Průběh přípravy novely vodního zákona a charakteristika problematických bodů Seminář pro ZEV, VŽP, HV PS PČR 19. 11. 2009 Miroslav Král Novela vodního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Stavební zákon po novele s účinností od
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Právní úprava ochrany vod
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Novela vodního zákona č. 150/2010 Sb.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Stavební zákon a územní plánování
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Legislativní proces J.Kožiak.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Operační program Životní prostředí
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Vodoprávní otázky Mgr. Lucie Zatloukalová Ministerstvo zemědělství Medlov, června 2009.
Aktuální stav projednávání novely vodního zákona č. 254/2001 Sb.
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Vodohospodářské aktuality
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
o ochraně přírody a krajiny
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Nový zákon o ochraně ovzduší
Umisťování staveb.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Vodohospodářské aktuality
Legislativní proces v Parlamentu ČR
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Průběh přípravy novely vodního zákona a charakteristika problematických bodů Seminář pro ZEV, VŽP, HV PS PČR Miroslav Král Novela vodního zákona BVV 25. května 2010 BVV 25. května 2010 Veletrh URBIS TECHNOLOGIE 2010 Veletrh URBIS TECHNOLOGIE 2010 Zdeněk Horáček

Hlavní cíle a východiska transpozice evropské legislativy přezkum účinnosti aplikace zákona v praxi reakce na vývoj ve vodním hospodářství snižování administrativní zátěže úprava ekonomických nástrojů úprava správního trestání (včetně skutkových podstat sankcí)

 Příprava - podněty, pracovní skupiny, RIA od  Připomínkové řízení, krize 12/2008 – 03/2009  Předložení návrhu novely vládě  Legislativní rada vlády  Vládní návrh - usnesení č  Poslanecká sněmovna ST čtení  Projednání v ZEV, VŽP, HV 11/2009 – 01/2010  2. čtení (pozměňovací návrhy)  3. čtení (schváleno)  Senát ST 251 od  Projednání v VÚRVSŽP, VHZ 13. a  18. schůze Senátu  Prezident  Sbírka zákonůkolem  Účinnost  Úplné znění09/2010

Projednávání v Parlamentu zařazen mezi „vládními prioritami“ v Poslanecké sněmovně –druhé čtení 10. března 2010 (99 pozměňovacích návrhů) –největším problém úprava minimálních zůstatkových průtoků [§ 12 odst. 1 písm. c) a § 36] –schváleno třetím čtením 17. března (bod č. 7) – 207 NB (pův. 201) v Senátu –bezproblémové projednání –apelace na nezvyšování ceny vody

Nejvýraznější změny obecně úprava plánování v oblasti vod řešení srážkových vod zavedení výrobkového přístupu a vodohospodářských úprav zjednodušení některých řízení zavedení definice přirozených koryt vodních toků a s tím spojené zjednodušení revitalizací posílení významu zásobování obyvatelstva pitnou vodou z formálních změn - vyjasnění některých pojmů a institutů a vyjasnění vztahu vodního zákona k souvisejícím právním předpisům a již zmíněnou úpravu sankcí

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí POSÍLENÍ VÝZNAMU ZÁSOBOVÁNÍ OBYVATELSTVA PITNOU VODOU pozměňovací návrh SMO a SOVAK (v PS PČR) » účelem zákona též „přispívat k zajištěni zásobování obyvatelstva pitnou vodou“ (§ 1 odst. 1) » regulace nakládání s vodami pro zajištění využití vodních zdrojů vymezených v plánech rozvoje vodovodů a kanalizací [§ 12 odst. 3 písm. d)] » legalizace odběrů vody z vodních zdrojů při zajištění dodávky v mimořádných situacích [§ 109 odst. 1 ]

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí ŘEŠENÍ SRÁŽKOVÝCH VOD povinnost řešit srážkové vody již před stavebním povolením (§ 5 odst. 3) » vyhláška č. 501/2006 Sb., ve zn. v. č. 269/2009 Sb. [§ 20 odst. 5 písm. c)] vymezení stavebního pozemku pouze s vyřešením srážkových vod 1.vsakováním 2.zadržováním a regulovaným odváděním do povrchových vod 3.odváděním jednotnou kanalizací úprava definice odpadních vod k vodám srážkovým (§ 38 odst. 2) možnost poskytnutí prostředků ze strany státu [102 odst. 1 písm. p) ]

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí ZNEŠKODŇOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD vypouštění odpadních vod do vod podzemních (§ 38 odst. 7) » nově možnost vypouštění přes půdní vrstvy z „menších zdrojů“ likvidace odpadních vod ze žump (§ 38 odst. 6) » nově povinnost zajišťovat likvidaci a příp. ji prokázat ČIŽP a VPÚ rozšíření možnosti odečtu vstupního znečištění (§ 90 odst. 6) » nově odečet i v případě, že znečišťovatel není zároveň odběratel úprava poplatku za vypouštění do vod podzemních (§ 100 odst. 2) » místo paušálu 3500 Kč/rok nově 350 Kč/EO

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí POVODŇOVÁ OCHRANA plány povodňových rizik jako nový nástroj plánování (§ 25 a § 64a) stupeň bdělosti již vydáním výstražné informace předpovědní povodňové služby [§ 70 odst. 2 písm. a)] zpráva o povodni nově do 3 měsíců místo 1 měsíce (§ 76 odst. 2) v případě souběžné činnosti povodňové komise obce a obce s rozšířenou působností pověřuje starosta řízením povodňové komise jiného člena komise (§ 79 odst. 1) upřesnění počátku mimořádných pravomocí pov. orgánů (§ 77 odst. 4)

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí ZJEDNODUŠENÍ NĚKTERÝCH ŘÍZENÍ povolování energetických vrtů, pokud neodebírají nebo nečerpají podzemní vodu [§ 8 odst. 3 písm. e), § 17 odst. 1 písm. g) a § 55 odst. 2] » pouze souhlas VPÚ stavební řízení vodovodů a kanalizací (§ 15 odst. 2 a 9) » možnost zkráceného řízení podle § 117 SZ » úpravy bez změny trasy bez povolení a ohlášení výrobky ČOV do 50 EO [§ 15a, § 38 odst. 5 a § 59 odst. 1 písm. k)] » ohlášení, v případě souhlasu VPÚ automaticky povolení vypouštění » není nutné provádět „rozbory“, pouze ČOV kontrola 1x za 2 roky

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí ÚPRAVA VODOPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ omezení účasti občanského sdružení (§ 115 odst. 6 a 7) » žádost o informování o zahajovaných řízeních platná 1 rok » dnem sdělení informace o zahájení řízení den zveřejnění na úřední desce povolení odběru podzemní vody na cizím pozemku (§ 115 odst. 15) » účastníkem řízení žadatel, obec a příp. občanské sdružení

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY úprava obecného nakládání s vodami (§ 6 odst. 4) vyhlašování záplavových území a jejich aktivních zón (§ 66 odst. 7) úprava nakládání s vodami při mimořádných situacích (§ 109 odst. 1) § 115a – OOP podle § 6 odst. 4, § 25 odst. 3, § 66 odst. 7 a § 109 odst. 1 » speciální postup oproti správnímu řádu účinnost před projednáním vyvěšením VV, kterou se OOP oznamuje nepoužije se § 172 odst. 5 SŘ (ochrana vlastníků nem. a dotčených osob)

Hlavní schválené změny dotýkající se obcí ÚPRAVA SANKCÍ zmírnění porušení čl. II bodu 6 – obce nad 2000 EO (§ 125j) » nově pouze nepředložení žádosti o územní rozhodnutí » v prvním stupni ČIŽP – výlučně do rozpočtu SFŽP (§ 125l odst. 7 a 10)

Děkuji za pozornost Zdeněk Horáček odbor vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření tel