BEZPEČNOSTNÍ A STRATEGICKÁ STUDIA BEZPEČNOSTNÍ POLITIKA ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Odpovědnost za přestupek
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Odpovědnost za přestupek
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Zánik trestů a ochranných opatření
10. Právní odpovědnost a její druhy
Trestní právo I. (hmotné) – 4. seminář Pojem trestného činu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Trestní právo Trestní zákon
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Pojem a základy právní úpravy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
David Suchánek. Smíchovská střední průmyslová škola Vypracovali: David Suchánek Petr Kejda Odborný konzultant: Norbert Bidrman.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Okolnosti vylučující protiprávnost
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Veřejnoprávní smlouvy
Právní odpovědnost.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Realizace práva.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Obecně Lucia Madleňáková
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Vývojová stadia trestného činu
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
studující v DSP Mgr. Kateřina Krejčiříková Mgr. Jan Vylegala
TRESTNÍ PRÁVO Souběh a recidiva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Základy trestní odpovědnosti
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 29. dubna
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Prostředky právní ochrany
Základy odpovědnosti za přestupky
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Název projektu: Moderní škola
Kybernetická obrana české republiky
Název vzdělávacího materiálu
Základy trestní odpovědnosti
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Shrnutí Jana Konečná.
Omyl - pokračování Přednáška
Právní problematika břehových porostů
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
GDPR a budoucí redakční praxe
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

BEZPEČNOSTNÍ A STRATEGICKÁ STUDIA BEZPEČNOSTNÍ POLITIKA ČR

NUTNÁ OBRANA A KRAJNÍ NOUZE

NUTNÁ OBRANA A KRAJNÍ NOUZE OSNOVA: - zákládní vymezení tématu a rozdílů - nutná obrana – o co jde, kdy se s nutnou obranou můžeme setkat - krajní nouze – o co jde, kdy se lze s krajní nouzí setkat - závěr

NUTNÁ OBRANA A KRAJNÍ NOUZE ROZDÍLY - Jde o okolnosti vylučující protiprávní jednání (protiprávnost) - Z pohledu bezpečnostní terminologie můžeme říct, že nutná obrana zamezuje realizaci intencionálních hrozeb (proti útoku) a krajní nouze neintencionálním (proti nebezpečí)

NUTNÁ OBRANA Jak významný je tento fenomén? Statistika nutné obrany neexistuje. Použití je velmi ojedinělé. Její možnost použití však může demonstrovat pomocí statistik kriminality. Kriminalita v ČR od 1.1.2007 do 30.9.2007 např. vykazuje cca 15.000 případů násilných trestných činů či 116.000 případů krádeží.

Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon § 13 Nutná obrana Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon: § 13 Nutná obrana Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku. Úprava v novém trestním zákoníku: § 29 Nutná obrana (1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. (2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Judikatura se většinou zabývá následujícími otázkami: Co je přiměřené a co nepřiměřené? - zbraně - síla obrany - časový okamžik obrany

6 Tdo 66/2007 Ze samotné podstaty věci vyplývá, že obrana musí být tak intenzivní, aby útok odvrátila, tj. musí být silnější než útok. 7 To 202/94 Samotná skutečnost, že obránce použije proti neozbrojenému útočníkovi zbraně, neznamená, že jde o obranu zcela zjevně nepřiměřenou způsobu útoku.

7 To 202/94 Samotná skutečnost, že obránce použije proti neozbrojenému útočníkovi zbraně, neznamená, že jde o obranu zcela zjevně nepřiměřenou způsobu útoku.

3 Tdo 840/2006 Riziko za výsledek konfliktu mezi útočníkem a obráncem musí nést především útočník. Pouze tak je možné ustanovení § 13 tr. zák. o nutné obraně aplikovat způsobem, který sledoval i zákonodárce, jestliže ve prospěch obránce v tomto ustanovení připustil poměrně širokou diferenci mezi intenzitou obrany. Za situace, kdy útok byl veden kameny, v intenzitě způsobilé přivodit zranění napadeného a současně byl prováděn na určitou vzdálenost, byla jediným použitelným a zároveň účinným prostředkem k odvrácení útoku na dálku střelná zbraň, kterou měl obviněný u sebe.

7 Tdo 461/2004 Není podmínkou nutné obrany ve smyslu § 13 tr. zák 7 Tdo 461/2004 Není podmínkou nutné obrany ve smyslu § 13 tr. zák. , aby se ze strany obránce jednalo o náhlé či nepřipravené jednání, které je jen okamžitou reakcí na situaci vyvolanou útokem. Nutná obrana má obvykle znaky úmyslného trestného činu, přičemž úmysl jednající osoby je dán i ve vztahu ke způsobenému následku.

11 To 1/78 Jde o překročení mezí nutné obrany, jestliže se pachatel zpočátku brání způsobem přiměřeným povaze a nebezpečnosti útoku směřujícímu proti zájmům chráněným trestním zákonem, ale po skončení útoku sám přejde do útoku s úmyslem vypořádat se s útočníkem, od něhož již nehrozí nebezpečí. Za následek způsobený v této fázi jednání je pachatel trestně odpovědný a nemůže se dovolávat, že jednal v nutné obraně ve smyslu § 13 tr. zák.

11 To 27/90 Při užití důvodu vylučujícího protiprávnost podle § 13 tr 11 To 27/90 Při užití důvodu vylučujícího protiprávnost podle § 13 tr. zák. o nutné obraně nemůže soud vycházet ze závěru, že útok ze strany poškozeného „velmi pravděpodobně neskončil“. Nelze-li tuto otázku provedenými důkazy zjistit zcela bezpečně, je nutno vycházet ze zásady in dubio pro reo a stran skončení či neskončení útoku na zájem chráněný trestním zákonem učinit závěr, že útok v době činu obviněné, která se mu bránila, trval.

11 To 27/90 Při hodnocení skutečností týkajících se trvání i nebezpečnosti útoku poškozeného vůči obviněné a jejím dětem z hlediska podmínek nutné obrany je třeba přihlížet i k psychickému stavu obviněné a k jejímu subjektivnímu náhledu na trvání a nebezpečnost útoku.

4 T 684/95 Podmínky nutné obrany ve smyslu ustanovení § 13 tr. zák 4 T 684/95 Podmínky nutné obrany ve smyslu ustanovení § 13 tr. zák. mohou být splněny i v případě, kdy oprávněný uživatel domu nutí jiného jednáním, které by jinak bylo trestným činem, např. pohrůžkou násilí, aby odešel z místa, které požívá ochrany domovní svobody a na němž neoprávněně setrvává.

KRAJNÍ NOUZE §14 trestního zákona č. 140/1961 Sb. Krajní nouze „Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo závažnější než ten, který hrozil“

KRAJNÍ NOUZE - Je stav, přímo hrozícího nebezpečí, který může být vyvolán působením přírodních sil (vichřice, požár, povodeň,…), událostí jiného charakteru (útok zvířete, technické nedostatky), nebo nebezpečným jednáním člověka - Subjekt odvracející toto přímo hrozící nebezpečí, není činěn odpovědným za způsobené škody

KRAJNÍ NOUZE - K jednání v krajní nouzi je oprávněn každý, nejen ten, kdo se ocitá v ohrožení - Pokud takto jedná osoba, která stav krajní nouze vyvolala, nezbavuje se odpovědnosti za škody jí způsobené – odpovídá tedy za škody původní i nově způsobené při odvracení

SUBSIDIARITA - Podmínkou krajní nouze je, že nebezpečí nebylo možno za daných okolností odvrátit jinak. Můžeme-li se nebezpečí vyhnout útěkem, není tu stav krajní nouze. Zpravidla se jednající osobě nabízí více variant jednání, spojenými s různou výší škod. - Subsidiarita: nemožnost odvrácení hrozícího nebezpečí jinak. Pokud je tu možnost odvrátit nebezpečí aniž by byl ohrožen jiný zájem, měla by být zvolena.

PROPORCIONALITA - Při jednání v krajní nouzi nesmí být způsobena škoda stejná nebo větší, než ta která již hrozila - Především se jedná o srovnání chráněného a obětovaného zájmu – zájem obětovaný se těší zvýšenému zájmu, jelikož není žádoucí, aby byla škoda přenášena na druhé - Rovnocenný zájem = je nežádoucí zachránění života obětováním života jiného, popř. zachránění vlastního majetku na úkor majetku cizího

VÝJIMKY Z KRAJNÍ NOUZE - Krajní nouze není přípustná proti další osobě jednající v krajní nouzi - Krajní nouze nenastává, pokud osoba, které nebezpečí hrozí je povinna jej podstupovat – lékaři, hasiči, vojáci, policisté.

LITERATURA Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, v platném znění http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=151&typ=r&levelid=oc_123.htm http://jujutsu.cz/jujutsu/jujutsu-a-zakon-cr/ http://trestnirizeni.mujblog.info/vyklad-pojmu/nutna-obrana-a-krajni-nouze Kuchta, J.: Nutná obrana Draštík a kol.: Přehled judikatury - Trestné činy proti životu a nutná obrana

Děkuji za pozornost