Já vím, že je něco horké, ale proč?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Tepelná výměna prouděním
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vnitřní energie, práce, teplo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
Molekulová fyzika a termika
36.1 Obsahy složitějších obrazců
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
23.1 Mechanická energie a její přeměny
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Prezentace tepla Skupina A.
Této práci říkáme elektrická práce.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Šíření tepla prouděním a zářením
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vedení tepla (kondukce)
Teplo ZŠ Velké Březno.
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
TEPLO.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vytápění Teplo.
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Já vím, že je něco horké, ale proč? Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 24.1 Vnitřní energie, teplo Co se děje z fyzikálního hlediska v látce, pokud se zvyšuje její teplota? Jak se teplo vypočítá? Jakým způsobem se zahřívají tělesa? Jak probíhá tepelná výměna? Já vím, že je něco horké, ale proč? Autor: Mgr. Petra Křivánková

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.2 Co již víme? Příklad : horkovzdušný balón Víme, že když látku zahříváme, zvětšuje svůj objem. Umíme měřit teplotu, známe, jaké jednotky se používají. °C Máme představu o tom, že látky kolem nás jsou složeny z částic. pevné skupenství kapalné skupenství plynné skupenství Anders Celsius navrhl Celsiovu stodílkovou teplotní stupnici Částice se stále neuspořádaně pohybují: jestliže je teplota tělesa vyšší, pohyb částic je rychlejší.

24.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Vnitřní energie tělesa - součet pohybových i potenciálních energií všech částic v tělese. - závisí na vzájemné poloze částic v tělese, vzrůstá s počtem částic a s teplotou tělesa. Vnitřní energii tělesa lze zvýšit třemi způsoby. Prvním způsobem je dotyk tělesa s jiným tělesem, které má vyšší teplotu (tepelná výměna). Druhým způsobem je působení síly, která koná práci (např. při tření). Třetím způsobem je pohlcení tepelného záření. - je fyzikální veličina udávající změnu vnitřní energie, kterou si předávají tělesa různé teploty. Teplo označujeme písmenem Q. Stejně jako energii měříme i teplo v joulech = J. Teplo Množství tepla dodaného nebo odebraného tělesu záleží na jeho hmotnosti, materiálu a rozdílu počáteční a koncové teploty. Vzorec: Q = c.m.(t – t0) c - měrná tepelná kapacita - je fyzikální veličina, která určuje, kolik tepla musíme dodat 1kg látky, aby se její teplota zvýšila o 1°C. Jednotka J/kg . °C. m - hmotnost Pokud t > t0, těleso přijme teplo. Pokud t < t0, těleso odevzdá teplo. Toto platí, pokud nedojde ke změně skupenství. (t – t0) - rozdíl teplot

24.4 Co si řekneme nového? Tepelná výměna Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.4 Co si řekneme nového? Tepelná výměna - je děj, při kterém pohybující se částice teplejšího tělesa narážejí na částice chladnějšího tělesa a předávají mu při tom část energie. probíhá 1. vedením – ve všech látkách, nejčastěji v pevných tělesech 2. prouděním - jen v kapalinách a v plynech 3. zářením – šíří se i vakuem Teplo se v různých látkách šíří různě – látky mají různou tepelnou vodivost. Tepelný vodič - látka, která vede teplo dobře (např. kovy), rychlá tepelná výměna Tepelný izolant - látka, která vede teplo špatně (např. kapaliny, plyny, dřevo, sklo nebo plasty), pomalá tepelná výměna

24.5 Procvičení a příklady Q = c.m. (t – t0) Q = 4,2. 0,35. 20 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.5 Procvičení a příklady V nádobě je voda o hmotnosti 350 g. Jaké teplo tato voda přijme, zvýší-li se její teplota o 20°C? c = 4,2 kJ / (kg . °C) Q = c.m. (t – t0) m = 350 g = 0,35 kg Q = 4,2. 0,35. 20 (t – t0) = 20°C Q = 29,4 kJ Q = ? kJ Voda přijme teplo o hodnotě 29,4 kJ. Byl by výsledek stejný, pokud by se jednalo o led a ten zvýšil teplotu z -22°C na -2°C? Ne, výsledek je jiný, voda a led mají různou tepelnou kapacitu. Jaký by byl výsledek, pokud by v nádobě byl místo vody glycerol? c = 2,4 kJ / (kg . °C) Q = 2,4 . 0,35. 20 m = 350g = 0,35 kg Q = 16,8 kJ Glycerol přijme teplo o hodnotě 16,8 kJ. (t – t0) = 20°C

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.6 Něco navíc pro šikovné Tepelná výměna prouděním – nastává v kapalinách a plynech. Přenos tepla – teplejší části kapaliny nebo plynu stoupají vzhůru a chladnější klesají dolů (důvodem jsou různé hustoty). Příklad: vzdušné a mořské proudy na Zemi. Tepelné záření (sálání) – zahřáté těleso vysílá do okolí tepelné záření. Zvýšení teploty tělesa při pohlcení tepelného záření je závislé na teplotě zdroje, na vzdálenosti od zdroje záření, na barvě a úpravě tělesa. využití – solární panely Jaká barva nejlépe pohlcuje tepelné záření? Umíš vysvětlit proč?

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 24.7 CLIL Heat is simply the transfer of energy from a hot object to a colder object. Heat: Q = c.m. (t – t0) heat exchange Thermal conductivity is the property of a material to conduct heat.

24.8 Test znalostí Jak se nazývá jednotka tepla? a/ N (Newton) Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.8 Test znalostí Jak se nazývá jednotka tepla? a/ N (Newton) b/ W (Watt) c/ J (Joule) d/ Hz (Hertz) 3. Teplo je část energie, kterou předá těleso __________ . a/ studenější teplejšímu b/ teplejší studenějšímu c/ podle okolních podmínek platí a/ nebo b/ d/ teplo je nezávislé na tělese Jakým způsobem probíhá tepelná výměna v pevných látkách? a/ prouděním b/ zářením c/ vedením d/ hořením 4. Jaké teplo přijme voda v nádobě o hmotnosti 12 kg, jestliže se zvýší její teplota o 30 °C? a/ 1,5 kJ b/ 1,6 kJ c/ 936 kJ d/ 830 kJ Správné odpovědi: c b a

24.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.9 Použité zdroje a citace Obrázky z databáze klipart Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, ISBN 80-7196-149-3 Odkaz DUM Chemie 1 (slide 2) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Anders-Celsius-Head.jpg/450px-Anders-Celsius-Head.jpg (slide 2) http://www.animfyzika.wz.cz/sirenitepla.swf (slide 4) physicsclassroom.com/class/thermalP/u18l1d.cfm (slide 7)

24.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace FYZIKA 24.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 8. ročník Klíčová slova Vnitřní energie, teplo, měrná tepelná kapacita, tepelná výměna vedením, prouděním, zářením. Anotace Prezentace popisující souvislost vnitřní energie tělesa s pohybem částic, definici tepla, značky, jednotky, výpočet tepla, tepelnou výměnu.