Moje město Česká Lípa Mgr. Iveta Honzejková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

Proměny krajiny města Přerova v průběhu století
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Znojmo
Český stát za vlády Jagellonců
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Historické památky města MIKULOV
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Česká kultura v 16. století renesance
SVITAVY.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Pohlednice z Libereckého kraje Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Moje vlast Mgr. Iveta Honzejková.
Vizovice Eliška Kratinová.
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
Občanská výchova 6. ročník
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Název : Podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Číslo v digitálním archivu školy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Opava.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Olomouc.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
SNĚŽNÉ.
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
RISKUJ! VY_32_Inovace_01MT-3 autor: Mgr. Tereza Mačková
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Královské město Rakovník
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
Transkript prezentace:

Moje město Česká Lípa Mgr. Iveta Honzejková

Česká Lípa v informacích Česká Lípa se nachází v Severních Čechách. Byla postavena u vodního hradu Lipý při brodu přes řeku Ploučnici, kde existovala od 10. století malá slovanská osada. O založení města se kdysi zasloužili Ronovci, zejména Jindřich z Lipé , v letech 1305 - 1319, o jeho rozvoj pak Berkové z Dubé. Od poloviny 13. století je město trvale neosídleno. Velký význam mělo působení Albrechta z Valdštejna. Počet obyvatel : 37 000 Rozloha : 66 km ² Starostka města: Mgr. Hana Moudrá

Náměstí TGM Novorenesanční radnice z roku 1823, roku 1884 přestavěna, slouží svému účelu ve středu města, nám. T. G. Masaryka. Sklepy jsou gotické, protože zde radnice stávala i dříve, před několika ničivými požáry. Budova zčásti sloužila i jako spořitelna, soud a byla zde v roce 1900 i pobočka muzea. Náměstí doplňuje morový sloup Nejsvětější trojice a kašna dodnes funkční.

Červený dům Letohrádek Červený dům je v sousedství hradu Lipý. Nechal ho postavit jako lovecký zámeček Jetřich Berka z Dubé roku 1583. Budova ve stylu italské renesance je zvenku i dnes pěkně zdobená sgrafitovou výzdobou. Byla využívána k mnoha účelům, byla zde např. barvírna, hospoda a od roku 1933 pobočka městského musea.

Vodní hrad Lipý Vodní hrad Lipý založili v 13. století členové rodu Ronovců, pak se zvali Páni z Lipé. Původně dřevěný ležel u Ploučnice, její tok byl časem odkloněn. Ve 14. století byla postavena kamenná obranná věž. Byl dobyt husity i Švédy a postupně zpustl. V 19. a zkraje 20. století v něm byla rafinerie cukru, po roce 1945 byl odstřelen. Po roce 1990 započala jeho pozvolná rekonstrukce.

Augstiánský kláštěr Augustiánský klášter, nechal jej zřídit roku 1627 Albrecht z Valdštejna, dostavby trvaly 150 let. Bývala zde i škola, tiskárna, nyní je zde mj. Vlastivědné muzeum a galérie v České Lípě. Loretánská kaple, postavena roku 1698 v ambitu kláštera a Kostel Všech svatých, stavba přímo navazující na klášter, byl dokončena roku 1710.

Kavárna Union Kavárna Union je krásný secesní rohový dům v centru města. Postavený byl v letech 1906-1907 českolipskou firmou John a Jisba. V roce 1997 proběhla náročná rekonstrukce štukové výzdoby domu. V dřívějších dobách zde byl i kinosál, poté dlouhou dobu kavárna chátrá, po rekonstrukci opět slouží jako kavárna.

Kostel povýšení sv. kříže Gotický kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven v druhé polovině 14. století. Postupem let prošel několika úpravami a v roce 1897 byl regotizován architektem J. Mockerem do dnešní podoby. Další kostely : Bazilika Všech Svatých, kostel sv. Máří Magdaleny, Kostel narození Panny Marie, Evangelický kostel.

Poklopový pohyblivý jez Na řece Ploučnici uvnitř města České Lípy, postaven v roce 1910 dle konstrukce ing. J. Záhorského. V roce 1996 bylo zařízení restaurováno a lávka obnovena pro pěší. Část mechanismu pro pohyb rámů byla po konzervaci vyjmuta a vystavena na zvláštním podstavci vedle lávky.

Nemocnice Na sklonku prvního desetiletí 20.století byl na vršku za pivovarem u cesty do Písečné postaven okresní starobinec. Ústav vznikl za podpory bankéře Alfréda Sommera a otevřen byl 2. prosince 1908 k příležitosti šedesátého výročí vlády císaře Františka Josefa I. K jeho zbourání a nové výstavbě nemocnice došlo v letech 1976 – 1981.

Nádraží ČD Ve městě je důležitá železniční křižovatka řady tratí. Bylo vybudováno Městské nádraží, odkud odjel první vlak roku 1898 .

Název projektu: šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor výukového materiálu: Mgr. Iveta Honzejková Výukový materiál vytvořen: 6.8.2012 Výukový materiál je určen: 2. Ročník Člověk a jeho svět 32_191_moje město _59

Anotace: Prezentace je vytvořena pro žáky druhých tříd a je zaměřen na poznávání významných míst našeho města. Autor: Mgr. Iveta Honzejková Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Základní znalosti o naší vlasti. Speciální vzdělávací potřeby: Žádné Klíčová slova: město, historie, významné budovy Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání : Základní vzdělávání – první stupeň – první období Typická věková skupina : 7-8 let Celková velikost: 6,87 MB Použité zdroje: Fotografie jsou z alba autorky. Klipart Zoner Photo studio 12 Znak města a vlajka města z : http://www.mucl.cz/cz/mesto/o-meste/mestske-symboly/