení. Rozmnožovacím orgánem je květ, ve kterém jsou samčí a samičí buňky.

5 ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ
Většina živočichů se rozmnožuje pohlavně. Většinu živočichů rozdělujeme na samce a samice. Samci mají pohlavní buňky spermie. Samice mají pohlavní buňky vajíčka. Spojení spermie a vajíčka je oplodnění. K oplodnění může dojít buď mimo tělo – např. u ryb, nebo uvnitř těla – např. lidé, savci, někteří plazi a ptáci.

6 VÝVOJ MLÁDĚTE Oplozené vajíčko se začne vyvíjet a pak z něj vznikne mládě. U plazů a ptáků sice dojde k oplodnění uvnitř těla, ale samice vajíčka nakladou do hnízda a mládě se vyvíjí mimo tělo matky. U savců také dojde k oplodnění uvnitř,ale mládě se vyvíjí vevnitř v matce až do porodu.

7 DOBA VÝVOJE Doba vývoje mláďat uvnitř těla matky je u každého živočicha jiná. Například těhotenství u člověka trvá 9 měsíců. U kočky těhotenství trvá 9 až 10 týdnů. U křečka je to asi 21 dní. U psa je to asi 63 dní. U žirafy 14 až 15 měsíců. U gorily je to stejné jako u lidí, tedy 9 měsíců.

8 OBRÁZKY

9 OBRÁZKY

10 NĚCO NAVÍC Slon ve 12. měsíci těhotenství. Slonice nosí svá mláďata 22 měsíců, nejdéle ze všech savců.

11 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN"

Podobné prezentace


Reklamy Google