Svatomartinská konference 2009 Výměna informací v Čechách po Stavebních spořitelnách Robert Neruda první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Advertisements

TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
Kalkulace plných a variabilních nákladů
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Rozhodování českých soudů.
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
Stlačování marží (odmítnutí dodávek) v telekomunikacích Daniel Donath 12. listopadu 2010 Svatomartinská konference – poslední trendy a vývoj soutěžního.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Hospodářská soutěž v EU III. Dominantní postavení JUDr.
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Evaluace inovací Prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Ruská federace x WTO a OECD
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Co je riziko ? Z historie:
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Právo hospodářské soutěže
Právo hospodářské soutěže
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Ekonomika malých a středních podniků
Marketingový plán podniku
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Spojování podniků a funkce Komise na vnitřím trhu EU
Hospodářská soutěž v EU
Veřejné zakázky a „PPP“
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Transkript prezentace:

Svatomartinská konference 2009 Výměna informací v Čechách po Stavebních spořitelnách Robert Neruda první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Tato prezentace vyjadřuje názory autora.

2 Struktura prezentace Určitě: Rekapitulace případu Stavební spořitelny Úvahy do budoucna Případně bonus: Výměna informací v praxi ÚOHS Vertikální výměna informací A-B-C

3 Stavební spořitelny dle Úřadu chronologie 2004 – zahájeno řízení se šesti stavebními spořitelnami 2004 – první prvostupňové rozhodnutí –dohoda o výměně informací a jednání ve shodě při stanovování poplatků 2005 – první prvostupňové rozhodnutí –jen dohoda o výměně informací 2006 – druhé druhostupňové rozhodnutí –zrušeno, třeba doplnit ekonomickou analýzu dopadů 2006 – třetí prvostustupňové rozhodnutí –na základě ekonomické analýzy shledáno nebezpečí narušení soutěže 2007 – třetí druhostupňové rozhodnutí (R 161/2006 ze dne ) –potvrzeno, dohoda o výměně informací mohla vést k narušení soutěže

4 Stavební spořitelny dle Úřadu fakta Dohoda o výměně strukturovaných přehledů informací –měsíčně –data neagregovaná o –počtu nově uzavřených smluv –cílové částce –podílech na trhu vypočítaných dle obou těchto údajů … tedy data obvykle představující obchodní tajemství (námitka účastníků) –jednalo se o informace v takové kvalitě, v níž nejsou samostatně zjistitelné –trh – oligopolní, stabilizovaný, s omezeným počtem hráčů, selektivně transparentní –účast státních orgánů

5 Stavební spořitelny dle Úřadu teorie újmy Redukce či odstranění nejistoty ohledně předvídatelného jednání konkurentů –změna obchodní politiky jedné stavební spořitelny byla okamžitě porovnatelná s vývojem jejího tržního podílu a objemem výše vkladů –prakticky okamžitě odhalena úspěšnost zvolené obchodní strategie –usnadněné odčerpávání spotřebitelského prospěchu Závěr: –dohoda mohla mít za následek narušení soutěže –tj. potencialita efektu

6 Stavební spořitelny dle Krajského soudu v Brně KS v Brně 62 Ca 15/ ze dne Rozhodnutí ÚOHS zrušeno –nedostatečné důkazy ohledně negativních účinků –ani u horizontálních dohod o výměně informací na oligopolním trhu s vysokou frekvencí výměny citlivých informací neplatí presumpce protisoutěžního charakteru –ÚOHS musí prokázat možnost sjednocení postupu podniků v budoucnu –úvahy ÚOHS o potenciálním negativním efektu dohody na soutěž založené na ekonomickém znaleckém posudku označeny za fabulace Otázky: –obsah pojmů „cíl“ a „účinek“ dohody a jejich vztah? –nutnost rozlišovat „dohodu v užším smyslu“ a „jednání ve vzájemné shodě“

7 Stavební spořitelny dle Nejvyššího správního soudu NSS 1 Afs 78/ ze dne Rozsudek KS potvrzen –potvrzení relevance potenciálního účinku –neprokázána významná způsobilost identifikovat budoucí soutěžní chování vyměňované informace jako doklad úspěšnost soutěžní strategie, nikoli o soutěžní strategii jako takové, neodhalovaly další soutěžní postup –nesouhlas s teorií újmy nemožnost rychlého dotažení soutěžní strategie konkurentů absence contrafactual analýzy Závěr –formální znaky zakázané dohody prokázány, materiální (alespoň potenciál narušení soutěž) nikol Otázky –protisoutěžní cíl dohody jako subjektivní kategorie?

8 Stavební spořitelny závěry Co víme jistě: –dohoda o výměně informací jako samostatný delikt –pokud je prokázán alespoň potenciální protisoutěžní efekt –a tím je možnost snížení nejistoty ohledně budoucí obchodní strategie konkurentů –obecné konstrukce možných dopadů nedostatečným důkazem –relevantní kritéria: struktura trhu charakter vyměňovaných informací způsob výměny způsobilost reálně ovlivnit chování soutěžitelů Co nevíme: –existuje kategorie dohod o výměně informací zakázaných pro svůj protisoutěžní cíl? –jaký je vlastně standard důkazu o potenciálním efektu? (resp. lze jej vůbec prokázat?)

9 Jak dál? Potřeba –jasnější pravidla přetrvává nejistota soutěžitelů o právním hodnocení jejich jednání interpretace klíčových rozsudků je nejednotná –ECJ John Deere, UK Independent Schools chilling effect (zabránění pozitivních efektů) –jednotná pravidla nestejný přístup v různých jurisdikcích (Itálie vs. Německo) Iniciativa ECN a Úřadu v souvislosti s revizí pravidel pro horizontální spolupráci

10 Možné řešení – právní východiska Rozdělení protisoutěžních dohod na zakázané podle cíle nebo efektu –není legislativní, nýbrž doktrinální a aplikační –CFI v European Night Services aj. kritérium zřejmosti omezení soutěže –mělo by odrážet zkušenosti či převažující ekonomickou teorii –důsledky – přenos důkazního břemene (§ 3/4 ZOHS, čl. 81/3 Smlouvy ES) Reálný efekt dohody o výměně informací = dohoda o ceně, rozdělení trhu apod.

11 Možné řešení ekonomická východiska I. Výměna informací může být nebezpečná na oligopolních trzích 2 kroky: –identifikace povahy interakcí v odvětví Cournot competition Bertrand competition –posouzení klíčových faktorů předmět výměny dat (povaha a stáří dat) frekvence výměny dat dostupnost dat konkurentům/transparentnost odvětví míra homogenity produktu

12 Možné řešení – ekonomická východiska II.

13 Možné řešení první nástřel Dohody o výměně informací zakázané pro jejich protisoutěžní cíl –zřejmost narušení soutěže –např. častá výměna detailních citlivých informací o plánované cenové strategii v kontextu oligopolního trhu s homogenním produktem –možnost výjimky Dohody vždy povolené –např. výměna agregovaných dat s časovým odstupem na trhu s diferencovaným produktem Dohody s nutností prokázání potenciálního protisoutěžního dopadu –nutnost stanovit důkazní standard odlišný od prokázání jiného typu kartelové dohody –uznání přínosů např. zlepšení distribuce či marketingových strategií, optimalizace výrobkového portfolia, racionalizace výroby apod.

14 Bonus?

15 Výměna informací u ÚOHS – I. Český svaz pivovarů a sladoven –v ČSPS všichni významní soutěžitelé –podstata dohody členové poskytují ČSPS na měsíční bázi údaje o výstavu piva v daném měsíci, výstav v témže měsíci minulého roku, rozdíl a index obou údajů a informaci o exportu piva ČSPS zpracovává tabulku, kterou do jednoho měsíce rozesílá členům –neshledáno protisoutěžním Česká kancelář pojistitelů –databáze škod povinného ručení –přínosy pro spotřebitele

16 Výměna informací u ÚOHS – II. Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu „ČAPPO“ –účast – osm nejvýznamnějších soutěžitelů –plán vytvoření systému výměny informací o čerpacích stanicích –monitorovány měly být mj. údaje o prodaných objemech jednotlivých druhů pohonných hmot u čerpacích stanic –tyto údaje jsou na trhu dostupné pouze v souhrnu za všechny soutěžitele (několik set provozovatelů čerpacích stanic). –výměna informací mohla vést k selektivnímu zvýšení transparentnosti trhu a umožnit skupině nejvýznamnějších soutěžitelů sledovat úspěšnost jejich podnikání ve vztahu k nejvýznamnější konkurenci –předávané údaje mohly usnadnit koluzivní jednání –Úřad nedoporučil, ČAPPO od realizace ustoupila

17 Vertikální „A-B-C“ výměna informací Předání komerčně citlivých informací (budoucí cenová strategie) obchodníkem A obchodníkovi C přes dodavatele B (a případně zpět) Případy OFT: –Football Kit –Toys Dodavatel B Obchodník AObchodník C

18 Děkuji za Vaši pozornost. Další informace: Robert Neruda