Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Menu – gastronomická pravidla
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_32_INOVACE_10_GAS_585_Mel
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
VY_32_INOVACE_10_GAS_582_Mel
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výrobní střediska v závodech společného stravování
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3. KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Organizace obsluhy.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Složitá a slavnostní menu
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Moučníky z listového těsta
BEZMASÉ POKRMY
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_16.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti jídelních lístků
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Speciální technologie 3. ročník obor kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Transkript prezentace:

Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 13.01.2013 ročník (obor) Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 13.01.2013 ročník (obor) a ubytovací služby tematická oblast Jídelní lístek Předmět Stolničení Anotace: v závodech veřejného stravování. číslo materiálu III/2-4-9

Jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh, ze kterých si host dobrovolně vybírá. Plní několik funkcí: propagační informační kontrolní usnadňuje nabídku Správně přiřaďte k jednotlivým funkcím urychluje objednávání, obsluhu a expedici ukládá se po dobu jednoho roku pro kontrolní orgány propaguje středisko nabízenými pokrmy informuje o cenách pokrmů

DRUHY JÍDELNÍCH LÍSTŮ http://www.restauraceusupa.cz/jidelnilistek.php Restaurační Stálé - mění se po třech měsících Denní - polední i večerní Kombinované - stálý lístek je doplněn denní vložkou lístku http://www.restauraceusupa.cz/jidelnilistek.php Kavárenský - menší nabídka polévek a pokrmů, více vaječných jídel a moučníků. Vinárenský - více studených pokrmů, minutky, sýry, méně moučníků. Barový - může být součástí nápojového lístku nabízí jednoduché úpravy pokrmů teplých i studených, je bez moučníků. Dětský - je rozdělen podle věku, menším dětem nabízí kaše větším běžné pokrmy v menších porcích. Speciální - používaný při mimořádných příležitostech (cizí kuchyně, zvěřinové, rybí hody atd. Cizojazyčné - v mezinárodních provozech.

NÁLEŽITOSTI JÍDELNÍCH LÍSTKŮ Náležitosti jsou: - název závodu, střediska, popř. i adresa, - kategorie do které je středisko zařazeno, - datum nebo období platnosti, - u denních označení "polední", - cena za pokrm, - upozornění na změny váhy (ryby), - jméno odpovědného pracovníka za ceny pokrmů - vedoucí, účetní, - jméno odpovědného pracovníka za přípravu jídel - ........................(doplňte), http://office.microsoft.com/cs‐cz/ http://office.microsoft.com/cs‐cz/

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍHO LÍSTKU http://misiin.blog.cz/1107/pohyblivy‐smajlici Při sestavování jídelního lístku je třeba přihlížet na: - věkovou skupinu, - roční období, - technologickou úpravu pokrmů (pestrost úprav), - barevnost pokrmů, - sortiment (bohatost, pestrost použitých surovin), - cenovou různorodost (levnější, nákladnější), http://office.microsoft.com/cs‐cz/

GASTRONOMICKÁ PRAVIDLA Podle ustálených pravidel uvádíme pokrmy na jídelním lístku v tomto pořadí: - studené předkrmy - polévky - teplé předkrmy - ryby - drůbež - zvěřina - dětské pokrmy - lehká zdravotní jídla - speciality dne, šéfa kuchyně, střediska, krajové aj.., Správně přiřaďte: hrabavá, vodní, speciálně upravené v polovičných porcích, saláty,plněná vejce,zelenina pernatá, nízká, vysoká, černá, z ryb, masa, vajec, zeleniny, hub, těstovin, dietní pokrmy, sladkovodní, mořské, mořští živočichové, vývary, zahuštěné, zvláštní,

- hotové pokrmy - z masa hovězího, telecího, vepřového, mletého, skopového, z drobů, - bezmasé pokrmy - ze zeleniny, luštěnin, vajec, brambor, moučné a sladké pokrmy, - přílohy - z brambor, mouky, zeleniny, rýže, - kompoty - z jedhoho druhu, míchané, - saláty - čerstvé, sterilované, - sýry - krémové, tvrdé, plísňové, - moučníky - teplé, studené, krémy, poháry - zmrzliny - bez šlehačky, poháry se šlehačkou, speciality, - ovoce - domácí, dovážení (podle velikosti), V běžném provozu mohou být některé skupiny sloučeny: - např. ryby, drůbež, zvěřina, - teplé a studené předkrmy, - teplé a studené moučníky, Některé skupiny pokrmů nejsou uváděny vůbec závisí to na kategorii a poptávce. http://misiin.blog.cz/1107/pohyblivy.smajlici

OTÁZKY A ÚKOLY http://misiin.blog.cz/1107/pohyblivy‐smajlici Vysvětlete co je to jídelní lístek. Uveďte funkce, které jídelní lístek plní. Jaké druhy jídelních lístků znáte? Popište jaké náležitosti má mít jídelní lístek. K čemu je důležité přihlížet při sestavování jídelního lístku? Kdo odpovídá za ceny uvedené na jídelním lístku? Kdo je odpovědný za přípravu pokrmů, které jsou uvedeny na jídelním lístku? Co jsou to gastronomická pravidla? http://misiin.blog.cz/1107/pohyblivy‐smajlici Přineste jídelní lístky z několika restaurací a poznačte: - jak jsou sestaveny, - mají-li všechny náležitosti, - je-li dodržena pestrost, - jaké mají ceny, - jak jsou graficky zpracovány, - jaké mají nedostatky.

Zdroje https://www.google.cz/search?hl=cs&q=jídelní%20lístky%20vzory&tbs http://www.restauraceusupa.cz/jidelnilistek.php http://www.expoprag.cz/index.php/cs/restaurantexpo/detskyjidelnilistek http://office.microsoft.com/cscz/ http://misiin.blog.cz/1107/pohyblivysmajlici ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN