VEJCE Použitý zdroj: http://www.vladahadrava.xf.cz/vejce.html.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Praktická škola dvouletá
Advertisements

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Bc. Daniel Vančura I. ročník
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Chemická stavba buněk Září 2009.
Ovoce – Význam ve výživě
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Ptáci autor: David Hainall.
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Luštěniny Ing. Alena Říhová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
2. Laboratorní práce Pozorování ptačího vejce a peří
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa - Zelenina
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa – Med
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Rozmnožování a chování ptáků
Transkript prezentace:

VEJCE Použitý zdroj: http://www.vladahadrava.xf.cz/vejce.html

VEJCE - pro potravinářské účely se používají vejce slepičí (křepelčí jako lahůdka). Z hlediska výživy jsou vejce vedle mléka a masa nejhodnotnější potravinou. Složení: bílkoviny, žloutkový olej, sacharidy, minerální látky (Ca, P, Fe, S, Mg) vitamíny ( A, D, B1, B2,B12 ). Křepelčí vajíčka mají vysoký obsah ML a V. Význam: dobře stravitelné, záporem je obsah cholesterolu. Struktura vajec: skořápka (12%),podskořápková blanka, vzduchová bublina, bílek (58% řidší a hustší), žloutek (30%), poutka (tzv. chalazy) Tržní druhy vajec : Označují se na skořápce písmenem příslušné kategorie hmotnosti v kruhu nebo oválu. Vejce skupiny B nejsou hmotnostně tříděna

Další druhy vajec: - vejce perličky - hnědá skvrnitá skořápka, jemnější chuť, vaří se 3 až 5 minut - pštrosí vejce - v prodeji vzácně, má silnou skořápku, chutné, 20krát větší než slepičí - křepelčí vejce - dekorativní skvrnitá skořápka s černo-hnědým zabarvením, bohaté na minerální látky - černé vejce - používá se v čínské kuchyni, syrová kachní vejce se speciálně nakládají, mají nepatrně rybí příchuť, podávají se studená, krájená i se změklou skořápkou, nebo dušená

Úkoly: pozoruj tvar a zbarvení vejce pozoruj změny při pokápnutí skořápky 10% HCl po očištění skořápky lihem (benzinem) pozoruj pod lupou povrchovou strukturu skořápky čerstvé vejce stiskni v dlani čerstvé a uvařené vejce polož na rovnou plochu a dvěma prsty je roztoč pozoruj vzduchovou komůrku pozoruj stavbu slepičího vejce

VEJCE 1. skořápka (testa) 2. vnější papírová blána (membrana testa) 3. vnitřní papírová blána (membrana testa) 4. poutko (chalaza) 5. vnější řídký bílek (albumen rarum) 6. hustý bílek (album densum) 7. žloutková blána (membrana vitellina) 8. výživný žloutek 9. zárodečný terčík (tvořivý žloutek + zárodek) (discus germinalis) 10. tmavý (žlutý) žloutek (vitellus aureus) 11. světlý žloutek (vitellus aureus) 12. vnitřní řídký bílek (albumen rarum) 13. poutko (chalaza) 14. vzduchová komůrka (cella aeria) 15. kutikula