NÁRODNÍ PARKY ČR A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_02.
Advertisements

STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Významná Chráněná území v čr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Střední škola zemědělská a přírodovědná
ČESKÁ REPUBLIKA – OCHRANA PŘÍRODY
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Česká republika: Národní parky Hospodářský zeměpis
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Ochrana přírody v ČR.
Národní parky České republiky
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Pokud jsi připraven/a, klikni sem
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Transkript prezentace:

NÁRODNÍ PARKY ČR A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI Pravčická brána v NP České Švýcarsko

ROČNÍKOVÁ PRÁCE 2012 Název : Národní parky a Chráněné krajinné oblasti v ČR. Vypracovala : Anna Savićová

CO TO VLASTNĚ NÁRODNÍ PARK JE? Národní park je rozsáhlé území , jedinečné v národním nebo mezinárodním měřítku , jehož značnou zaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy .

NÁRODNÍ PARKY V ČR V České republice se nachází 4 NP : KRNAP – Krkonošský národní park Národní park České Švýcarsko Národní park Podyjí Národní park Šumava

KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Krkonošský národní park je chráněné území v severní části České republiky . Byl vyhlášen 17.5.1963 Přírodní poměry Krkonoš jsou velmi rozmanité - geologické podloží, jeho dynamický vývoj v minulosti, ovlivnění chladným klimatem a následné oteplení mělo za následek vznik rozmanitých biotopů a zachování pro naši přírodu vzácných druhů jak rostlin, tak živočichů. Vyskytuje se zde asi 300 druhů obratlovců a přes 1200 druhů cévnatých rostlin a několikanásobně více výtrusných rostlin (jako mechy, hlenky, kapradiny, lišejníky atd.). Nachází se zde také nejvyšší hora Česka – Sněžka

NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Je lesnaté území v České republice , na kterém je ustanoven zvláštní režim ochrany životního prostředí. Národní park Šumava byl založen 20. března 1991. Rozloha NP Šumava je 680,64 km2. Znak Národního parku Šumava v současnosti ukazuje dva živé šumavské stromy, jeden suchý mezi nimi, a za nimi je vidět vrchovina. Nejvyšší horou na území národního parku Šumava je Plechý (1378 metrů) ležící v geomorfologickém okrsku Plešská hornatina. Plechý je zároveň i nejvyšší horou české a rakouské Šumavy

NÁRODNÍ PARK PODYJÍ Je dosud jediným moravským národním parkem. Byl vyhlášen 1. července 1991 . Jeho rozloha je 63 km2. Národní park Podyjí je se svou rozlohou nejmenším národním parkem v České republice. NP Podyjí se rozkládá podél řeky Dyje protékající 40 km dlouhým, hlubokým meandrovitým údolím mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem.

NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO Je jeden ze čtyř národních parků Česka. Nalézá se v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko a Chřibská a zaujímá oblast při státní hranici s Německem, která ho odděluje od NP Saska Švýcarsko. Oblast národního parku České Švýcarsko náleží do geomorfologického celku Děčínské vrchoviny. Rozloha NP 79 km2. Význačné jsou též soutěsky Kamenice a Křinice. Byl založen 1. ledna 2000

CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI (Výběr CHKO )

Co to jsou Chráněné krajinné oblasti Chráněná krajinná oblast (CHKO) je v českém a slovenském systému ochrany přírody od poloviny 50. let 20. století (od vyhlášení prvních zákonů o státní ochraně přírody) označení pro velkoplošné chráněné území nižšího stupně ochrany, než jaký platí pro národní parky.

CHKO KŘIVOKLÁTSKO Byla vyhlášena 24. listopadu v roce 1978. Rozloha je 628 km2. Věkově rozrůzněné lesní porosty jsou útočištěm celé řady ohrožených druhů živočichů, především měkkýšů a dalších drobných bezobratlých. Hojně jsou rozšířeni obojživelníci a plazi. Na Křivoklátsku pravidelně hnízdí celkem 120 druhů ptáků včetně vzácného výra velkého a čápa černého. Více než 63 % území pokrývají převážně listnaté a smíšené lesy.

CHKO KOKOŘÍNSKO Byla vyhlášena 19 . března v roce 1976 . Chráněná krajinná oblast zaujímá rozlohu 271,57 km² V třetihorách došlo na mnoha místech k průnikům sopečných vyvřelin (čedič, znělce, trachyty a jiné) které tvoří vrcholky v krajině .

CHKO ČESKÝ RÁJ Chráněná krajinná oblast Český ráj je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v Česku. Byla založena 1. března 1955. Chráněná krajinná oblast Český ráj je rozdělena do tří samostatných částí Většinu podloží chráněného území tvoří tzv. kvádrové pískovce, které tu byly uloženy v období křídy.

CHKO ČESKÝ KRAS Byla vyhlášená 19. března v roce 1976 . Rozloha je 128 km2. Jde o území tvořené převážně prvohorními usazeninami (vápenci, břidlicemi) silurského a devonského stáří s četnými krasovými jevy včetně jeskyní patřících k největším v Čechách. Nachází se mezi Prahou (Radotínem) a Berounem.

CHKO JIZERSKÉ HORY Byla vyhlášená 8.12.1967 . Její rozloha je 368 km2. Rozkládá se na větší části plochy Jizerských hor a na východě přímo sousedí s Krkonošským národním parkem. Většinu území CHKO Jizerské hory tvoří horniny krkonošsko – jizerského plutonu , který je tvořen granitem několika typů.

CHKO BESKYDY CHKO Beskydy byla vyhlášena 5. března 1973. Její rozloha je 1160 km2. Les pokrývá 71 % území . Zvláštní ochrana 50 maloplošných zvlášť chráněných území (MCHÚ)

Závěr Děkuji za pozornost