Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proměny krajiny města Přerova v průběhu století

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proměny krajiny města Přerova v průběhu století"— Transkript prezentace:

1 Proměny krajiny města Přerova v průběhu století
Témata prací jednotlivých skupin: Proměny krajiny města Přerova v průběhu století I. Shromáždění starších a novějších fotografií, obrázků…,které mají vztah ke krajině Přerova II. Pořízení fotografií totožných míst z historických obrázků III. Shromáždění textových informací o účelu existence daného místa IV. Dotazníkové šetření občanů a jejich subjektivní hodnocení změny krajiny V. Kartografická tvorba(informace z územního plánu) VI. Vytváření prezentací, propagačních letáků a webových stránek.

2 Palackého třída

3 Palackého třída Palackého třída – dům se sloupy stojí dodnes.
Býval tam nápis Polotovary. Také domy s nápisem Vinárna Praha zde také zůstaly-dnes je zde železářství a domácí potřeby. Pravá strana se celá úplně změnila.

4 Mostní ulice

5 Mostní ulice Mostní ulice v pozadí se sokolovnou,
v dnešní době zde pouze přibylo parkoviště. V budovách na levé straně jsou obchody.

6 Městský dům a kostel Sv. Vavřince

7 Městský dům a kostel Sv. Vavřince
Okolí se změnilo, ale tyto dvě budovy vypadají stále stejně.

8 Městský dům Městský dům je střediskem kulturního a společenského života ve městě. Byl postaven v r ve stylu pozdního historismu. Nachází se na náměstí T. G. Masaryka, proti historické budově radnice. V objektu je velký a malý sál, kavárna a restaurace. Kromě plesů, koncertů a divadelních představení zde zasedá městské zastupitelstvo a každoročně se na podzim koná mezinárodní setkání jazzových hudebníků – Československý jazzový festival.

9 Žerotínovo náměstí

10 Žerotínovo náměstí Budovy vpravo zde v současnosti nestojí, vystřídaly je paneláky. Pod kostelíkem je již také jiná budova.

11 Pivovar

12 Pivovar Pivovar vypadá pořád stejně, je v něm hospoda, jen komíny
jsou jiné. A také mu přibyly sousední domy.

13 Náměstí T.G.M.

14 Náměstí T.G.M. Pohled na náměstí T.G.Masaryka,
jenž je historickým a kulturním centrem města. Nachází se zde Městský Dům a radnice.

15 Tšponův hostinec

16 Tšponův hostinec V té budově už Tšponův hostinec není, je zde jen Taverna. Ve 20. letech byl však poměrně frekventovaným místem. Každou středu a pátek se na place před hostincem konaly trhy.

17 Horní náměstí

18 Horní náměstí Areál Horního nám. s goticko-renesančními a částečně barokními domy patří k historickému jádru města, které zůstalo nedotčeno rozsáhlou přestavbou. Nejvzácnější dům je tzv. Korvínský s číslem 31 se zachovalým renesančním portálem z roku 1570.Na náměstí stojí socha Jana Blahoslava, dílo Františka Bílka z roku 1923 a v jihovýchodním rohu se nachází kaple sv. Jiří ze 13. stol.

19 Zámek + Muzeum Komenského

20 Zámek + Muzeum Komenského
Pozdně gotický zámek na Horním nám. s renesančními prvky, stojící na místě původního hradu, byl na zámek přestavěn v 60. letech 16. století a v letech 1596 – náležel Žerotínům. Město Přerov koupilo zámek v roce 1918 a přistoupilo se také k jeho důkladné obnově. V současné době v něm sídlí Muzeum Komenského.

21 Tyršův most

22 Tyršův most Tyršův most, který je v současné době nahrazen jen úzkou ocelovou lávkou pro pěší,byl roku 1903 postaven jako jeden z prvních betonových mostů vůbec (ing. Hrzán). Pravděpodobně jej stavěli italští mostaři podle francouzské školy. V roce 1932 byl pojmenován jako Tyršův most. Později (v roce 1945 ) jej fašisté vyhodili do povětří.

23 Komenského ulice

24 Komenského ulice Tato ulice se během let příliš nezměnila, dodnes stojí téměř všechny budovy. Staré fotografie dokumentují poklidnou atmosféru ulice ve 20. letech, kdy zde byla promenáda. Dnes však touto frekventovanou částí města denně projede spousta kamionů i aut.

25 Kozlovská ulice

26 Kozlovská ulice V minulosti
byla úzkou dlážděnou uličkou s řadovými domky. Na místě dnešního supermarketu Albert stávala kdysi hospoda Pod Valy s letní zahrádkou a dokonce s kuželkářskou dráhou. Zkrátka jak můžeme vidět ve filmech kde jsou záběry hospod z "první republiky".

27 Budova nádraží

28 Budova nádraží Je stále stejná. Byla jen několikrát opravována fasáda a vestibul. Poslední rekonstrukce proběhla v nedávné době - v roce 2003.

29 Park Michalov

30 Park Michalov

31 Dům u bílého koníčka

32 Dům U Bílého koníčka Tento domeček stával kdysi údajně místo našeho Městského domu. Příliš mnoho informací jsme o něm bohužel nezjistili.

33 Ulice za mlýnem

34 Ulice za mlýnem Původní domy zde už nenajdete, ty které neustoupily jiným stavbám podlehly povodni v červenci Dnes na adrese „Za Mlýnem 1“ můžete nalézt jednu ze základních škol v Přerově.

35 Děkujeme Vám za pozornost!!
Kvarta A


Stáhnout ppt "Proměny krajiny města Přerova v průběhu století"

Podobné prezentace


Reklamy Google